Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser og Norge følger Danmark

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser ud af landet.

Norge følger Danmark og sætter AstraZeneca-vaccinen på yderligere tre ugers pause.

Sagen mod kvinden, der offentliggjorde et billede af en brændende statsminister-dukke, er nu droppet. Og så bliver der kaldt til demonstration mod Tyrkiet på Rådhuspladsen lørdag. Anledningen er Tyrkiet har trukket sin tilslutning til Istanbul-konventionen tilbage. De lande, der har tilsluttet sig Istanbul-konventionen forpligter sig til at beskytte kvinder mod alle former for vold og lemlæstelse.  

Dermed velkommen til dagens Aktuelt og god weekend.

 

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle borgere i Danmark at rejse ud af Danmark.

De nuværende rejserestriktioner forlænges som udgangspunkt til og med den 20. april 2021. Det betyder konkret, at Udenrigsministeriet indtil da fortsat fraråder alle rejser til hele verden.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Forlængelsen af de skærpede rejsevejledninger betyder, at også erhvervsrejser fortsat frarådes. Der gælder dog enkelte undtagelser. Eksempelvis rejser i forbindelse med levering af varer og tjenesteydelser ind og ud af landet. Se nærmere på www.coronasmitte.dk.

Forlængelsen betyder desuden, at rejserestriktionerne fortsat vil gælde for ødegårdsejere, selvom Sverige åbner for indrejse fra Danmark den 31. marts 2021.

De gældende indrejserestriktioner forlænges også som udgangspunkt til og med den 20. april 2021, og det samme gælder den skærpede grænseindsats ved den dansk-tyske grænse. Der vil derfor fortsat som udgangspunkt gælde krav om et anerkendelsesværdigt formål og fremvisning af en negativ test. Se nærmere på www.coronasmitte.dk.

Ligeledes fortsættes suspenderingen af den ugentlige opdatering af Udenrigsministeriets rejsevejledninger og indrejserestriktionerne baseret på modeller for henholdsvis EU/Schengenlande og tredjelande. Det gælder som udgangspunkt også frem til og med den 20. april 2021.

Forbud mod at lande med passagerer uden negativ COVID-19-test forlænges endvidere til den 20. april 2021.

Smittetallene i EU og Schengen har været støt stigende de seneste par uger og flere lande rammes lige nu af en tredje bølge af smitte. Danmark står i en bedre situation end det meste af Europa. Det vil regeringen værne om. Fortsat begrænsning af rejseaktivitet er et væsentligt element i indsatsen for at have kontrol med smittespredningen.

Regeringen arbejder efter, at der kan åbnes for rejse med coronapas samt smitteforebyggende tiltag – forudsat, at myndighederne vurderer, at data fra de pågældende lande er valide og troværdige. Udrulning af vacciner og etablering af coronapas ventes at blive centralt for genåbningen af rejser. Det danske digitale coronapas er under udvikling og ventes klar i maj. Samtidig pågår forhandlinger i EU om et fælles certifikat, som kan muliggøre rejser. Regeringen presser på for, at den fælles EU-løsning bliver klar inden sommer.

Udenrigsministeren og justitsministeren vil på den baggrund indkalde partierne bag genåbningsaftalen til poliske drøftelser efter påske med henblik på at opnå en bred forståelse om, hvordan rejserestriktionerne skal se ud i den kommende tid. Der sigtes mod en udmelding inden den 15. april 2021.

placeholder

 

Norge følger DK: Sætter vaccine fra Astrazeneca på pause i tre uger

Norge sætter ligesom Danmark brugen af vaccinen fra AstraZeneca på pause i yderligere tre uger, oplyser den norske sundhedsmyndighed FHI i en pressemeddelelse.

Der henvises til to dødsfald i Danmark og fire i Norge, der har været mistænkelige sammen med andre hændelser, hvor folk har fået blodpropper efter at have fået vaccinen fra AstraZeneca.

Men der er fortsat ikke påvist nogen sammenhæng mellem de alvorlige sygdomstilfælde og vaccinen.

“Det er en krævende, men rigtig afgørelse at forlænge pausen for AstraZeneca-vaccinen,” siger Geir Bukholm, der er direktør for Folkhelseinstituttets smitteværn.

“Vi mener, det er nødvendigt at gennemføre flere undersøgelser omkring de aktuelle hændelser, så vi bedst muligt kan give råd til befolkningen i Norge om vaccination. Vi har derfor besluttet at forlænge den midlertidige pause for AstraZeneca-vaccinen til 15. april,” siger han i pressemeddelelsen.

