Annonce

Udbytteskandale, regering vil splitte S og DF og Palmes enke død

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Hvis nogen på forhånd havde regnet med en rolig efterårsferie, så blev også torsdag den 18. oktober noget af en skuffelse. Og igen i dag var det særligt bankerne der var i centrum – dog ikke Danske Bank, som ellers har trukket sin del af overskrifterne på det seneste.

Dagen startede omkring midnat med at Alternativets kulturborgmester Niko Grünfeld valgte at træde tilbage og omkring morgenstunden kunne DR og Politiken så lancere deres historie om, at en række europæiske lande – herunder Danmark – er blevet lænset for intet mindre end 400 milliarder kroner i såkaldt udbytteskat.

 

 

Bedrageri for 400 milliarder kroner

Formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat, der alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet statskasserne 410 milliarder kroner, er udført af et netværk af internationale finansfolk og involverer en række af verdens allerstørste banker.

 

Det skriver DR og Politiken, der har fået adgang til et omfattende materiale på over 180.000 sider sammen med an række andre europæiske medier.

”Jeg er bekendt med sagen, og det er en helt ufattelig griskhed. Vi vil forfølge de skyldige, til den sidste krone er betalt tilbage,” siger Lars Løkke Rasmussen om sagen.

Læs hele historien her.


Regering vil splitte DF og S’s parløb om udlændingepolitik

Regeringen gør klar til at udlændingepolitiske forhandlinger med Dansk Folkeparti i gang. Det viser en række dokumenter fra udlændinge- og integrationsministeriet, som DR har fået fat i.

Blandt andet vil regeringen foreslå et loft for antallet af familiesammenføringer, som længe har været et ønske fra Dansk Folkeparti.

Loftet vil sætte en grænse for, hvor mange familiesammenføringstilladelser der "normalt kan meddeles til flygtninge per måned," som det hedder i dokumenterne.

Grænsen på loftet er ikke defineret i regeringspapirerne, men omsættes det tyske loft til danske forhold, vil det svare til et loft på 70 familiesammenføringer om måneden.

En del af øvelsen for regeringen i den forbindelse bliver at splitte det parløb på Christiansborg, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har kørt igennem en længere periode

Læs hele historien her.

 

Konflikt mod gummistøvle-dronningen

En ulykke kommer sjældent alene. Det gælder også for gummistøvle-dronningen Ilse Jacobsen som er under anklage for at have et virkelig horribelt arbejdsmiljø. Det fik hende til at trække sig fra dommerrollen i DR-programmet Løvens Hule. Nu varsler fagforeningen 3F også konflikt mod Ilse Jacobsen, hvis der ikke bliver tegnet en overenskomst for medarbejderne på hendes lager i Gilleleje og kurbad i Hornbæk. Det skriver Fagbladet 3F.

3F Nordsjælland Øst har i både 2016 og 2017 bedt om, at der blev tegnet en overenskomst, og varsler nu en konflikt mod hendes virksomheder

”Det er slut med tålmodigheden. Vi har flere gange fremsendt krav om en overenskomst og givet Ilse Jacobsens virksomheder en meget lang snor uden, at der er sket noget eller blevet taget initiativ til at rette op på forholdene,” siger næstformand Ronny Iversen, 3F Nordsjælland Øst.

Virksomheden forsvarer sig med, at der ikke er nogen ansatte som har ytret ønske om at komme på overenskomst.

”I det hele taget blander vi os slet ikke i, om vores ansatte er medlem af en fagforening eller ej. Det er deres egen private sag,” lyder det i en skriftlig kommentar.

Læs hele historien her.

 

 

Palmes enke er død

Den tidligere svenske førstedame, Lisbeth Palme, er død. Hun blev 87 år gammel.

 

Lisbeth Palme blev gift med den senere svenske statsminister Oluf Palme i 1956 og var ved hans side, da han den 28. februar 1986 blev skudt ned på åben gade i Stockholm.

”Lisbeth Palme var en engageret fortaler for børns rettigheder. Hun var tidligt engageret i vedtagelsen af FN's konvention om barnets rettigheder i 1989, og hun var med til at forberede det globale børnetopmøde i 1990. Som formand for FN's Børnefond og i den svenske UNICEF-komité gjorde hun stor indsats for at samfundet udviser den største omhu til børns vilkår,” skriver den svenske statsminister Stefan Löfven på Facebook.

placeholder


Seneste podcast: Pionererne: Episode 3 - De første kvinder på mandeområder

Pia Gjellerup blev landets første kvindelige finansminister i 2000. Gitte Lillelund blev den første forsvarsminister i 2010. Hvorfor gik der så længe? Er kvinder bare ikke interesserede i økonomi og krig? Kunne de mærke, at de var de første kvinder på ellers mandsdominerede områder? Var noget lettere eller sværere? I dag er kun 4 ud af 17 medlemmer i Folketingets finansudvalg kvinder. Det gælder 5 ud af 29 i transportudvalget. I socialudvalget er der omvendt flest kvinder. Vi tager temperaturen på ligestillingen på borgen i dag.

placeholder

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet