Uber-chauffører får kæmpebøder

Fire tidligere chauffører er netop idømt bøder på mellem 486.500 og 40.000 kroner. Yderligere 1.500 chauffører kan blive dømt.
Fire tidligere Uber-chauffører er i dag blevet idømt høje bøder i Københavns byret. Det skriver Københavns byret i en pressemeddelelse. De fire chauffører er blevet dømt for ulovlig taxikørsel, og skal betale bøder på mellem 486.500 og 40.000 kroner. Den største bøde blev givet til en chauffør, der havde kørt hele 5.427 ture.

Dommen sker på baggrund af oplysninger om de danske chauffører, som de danske myndigheder har fået udleveret fra skattemyndighederne i Holland, hvor Uber er indregistreret. Dagens dom bliver betragtet som en prøvesag, og med afgørelsen er der nu udsigt til retssager mod yderligere 1.500 tidligere Uber-chauffører.

Uber er ulovlig taxikørsel
Københavns byret slog allerede i en dom i juni 2016 fast, at Uber-kørsel er ulovlig taxikørsel. Seks Uber-chauffører blev dømt for at have overtrådt reglerne for erhvervsmæssig personbefordring – det, der populært kaldes pirattaxi.

De seks personer blev dengang idømt bøder på mellem 2.000 og 6.000 kroner. Uber-chaufførerne forsvarede sig med, at Uber-tjenesten ikke var erhvervskørsel, men blot samkørsel. Den forklaring købte byretten ikke.

Derfor var det principielle dagens dom heller ikke om, hvorvidt Uber er piratkørsel eller ej – det har retten allerede slået fast. Det principielle var derimod, hvorvidt oplysningerne fra de hollandske skattemyndigheder kunne bruges som bevis i en dansk retssag. Det vil nemlig både gøre det muligt at dømme mange flere chauffører, og gøre det muligt at uddele langt større bøder.

Københavns byret slog fast, at udleveringen var sket i overensstemmelse med gældende EU-regler, og at oplysningerne derfor godt kunne anvendes. Det afspejler sig også i, at dagens bøder er markant højere end dem, der blev uddelt for et år siden.

Oplysningerne fra de hollandske myndigheder viser, at 2.233 danske chauffører i 2014 og 2015 har kørt i alt 506.546 ture. Af de 2.233 chauffører overvejer anklagemyndigheden altså nu at rejse sag mod de cirka 1.500. De resterende godt 700 chauffører har angiveligt kørt for så små beløb, at de slipper for straf.

Uber ude af Danmark
Uber valgte i foråret 2017 at lukke sine aktiviteter i Danmark ned. Det skete som en direkte konsekvens af den nye taxilov, som transportminister Ole Birk Olesen kunne præsentere tilbage i februar måned. Her valgte et bredt flertal i Folketinget blandt andet at kræve, at biler, der bruges til taxikørsel, skal være udstyrede med sædefølere og taxameter.

”Den lovgivning, som ligger på bordet nu, den må vi tage konsekvensen af, og vi kan ikke leve med den, som den ser ud nu. Det kan chauffører og passagerer heller ikke. Derfor har vi besluttet at lukke.”, lød det dengang fra talsmand for Uber Nordic, Kristian Agerbo.

Uber havde ellers sat næsen op efter, at den nye taxilov ville indeholde liberaliseringer, så tjenesten kunne blive lovliggjort i Danmark, sådan som blandt andre Liberal Alliance havde slået til lyd for. Partiet måtte dog erkende, at det var i mindretal i Folketinget.


Kommentarer fra Facebook

Annonce