Både Danmark og Norge suspenderede brugen af vaccinen fra det svensk-britiske medicinalselskab 11. marts efter tilfælde af blodpropper, der blev anset for mistænkelige.

Torsdag meddelte den danske sundhedsstyrelse, at man suspenderer brugen af AstraZeneca i yderligere tre uger for at få mere tid til at afgøre, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og nogle få tilfælde, hvor folk, der er vaccineret med AstraZeneca, er blevet ramt af blodpropper.

Læs mere her.

 

Sigtet for at offentliggøre billede af brændende statsministerdukke - nu er sagen droppet

Østjyllands Politi har besluttet at droppe sagen mod en kvinde, der var sigtet for at have truet statsminister Mette Frederiksen (S) ved at offentliggøre et billede af en omstridt dukke fra en demonstration.

Det oplyser kvindens advokat, Jonas Christoffersen, på Twitter.

Kvinden er 29 år og bor i Aarhus. Hun delte billedet i en gruppe på Facebook og blev efterfølgende opsøgt af politiet på sin adresse og anholdt.

Billedet stammer fra en demonstration mod coronarestriktionerne, der fandt sted i København i januar, og forestiller en Mette Frederiksen-dukke med ild i.

Dukken er påmonteret et skilt med teksten »Hun må og skal aflives«. Billedet har været bragt i medierne.

Læs mere her.

 

Demonstration mod Tyrkiets opsigelse af støtte til konvention, der beskytter kvinder

Lørdag kl. 15 er der demonstration på Rådhuspladsen i København City til støtte for Tyrkiets kvinder i anledning af, at Tyrkiet har trukket sig ud af Istanbul-konventionen.

De lande, der tilslutter sig Istanbul-konventionen forpligter sig til at forhindre alle former for vold mod kvinder og unge piger.

Demonstrationen er indkaldt af forskellige kvinderettigheds-aktivister i Danmark.

I demonstrations-indkaldelsen hedder det blandt andet:

“Lige nu er der protester og demonstrationer i hele Tyrkiet. Både menneskerettigheds- og kvinderettighedsorganisationer, politiske partier, skuespillere, journalister mm. siger klart fra, og opfordrer regeringen til at genindføre Konventionen.

Mange kvinder i Tyrkiet føler sig udsat og mener at deres grundlæggende rettigheder bliver krænket. Alene sidste år blev over 400 kvinder brutalt myrdet primær af en partner og eller et familiemedlem.

Siden regeringens beslutning for en uge siden er der myrdet i 6 kvinder.

Tyrkiet var det første land, der ratificede konventionen i 2011 og er i dag det land, der har trukket sig fra verdens første bindende traktat om vold mod kvinder.

Selv om verdens opmærksomhed er i øjeblikket fokuseret på covid 19, så opfordrer vi alle til at protestere og skabe opmærksomhed om Tyrkiets tilbagetrækning fra Istanbulkonventionen.

Vi opfordrer derfor alle til at deltage i støttedemonstrationen til fordel for de tyrkiske kvinders

opråb om, at Istanbulkonventionen genindføres, for ’Istanbulkonventionen sikrer liv’.”

Demonstrationen ventes at vare i to timer.

Læs mere her.

 

H & M rammes af kinesiske hævnaktioner

Den svenske tøjkoncern H & M besluttede sidste år, at man ikke vil benytte bomuld fra Xinjiang-provinsen - efter rapporter om, at regionen benytter sig af tvangsarbejde.

Sidste år gav beslutningen ikke anledning til det store postyr, men onsdag ramte den H&M som en boomerang.

Onsdag opfordrede ungdomsafdelingen af kommunistpartiet pludselig til boykot af H&M’s varer.

“Spreder rygter om at undgå bomuld fra Xinjiang, men ønsker samtidig at tjene penge i Kina. Ren fantasi,” skrev ungdomsafdelingen i kommunistpartiet ifølge nyhedskanalen BBC på det store sociale medie Weibo.

Det skriver Politiken.

Og pludselig kunne de kinesiske forbrugere ikke længere købe varer fra H&M på de store og populære nethandelsplatforme, som bl.a. techgiganten Alibaba driver.

Ifølge avisen The Wall Street Journal var det også pludseligt umuligt at bestille en taxi til en af H&M’s butikker på Didi, som er Kinas største taxiapp, ligesom det pludselig heller ikke længere var muligt at finde en eneste af H&M’s over 400 butikker i Kina på Baidu Maps, som er Kinas modstykke til Google Maps.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce