Annonce

Tysklands nye kassemester er en omstridt, pragmatisk socialdemokrat

Hamburgs overborgmester, Olaf Scholz, kommer som ny finansminister ikke til at kaste rundt med pengene. Han er kendt som højrefløjssocialdemokrat.
På den ene side kaldes han jovial, afslappet og folkelig på en måde, man er det i Nordtyskland. På den anden side kaldes han også arrogant, seriøs, ukarismatisk. Olaf Scholz er ikke et navn, der vækker genkendelse i Danmark.

Men i Tyskland er den 59-årige advokat og socialdemokrat både berømt og lidt berygtet. Nu skal han, hvis alt går vel, være Tysklands næste vicekansler og finansminister, og frem til kongressen den 22. april er han fungerende formand for SPD. Scholz bliver nemlig finansminister, hvis SPD’s medlemmer i den igangværende urafstemning stemmer ja til at indgå i en ny regering med Angela Merkels konservative parti, CDU.

Jeg kan kun omfordele så meget, som jeg har tjent

Olaf Scholz er berømt, fordi han siden 2011 har været overborgmester i Tysklands næststørste by, Hamborg, og har vundet overbevisende valg. Lidt berygtet, fordi han er kendt som en pragmatisk højrefløjssocialdemokrat, der kræver overskud på finanserne, fokus på erhvervspolitikken og lov og orden.

Det er muligvis også derfor, Angela Merkel i forhandlingerne med SPD er gået med til at give det magtfulde finansministerium væk. ”Jeg kan kun omfordele så meget, som jeg har tjent,” har Scholz sagt, hvilket meget fint beskriver hans politiske filosofi.

At han også er en, der deler vandene internt i SPD, blev også tydeligt, da han i december blev valgt som en af partiets seks næstformand. SPD har tradition for tillidsafstemninger, og her fik Scholz det dårligste resultat af alle næstformænd, med blot 59 procent af de partidelegeredes stemmer.

Scholz er netop pragmatisk. Han er orienteret imod den politiske midte

Pragmatisk, erhvervsvenlig og socialt retfærdig
Det er nok nærmere byen, der skaber manden, end manden, der skaber byen, men uanset hvad passer Olaf Scholz rigtig godt til Hamburg, hvor han nyder stor opbakning.

Den nordtyske havneby er kendt for sin rigdom og pragmatisme, og Scholz er netop pragmatisk. Han er orienteret imod den politiske midte, og da han første gang blev valgt som overborgmester i 2011, var det netop på en såkaldt ”wirtschaftsfreundlich” – erhvervsvenlig – politik, hvor han kombinerede et fokus på erhvervspolitik med social retfærdighed. Han har eksempelvis talt for flere almene boliger, højere mindsteløn og profileret sig på indførelsen af gratis børnepasning.

Hans linje gav pote hos vælgerne. I 2011 blev han valgt som overborgmester, da SPD med ham i spidsen hentede imponerende 48,4 procent af stemmerne. Det var en fremgang på 14,3 procentpoint, og stemmetallet gav absolut flertal i byens borgerrepræsentation, da det blev omregnet til mandater.

Det absolutte flertal beholdt han dog ikke ved sit genvalg i 2015, hvor det med kun 45,6 procent til SPD blev nødvendigt at trække partiet De Grønne ind i delstatsregeringen for at sikre flertal.

Med ridser i lakken på vej ind på statskassen
Som en af de mere konservative socialdemokrater er han også kendt for sine kontante standpunkter på lov og orden. Eksempelvis går han ind for mere offentlig overvågning. Op til G20-topmødet i Hamburg i 2017 havde han garanteret for den offentlige sikkerhed, men store optøjer fra ballademagere og venstrefløjsaktivister endte med at præge topmødet.

Vi vil ikke foreskrive, hvordan andre europæiske stater skal udvikle sig

Det gav naturligvis stor kritik og voldsomme skrammer i Scholz’ troværdighed. Scholz undskyldte og har siden sagt, at han ville være gået af som overborgmester, hvis nogen var døde som følge af optøjerne. Men skrammerne fra den lokale arena behøver han i mindre grad at bekymre sig om, nu hvor han skal slå sine folder i den politiske arena på føderalt niveau som hele Tysklands kassemester.

Sorte tal på bundlinjen
Som finansminister kommer han ikke til at rutte med pengene. Han vil sidde tungt på kassen, præcis som Angela Merkel foretrækker det.

Til de tyske medier har han sagt, at han vil holde fast i det såkaldte ”schwarze Null”. Det sorte nul er et udtryk, som Merkels hidtidige finansminister, Wolfgang Schäuble, har brugt om sin stramme finanspolitik, og dén kurs vil Scholz fortsætte. ”Socialdemokraterne står for solide, offentlige finanser”, siger han til det tyske medie SPIEGEL.

Den kommende finansminister har dog signaleret, at der skal løsnes lidt op for grebet om de trængte sydeuropæiske økonomier i europapolitikken. ”Vi vil ikke foreskrive, hvordan andre europæiske stater skal udvikle sig,” sagde Scholz til det tyske medie. ”Der er givetvis blevet begået fejl dér i fortiden”, fortsatte han.

På netop arbejdsmarkedsområdet kommer hans højredrejede linje også til udtryk. Han var en af støtterne til Gerhard Schröders skrappe reformprogram

Den nye, mulige CDU-SPD-regering vil nemlig også, som det står i regeringsgrundlaget, satse på flere investeringer i de europæiske økonomier for at bekæmpe arbejdsløsheden.

Fortaler for skrappe socialreformer
Olaf Scholz bliver dog ikke finansminister uden at have ministererfaring. I perioden 2007-2009 var han arbejds- og socialminister. Det var i de sidste to år under den første store koalition mellem socialdemokrater og kristendemokrater under Angela Merkels ledelse. I 2009 blev SPD erstattet af det liberale FDP i Merkels regering, og Olaf Scholz vendte hjem til ”Hansestaden” for at blive overborgmester.

På netop arbejdsmarkedsområdet kommer hans højredrejede linje også til udtryk. Han var en af støtterne til Gerhard Schröders skrappe reformprogram, Agenda 2010, der mest er kendt under navnet Hartz-reformerne. Det blev indført i starten af 2000-årene.

Om Olaf Scholz lever op til sit konservative image eller faktisk vil trække den tyske finans- og europapolitik til venstre, det må tiden vise. Men inden han kan vise det, skal SPD’s 460.000 medlemmer stemme ja eller nej til at gå i regering. Resultatet foreligger den 4. marts.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet