Udenrigsminister vil i Folketinget: Vil gå i Ankers fodspor

Jeppe Kofod stiller op til Folketinget i en kreds med stolt tradition og historie.
Da statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede den nye regering den 27. juni, var den daværende Europa-parlamentariker Jeppe Kofod, en af de helt store overraskelser på ministerholdet.

Nu vil den 45-årige politiker tilbage i Folketinget. Derfor stiller han op som folketingskandidat på Vesterbro i København. Det skriver han på Facebook.

”Jeg stiller op, fordi der er brug for socialdemokratisk politik, hvis vi skal sikre at det gode velfærdssamfund, som generationer før os har skabt, kan fortsætte også efter min egen tid. Hvis vi skal sikre, at der tages hånd om klimaforandringerne. For det skal vi, og vi har travlt,” skriver han i opslaget på Facebook.

Kamp for København og mod ulighed

I forbindelse med sit kandidatur har Jeppe Kofod lagt en video på Facebook, hvor han fortæller om sine mange år som bosiddende i København, og sit forhold til byen:

”Vesterbro og Sydhavnen betyder rigtig meget for mig”.

placeholder


Jeppe Kofod har i sit politiske liv hovedsageligt beskæftiget sig med udenrigspolitik, men der er også blevet plads til nogen mere lokale budskaber.

”Kampen mod grådighed, for fair forhold og for et stærkt og synligt Danmark i verden, er helt afgørende. Vi skal sikre, at København fortsat er en levende by for alle. Hvor også dem med små indkomster har mulighed for at leve og bo. Vores by skal ikke være en legeplads for multinationale kapitalfonde og boligspekulanter,” skriver han på Facebook.

Der er generalforsamling i kredsen den 18. november og her vil man så konstatere om der er andre, der vil stille op. Ellers vil Jeppe Kofod blive valgt der.

Vesterbrokredsen blev ledig, da den hidtidige kandidat Niels Bjerrum, der ikke opnåede valg, valgte at forlade politik til fordel for et chefjob i Københavns Kommune.

Hvis han bliver valgt til Folketinget, vil det betyde et comeback til Jeppe Kofod der første gang blev valgt til folketinget tilbage i 1998, blot 23 år gammel, og han var valgt frem til 2014, hvor han blev valgt til Europa-Parlamentet.

Han har en bachelorgrad i sociologi fra Roskilde Universitet og en mastergrad i offentlig administration fra det amerikanske universitet Harvard.

Hård kamp om pladserne

Hvis han bliver opstillet, så vil Jeppe Kofod i Københavns Storkreds skulle kæmpe om mandaterne med blandt andet undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og partiets EU-ordfører Lars Aslan Rasmussen. De tre fik nemlig partiets tre mandater i storkredsen.

Men også de to tidligere folketingsmedlemmer Mette Reissmann og Yildiz Akdogan genopstiller, så der bliver hård kamp om pladserne.

Ankers gamle kreds

Den nuværende Vesterbrokreds, som dækker Vesterbro, Kgs. Enghave og Sydhavnen, blev oprettet i forbindelse med valgkredsreformen i 2007, og ved de efterfølgende fire valg har den endnu ikke givet valg til en socialdemokrat.

Ved det seneste valg fik Socialdemokratiet blot 14,1 procent af stemmerne i Vesterbrokredsen. Det var partiets fjerdedårligste resultat af samtlige 92 opstillingskredse.

Men det er en kreds med store socialdemokratiske traditioner, den gamle Vesterbrokreds var nemlig der hvor Anker Jørgensen igennem 30 år var opstillet.

Anker Jørgensen boede det meste af livet på Borgbjergsvej i Sydhavnen (hvor mange af gaderne i øvrigt er opkaldt efter store socialdemokrater som Pio, Peter Sabroe og P. Knudsen) og i sidste uge blev der også rejst en statue af Anker i kvarteret.

Han og andre af arbejderbevægelsens store koryfæer ligger også begravet på Vestre Kirkegaard, som også ligger i Sydhavnen.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce