Annonce

Udenlandsk jobtyveri, Theresaxit og dystre udsigter fra Nationalbanken

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til en 1. april, som mange steder har været kendetegnet ved en mangel på aprilssnar. For mange er coronatid - ikke tid til bedstefar-humor;-(

I stedet byder dagen på en dramatisk udviking, hvor danske chaufførjobs overtages af udenlandske arbejdere, hvor prisen på smøgerne sammen med cornonavirussen giver ekstra gode grunde til at kvitte smøgerne og Nationalbanken fremlægger dystre (og usikre) forventninger til dansk økonomi i 2020.

Jobtyveri: Udenlandske chauffører overtager

Mens danske chauffører fyres og hjemsendes i stor stil, overtages deres arbejde ifølge Fagbladet 3F i stor stil af lavtlønnede, udenlandske chauffører fra dansk-kontrollerede firmaer.  

placeholder

Selvom lastbiltrafikken er stort set uændret, så fyrer danske transportfirmaer chauffører i stor stil. De nyeste ledighedstal viser, at chaufførledigheden i 3F er på 2.670 chauffører og stigende.

”Danske transportfirmaer massefyrer, hjemsender og sender folk på arbejdsfordeling.  At det er muligt at opretholde lastbiltrafikken skyldes ene og alene, at der kører flere udenlandske lastbiler med chauffører til lav løn på de danske veje. Det er fuldstændig indlysende”, siger forhandlingssekretær i 3F Kim René Busch.

Samme budskab luder fra administrerende direktør i vognmandsorganisationen DTL, Erik Østergaard:

”Udenlandske lastbiler med lavtlønnede chauffører har overtaget arbejdet. Det gælder en række danskkontrollerede firmaer, der har datterselskaber i udlandet, der bruger udenlandske chauffører til at køre indenrigs i Danmark. Det skal der slås hårdt ned på”, siger Erik Østergaard.

Danskerne strømmer mod a-kasserne

Coronakrisen påvirker vores hjemlige og internationale økonomi i helt forkert retning, hvorfor arbejdsløsheden også begynder at stige helt markant.

Den usikre situation har fpet mange danskere til at frygte for deres job. Derfor melder lønmodtagerne sig lige nu i stor stil ind i a-kasserne. Det viser en stikprøve, som DR Nyheder har lavet blandt ni a-kasser.

Hos fagforeningen 3F kan man på nuværende tidpunkt melde om dobbelt så mange nye medlemmer som normalt:

”Det er en markant fremgang, som desværre sker på en sørgelig baggrund. Det er helt afgjort coronakrisens skyld, at vi ser den fremgang, for mennesker søger fællesskabet, når krisen kradser, siger 3F forman Per Christensen til dr.dk.

Medlemsudvikling hos a-kasserne

FTFA: Har fået 500 flere nye medlemmer i marts, end de fik i marts 2019.

3F: Fra 12. til 29. marts i år har 3F fået 1.400 flere medlemmer i a-kassen. Det er en fordobling i forhold til samme periode i 2019.

Dansk Metal: Får cirka 20 flere indmeldelser i a-kassen end samme periode sidste år.

HK: Får ikke mange nye medlemmer i a-kassen i øjeblikket. Til gengæld oplever HK en øget tilgang af medlemmer i fagforeningen.

Djøf: Ingen øget tilgang af nye medlemmer.

Kilde dr.dk

Nationalbank: Dansk økonomi står til store tæv

Det er ikke hverdagskost, at Danmarks Nationalbank træder frem i medierne søgelys med særdeles usikre skøn dansk økonomi. Ikke desto mindre var det, hvad der skete da Nationalbank direktør Lars Rohde fremlagde en forventning om en negativ vækst på mellem tre og ti procent.

”Der er exceptionelt stor usikkerhed forbundet med disse scenarier. Nationalbanken vurderer, at væksten for hele 2020 bliver på mellem -3 og -10 procent, skriver Nationalbanken i en ny analyse.

Nationalbanken har på grund af den helt ekstraordinære situation udskudt deres almindelige udgivelse og fremlægger i dag tre scenarier, som dog alle har det til fælles at corona krisen kommer til at gør endda rigtigt ondt dansk økonomi.

placeholder

Nationalbanken beskriver i klare vendinger at højkonjunkturen i dansk økonomi har fået en brat ende, men understreger samtidig også, at dansk økonomi stod virkelig stærkt inden krisen:  

”I Danmark har vi umiddelbart et solidt udgangspunkt for at få økonomien tilbage på sporet igen, når udbruddet fortager sig, og foranstaltningerne rulles tilbage. Men det kommer til at gøre ondt, før vi når dertil. De hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, er nu og her med til at holde hånden under virksomheder og lønmodtagere, siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en pressemeddelelse på dr.dk.

Elleman vil have spaden i jorden

Hvis det kan bygges i morgen, så er der ikke nogen grund til at vente til 5 år. Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen vil have staten til at træde på speederen for byggeriet. Anlægsprojekter skal ikke have lov til at ligge for længe på tegnebrættet, lyder det til dr.dk

”Jeg vil selvfølgelig hellere have spaden i jorden i dag end i morgen. Så god er verden nok ikke, men jeg vil meget gerne snart have en drøftelse med regeringen om det her”.

Venstrebossen betegner krisen som den værste siden Anden Verdenskrig og peger blandt på fremrykning af havvindmølleparkerne og genoplivning  af en gammel infrastrukturplan fra den tidligere regering, som kan bringe en tredje Limfjordsforbindelse en ny midtjysk motorvej og udvidelse af Hillerødmotorvejen i spil.

placeholder

Disse tanker mødes positivt af Dansk Byggeri. Her håber man det øgede fokus på byggeriet vil møde bred opbakning fra folketingets parti og samtidigvil give Landsbyggefonden lov til at bruge flere penge på renoveringer:

”Dansk Byggeri har sammen med de almene boligers interesseorganisation BL Danmarks almene boliger foreslået, at man allerede nu går i gang med projekterne, som kan gennemføres i år og til næste år. Det vil kunne give beskæftigelse til mange både store og små virksomheder uden at det koster statskassen en krone. Derfor er vi meget glade for, at Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen bakker op, og at et flertal af folketingets partier også tager positivt mod forslaget, lyder det i en pressemeddelelse fra adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Theresaxit: Tidligere formandskandidat forlader skuden

1. februar i år ville kun være formand for Alternativet, 5. juni sidste år ville kun være folketingsmedlem og hun vil hun så slet ikke mere.

placeholder

Theresa Scavenius der var topkandidat til posten som politisk leder af Alternativet forlader nu partiet, skriver dr.dk. På det ekstraordinært landsmøde i Amager Bio i København tabte Scavenius ellers først i tredje runde, hvor kun blev slået Josephine Fock. Fock vandt dengang med 936 stemmer overfor Scavenius’ 668.

Theresa Scavenius skriver i et opslag på Facebook fra tirsdag aften, at hun "har taget konsekvensen af partiets de facto opløsning". Samtidig udtrykker hun skuffelse over det samlede projekt:

”Derfor har jeg også med stor sorg set på, hvor uansvarligt Alternativet er blevet behandlet de sidste par måneder og år. Utilgiveligt, at man lod den politiske kampplads, borgerne havde givet partiet, smuldre imellem fingrene”.

Prisen på smøger stiger

Det har altid været en god idé, at kvitte smøgerne, men coronavirus burde kun giv endnu større motivation.

Prisen på en pakke cigaretter stiger i dag fra 40 til 55 kroner. Det sker som et led i regeringens og støttepartiernes finanslovsaftale, der skal ende med en pris på 60 kroner for en pakke cigaretter i 2022. Sådan skriver dr.dk

Selvom de stigende cigaretpriser blev vedtaget med et stort flertal pre corona-krisen, så giver panedipedmien kun mere tungtvejende argumenter for at holde op med at ryge. Sådan lyder budskabet i hvert fald fra Andreas Fløe Hvass, der er læge på afdelingen for lungesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

”Vi ved fra andre sygdomme som influenza, at man både er i større risiko for at få sygdommen og for at blive rigtig syg af det, hvis man er ryger, siger han til dr.dk.

Erfaringerne fra influenza viser også, at rygere med svære sygdomssymptomer kan være vanskeligere at redde. Derfor er der også en større risiko for at dø, hvis man bliver svært syg og skal i respirator

Ny hastelov: forsamlinger kan begrænses til to personer

Folketinget har vedtaget endnu en hastelov. Den nye lov ifølge dr.dk giver regeringen mulighed for at forbyde forsamlinger på mere end to personer, hvis det bliver nødvendigt under udbruddet af coronavirus.

Selv om hasteloven nu er vedtaget med enstemmigt flertal af Folketinget, er det ikke ensbetydende med, at det nuværende forsamlingsforbud bliver skærpet med det samme. Det i første omgang en lovændring, der blot skal kunne tages i brug, hvis det bliver nødvendigt i forbindelse med en potentiel forværring af coronakrisen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet