Annonce

Udliciteret hjemmepleje: Så galt er det gået

Attendo er langt fra det første private plejefirma, som trækker negative overskrifter. Netavisen Pio præsenterer her 10 fejlslagne eksempler.
I denne uge har flere medier fortalt om plejefirmaet Attendo, som udfører hjemmepleje for Gribskov kommune. En intern kontrol i kommunen afslørede, at Attendo på blot to år havde sendt kommunen regninger for over 13 millioner kroner for at have udført hjemmepleje hos borgere på tidspunkter, hvor de pågældende var afgået ved døden, indlagt på hospitalet eller flyttet fra kommunen.

En bizar sag, som Attendo selv har forklaret med, at der er sket fejl i forbindelse med, at firmaet har måttet skrive manuelle fakturaer til Gribskov kommunen. Attendo er imidlertid blot det seneste i en lang række af private plejefirmaer, hvis forsøg på at udføre skattebetalt velfærd er faldet uheldigt ud.

Siden 2013 har mindst 49 private plejehjemsfirmaer måttet dreje nøglen rundt, og det har påvirket mere end 2.100 ansatte og knap 13.000 borgere, viser en opgørelse, som fagforbundet FOA har lavet. Netavisen Pio har her udvalgt 10 af de største og mest opsigtsvækkende konkurser blandt de privat danske plejefirmaer.

1. Hjemmehjælpen Aarhus ApS: 150 ansatte, leverandør til 1.100 ældre
I maj 2017 gik Hjemmehjælpen Aarhus ApS konkurs. Hjemmehjælpen Aarhus ApS var den største private leverandør af hjemmehjælp i kommunen, og konkursen berørte 1.100 borgere og 150 ansatte. Heriblandt 300, som fik hjælp til personlige pleje.

”Det er en meget ærgerlig situation for de berørte ældre mennesker, som har valgt leverandøren og er vant til at se kendte ansigter i hjemmet. Vi gør en kraftanstrengelse for at folk hurtigst muligt får hjælp fra kommunen i stedet.”, udtalte rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive (DF), til Aarhus Stiftstidende.

2. Pleje Plus ApS: 50 ansatte, leverandør til 478 ældre
I sommers gik det private plejefirma Pleje Plus konkurs. Det skete efter en række skandalesager i Lolland Kommune, blandt andet ældre der var blevet glemt, og nødopkald som ikke var besvaret.

Til sidst mistede kommunen tålmodigheden og fyrede Pleje Plus, fordi kommunen ”gennem en række måneder har oplevet en massiv mængde af faglige svigt, der også har været så voldsomme, at de har givet advarsler. Og derfor har vi ikke tillid til, at firmaet kan løse opgaven fremadrettet”, forklarede kommunens socialdemokratiske Holger Schou Rasmussen til TV 2.

Ud over Lolland kommune blev også borgere i Guldborgsund, Halsnæs, Frederikssund og Vordingborg kommune ramt af konkursen.

3. Din Flexible Service ApS: 100 ansatte, leverandør til 337 ældre
En anden af sommerens store konkurser var Den Flexible Service ApS, hvilket berørte 337 borgere i kommunerne Vallensbæk, Glostrup og Rødovre.

Ifølge DFS-direktør Izabela Prejs så kunne firmaet ganske enkelt ikke levere plejen til den pris, kommunen havde udbudt den til: ”Årsagen til vores situation er, at udbudspriserne er alt for lave, især efter vi har overtaget opgaver i nogle kommuner fra andre leverandører, som enten gik konkurs eller blev opsagt i kommunen. På grund af disse lave priser holdt økonomien ikke”.

4. Din Hjemmepleje: 20 ansatte, leverandør til 410 ældre
410 ældre i Frederikshavn og Hjørring blev berørt, da det private plejefirma Din Hjemmepleje i foråret 2017 gik konkurs. Heriblandt 143 ældre med behov for personlig pleje.

Jørgen Tousgaard, Socialdemokratiets formand for socialudvalget i Frederikshavn Kommune, konstaterede nøgternt, at det ikke var første gang, kommunen oplever den form for problemer: ”Vi har en vis erfaring med at håndtere sådanne situationer. Til gengæld er jeg mere bekymret for de ældre borgere, som lige pludselig skal have en ny hjælper inden for døren. Det kan være en stor belastning for dem, men sådan er lovgivningen nu en gang.”

5. BR Service: 100 ansatte, leverandør til godt 800 ældre
Hjemmehjælpen Aarhus ApS er ikke første eksempel på, at private plejefirmaer har fejlet i Aarhus. I maj 2016 gik plejefirmaet BR Service konkurs, hvilket især blev mærket i netop Aarhus, hvor BR Service leverede hjælp og pleje til godt 800 ældre.

”Det er en ærgerlig situation for de ældre mennesker, som har valgt leverandøren og er vant til at se kendte ansigter i hjemmet. Det er jo ikke som et besøg i Brugsen, men mennesker, som kommer i ens hjem”, lød det dengang fra den aarhusianske ældrerådmand Jette Skive (DF) i kølvandet på konkursen til Aarhus Stiftstidende.

6. Vita Pleje Aps: 20 ansatte, leverandør til 528 ældre
528 ældre mistede deres hjemmehjælp i blandt andet Gladsaxe, Lejre, Tårnby og Hvidovre, da det private plejefirma Vita Pleje Aps i foråret 2016 blev erklæret konkurs af SKAT, fordi firmaet ikke kunne svare sin gæld til SKAT.

”Vi har set rigtigt mange konkurser de senere år. Derfor stillede vi høje krav til kvaliteten i udbudsmaterialet, da vi udbød opgaven. Samtidig sikrede vi, at vi løbende kunne kontrollere, om opgaverne blev løst som aftalt. Det gjorde vi for at sikre, at kun de, som kunne og ville leve op til de skrappe krav, ville byde på opgaven. Hvis alle krav var opfyldt i de bud, som kom ind, kunne vi herefter vælge det billigste tilbud blandt dem, som opfyldt alle vores krav. Men selv dette kunne desværre ikke afværge, at vi kom i denne situation”, lød det fra Gladsaxes socialdemokratiske borgmester Trine Græse.

7. IdeRént: 140 ansatte, leverandør til 630 ældre
Omkring 630 borgere i Odense blev ramt, da plejefirmaet IdeRént i april 2015 måtte dreje nøglen om. Firmaet havde 140 ansatte, hvilket betyder, at firmaet er det firma med næstflest ansatte, om har oplevet at gå konkurs.

”Konkursen vil betyde, at en gruppe borgere dermed ikke får leveret praktisk hjælp henover påsken, men ingen borgere, der modtager personlig pleje, vil stå uden hjælp på noget tidspunkt.”, skrev Odense Kommune i en pressemeddelelse umiddelbart efter konkursen.

8. Kærkommen: 400 ansatte, leverandør til 4.000 ældre
I foråret 2015 gik Danmarks største private plejefirma, Kærkommen, konkurs. Plejefirmaet blev ejet af kapitalfonden Maj Invest Equity og var på tidspunktet for konkursen til stede i ti forskellige danske kommuner i hovedstadsområdet og i Nordjylland. Firmaet havde 400 ansatte og leverede pleje til mere end 4.000 borgere rundt om i Danmark.

”Jeg kan bekræfte, at Kærkommen er gået konkurs. Efterspørgslen efter privat hjemmepleje er generelt faldet, og de priser, vi har vundet udbud til, har været relativ hårdt presset”, fortalte Jan Hove Sørensen, partner i Maj Invest Equity, i marts 2015 til Berlingske Business.

9. Caregruppen: 100 ansatte, leverandør 815 ældre
Et af de første opsigtsvækkende krak inden for ældreplejen fandt sted i februar 2014, hvor Caregruppen krakkede. Firmaet leverede pleje til godt 800 ældre i Syddanmark, heraf cirka 220 borgere i Odense og 470 borgere i Kolding, Vejle og Fredericia kommune. Firmaet havde cirka 100 ansatte på tidspunktet for konkursen.

Konkursen kom efter en konfliktvarsling fra fagforbundet FOA, efter at Caregruppen havde nægtet at indgå overenskomst for sine ansatte.

10. Kære Pleje: 100 ansatte, leverandør til 505 ældre
Det var især borgerne i Kolding Kommune, som blev ramt, da det store private plejefirma Kære Pleje i april 2014 gik konkurs. Omkring 500 ældre måtte se deres ældrepleje forsvinde fra den ene dag til den anden. Konkursen blev blandt andet skildret i det meget omtalte TV2-program ”Velfærd til salg”.

”Konkursbegæringen er en direkte følge af det udbud, Kolding Kommune gennemførte i efteråret 2013, hvor resultatet blev, at kommunens betaling for Kære Plejes ydelser blev nedsat med 25 procent. Vi kan se nu, at kommunens betaling end ikke dækker vores lønomkostninger, heller ikke selv om vi har effektiviseret og fået vores medarbejdere til at løbe endnu stærkere end før”, udtalte direktør Mirela Tanovic fra Kære Pleje ved den lejlighed.

 


Flere artikler om emnet