Annonce

Uddannelsessnobberi lyser ud af gymnasieforhandlingerne

Erhvervsuddannelsernes prestige er i frit fald. Prestigetabet er medvirkende til, at der mangle titusindvis af faglærte. Højrefløjen vil få flere til at tage en erhvervsuddannelse ved at indføre karakterkrav på gymnasiet, men det er uddannelsessnobberi af værste skuffe.
Mens folketingets partier ikke kan blive enige om en gymnasiereform, er grundlaget for vores velfærdssamfund ved at erodere. I fremtiden kommer vi til at mangle 100.000 faglærte, viser tal fra AE rådet. De fleste er efterhånden enige om, at der ikke er nogen fremtid i, at Danmark kun skal uddanne akademikere og at vi har brug for flere faglærte. Men fra højrefløjen i folketinget har man en meget snobbet tilgang til uddannelse.

Dansk politiks højre flanke ønsker at regulere hvor mange der kan komme ind på de gymnasiale uddannelser, ved at lave et karakterkrav på enten 4, 6 eller 7.

Løkke og kompagni vil altså gøre det sådan, at gymnasiet bliver for de kloge, og erhvervsuddannelserne bliver skraldespand for den del af ungdommen, der ikke kan honorere højrefløjens karakterkrav. Ifølge Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative skal erhvervsuddannelser ikke være noget man har lyst til, men noget man er tvunget til, hvis man ikke er klog nok til gymnasiet.

Løsningen er flere lærepladser og bedre vejledning
I mine øjne er det den helt forkerte måde, at håndtere uddannelsessystemets udfordringer. I stedet burde højrefløjen gå ind i kampen for, at øge prestigen ved at tage en erhvervsuddannelse. Der er jo nok at tage fat i. Lærepladsmangel, dårlig vejledning i folkeskolen og en skadelig centralisering af uddannelsesinstitutionerne, har gjort erhvervsuddannelserne til den mindst søgte ungdomsuddannelse.

I det mindste virker det til, at store dele af det politiske etablissement, har droppet idéen om at Danmark udelukkende kan leve af, at sælge viden fra folk med lange uddannelser. I hvert fald alle andre, end de mest universtitetsradikaliserede radikale. Produktion og udvikling går hånd i hånd. I længden vil det ene dø uden det andet. Derfor går det ikke hvis vores industrivirksomheder, bliver nødt til at rykke produktionen til udlandet, fordi der ikke er nok der har taget en erhvervsuddannelse.

Ingen grund til forskelsbehandling
Det er meget sigende, at Venstreregeringen ønsker at gøre forskel på de unge allerede ved 16-årsalderen, og dele op i dem der kan studere, og dem der ikke kan. Der kan jo være mange grunde til at karaktererne i folkeskolen ikke ligger i toppen. Min egen oplevelse er at dumhed sjældent er en af dem. Til gengæld kan det være, at mor og far konstant skændes, at der ikke er hjælp at hente til lektierne derhjemme eller noget helt tredje, man som barn ikke selv er skyld i.

Så kære højrefløj: Lad venligst være med at gøre forskel på uddannelser. Studenterhuer er ikke finere end svendebreve, og vi har brug for flere der selv vælger en erhvervsuddannelse. Ikke flere der bliver tvunget på teknisk skole. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Morgan Krüger er næstformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Morgan Krüger er slagtersvennd og forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet