Udenrigsministeriet etablerer projektkontor i Rwanda

Med kontoret udbygger Danmark partnerskabet med Rwanda blandt andet inden for asyl- og migrationsområdet
Foto: Rwandas ministerium for udenrigsanliggender og internationalt samarbejde
Daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) underskrev to samarbejdsaftaler med Rwanda i 2021
Danmark etablerer et udviklingskontor i den vestafrikanske stat Rwanda.

Med kontoret vil Danmark styrke sit udviklingssamarbejde med Rwanda inden for det grønne område, ligestilling og korruptionsbekæmpelse. Samtidig styrker Danmark samarbejdet med Rwanda om øget politisk dialog og styrket partnerskab med fokus på blandt andet klima, god regeringsførelse, samt samarbejde på asyl – og migrationsområdet i forlængelse af de to samarbejdsaftaler, som Rwanda og Danmark indgik i 2021.

Projektkontoret vil åbne i løbet af anden halvdel af 2022 og bestå af to udsendte diplomater.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

”Rwanda er et land, der arbejder aktivt for både at fremme sin socio-økonomiske udvikling og løfte Afrikas udfordringer, og som arbejder for at skabe bedre betingelser i Afrika, så uligheden mellem de mennesker, der bor i Afrika og i Europa, bliver mindre,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

Udviklingsministeren understreger, at Rwanda har påtaget sig en stor rolle som værtsland for flygtninge og fordrevne: 

har påtaget sig en stor rolle som værtssamfund for flygtninge og fordrevne

“Landet har sat ambitiøse udviklingsmål blandt andet for den grønne omstilling, ligestilling og korruptionsbekæmpelse og har påtaget sig en stor rolle som værtssamfund for flygtninge og fordrevne. Det er vigtige dagsordener, som regeringen ønsker at understøtte.”

“Med det nye kontor vil Danmark arbejde for at styrke det allerede tætte partnerskab med Rwanda, herunder klimaområdet, og afsøge nye mulige samarbejdsområder.”

Fælles mål om opgør med fejlslagen asylpolitik

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) glæder sig over åbningen af det nye kontor i Rwanda:

”Danmark og Rwanda deler ønsket om at hjælpe flere flygtninge bedre end i dag og bekæmpe den irregulære og livsfarlige migration blandt andet over Middelhavet,” siger Kaare Dybvad Bek og tilføjer:

Vores fælles mål er at gøre op med det nuværende fejlslagne asylsystem

“Vores fælles mål er at gøre op med det nuværende fejlslagne asylsystem og sikre en værdig og bæredygtig fremtid for flygtninge og migranter.”

Om Rwanda-kontoret

Opgaverne for kontoret vil både være at sikre en fysisk tilstedeværelse i Kigali og agere bindeled til nationale og internationale samarbejdspartnere i Rwanda.

Kontorets medarbejdere vil referere til Danmarks ambassadør i nabolandet Uganda, som i dag også dækker Rwanda.

Projektkontorets arbejde vil ligge i forlængelse af de to samarbejdsaftaler om asyl- og migrationsspørgsmål samt om politisk dialog og samarbejde, som Rwanda og Danmark indgik i 2021, og det voksende udviklingssamarbejde med landet.

De to samarbejdsaftaler kan findes her:

Memorandum of understanding

Memorandum of understanding

Projektkontoret vil ikke løfte det brede spektrum af opgaver, som en dansk ambassade gør, herunder f.eks. de kommercielle. Disse opgaver vil fortsat blive håndteret af ambassaden i Uganda, hvorunder projektkontoret hører.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rwanda ligger nu ikke i Vestafrika men nærmere Centralafrika. Men ellers lyder det jo fornuftigt.

Måske diplomaterne kunne få råd og vejledning af Britta Nielsen,hun investerede mig bekendt også i Afrika.

Det er fint med et diplomatisk udviklingskontor i Rwanda. Finere var det hvis de danske udrejsecentre alle havde fået fløjet ikke-borgerne til Rwanda, og endnu finere hvis asylstrømmen også pludselig gik sydpå, langt sydpå, helt til Rwanda. Når det sker, vil jeg stemme på Mette Frederiksen resten af mit liv.

Jeg kan kun bakke op om at regeringen har oprettet et kontor i Rwanda/ Afrika, hvor personer fra afrikanske og arabiske lande kan få deres asylanmodning behandlet. For de flestes vedkommende vil det betyde at de får afslag, da de ikke er personligt truet i det land de kommer fra, men kun flygter fra fattigdom. Når man høre dem udtale sig til pressen er de meget opsat på at få arbejde, hvorfor arbejder de så ikke i det land de flygter fra? her er der vist virkelig brug for deres arbejdsindsats så landet kan bringes på fode og brødføde deres egen voksende befolkning.

Bent, helt enig
.

Annonce