Annonce

Udligning: Regeringen kommer V i møde og nedsmeltning fortsætter i Å

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen imødekommer Venstre i forhandlingerne omkring en udligningsreform.

Venstre tager imod den udtrakte hånd, oplyser Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fredag eftermiddag. Derfor er forventningen at forhandlingerne genoptages allerede i weekenden.

I alternativet fortsætter nedsmeltningen. Partiets tidligere kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, forlader partiet for i stedet at blive løsgænger i den københavnske borgerrepræsentation.

Politiets Efterretningstjeneste og anklagemyndigheden led fredag et forsmædeligt nederlag i Østre Landsret.

Den højprofilerede sag mod tidligere PET-chef gennem syv år, Jakob Scharf, endte med nærmest en frifindelse til Scharf. Kun på et enkelt af 28 anklagepunkter blev Scharf dømt for at have overtrådt sin tavshedspligt.

Scharf fik fire måneders ubetinget fængsel i Københavns Byret. Den dom underkendte Østre Landsret fredag fuldstændig. Landsretten takserede i stedet Scharfs til ti dagbøder af 1.000 kroner.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Udligning: Regeringen kommer Venstre i møde

Regeringen kommer nu Venstre i møde i forhandlingerne om en udligningsreform.

Det sker i kølvandet på et forsoningsmøde mellem V-toppen og S-regeringen hos statsminister Mette Frederiksen torsdag.

Her præsenterede Venstre to krav, der skulle indfries, hvis forhandlingerne skulle fortsætte: Venstre vil kun forhandle med ministre. Ordførere skal fremover ikke deltage i forhandlingerne. Og så skal tilskuddet til kommuner med mange udlændinge reduceres kraftigt.

Finansminister Nicolai Wammen rakte fredag kl. 12.30 hånden ud mod Venstre på begge områder.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen meddelte fredag først på eftermiddagen, at han og Venstre tager imod regeringens udtrakte hånd. Derfor er forventningen, at forhandlingerne om en udligningsreform fortsætter allerede i weekenden.

Læs nærmere her.

 

Eks-borgmester forlader Alternativet

Alternativet-medstifter og tidligere kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, har fredag meldt sig ud af Alternativet. Han bliver nu løsgænger i Københavns Borgerrepræsentation.

Det skriver han iet indlæg, Politiken bringer fredag.

Her skriver Niko Grünfeld, at det siden efteråret 2017 kun er gået nedad for Alternativet, som i Grünfelds øjne i dag er en “organisatorisk og kulturel falliterklæring”.

“Hvad der længe har været kendt internt i partiet og i journalistiske kredse, er nu tydeligt for enhver. Partiets sjæl er ædt op indefra,” skriver Grünfeld i indlægget.

Han mener, at fløjkrige og manglende ledelse i partiet har ført til en “syg politisk kultur” i Alternativet, som ved sin stiftelse slog sig op på at ville indføre en ny politisk kultur i Danmark.

»Den syge kultur er i dag strukturelt indlejret, der er blevet lækket fortrolige oplysninger, rygter svirrer, personangreb er hverdagskost og sammenholdet i partiet er ikke eksisterende«, skriver Niko Grünfeld, der tager konsekvensen af kritikken ved at melde sig ud af Alternativet - for i stedet at blive løsgænger i Borgerrepræsentationen.   

 

Mogens Jensen forlænger ansøgningsrunden for minivådområder        

Landmænd og konsulenter får nu ekstra tid til at finde ud af, hvor der kan placeres flere minivådområder rundt omkring i Danmark.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har nemlig valgt at forlænge ansøgningsrunden med over tre måneder.

Fra i dag kan landmænd og lodsejere søge om tilskud til at etablere et minivådområde og dermed hjælpe miljøet. Men i år får landmændene altså tre ekstra måneder tiol at sende ansøgningen afsted til Landbrugsstyrelsen.

“Vi skal have flest mulige minivådområder, som kan hjælpe miljøet ved at opsamle kvælstof. Når vi beder landmænd og konsulenter om at sikre mere lokal koordination, så er vi også nødt til at give lidt den anden vej. Derfor har jeg besluttet at give dem over tre måneder ekstra til at sende ansøgningerne ind,” siger fødevareminister Mogens Jensen, ifølge en pressemeddelelse.

Et minivådområde hjælper miljøet ved at rense drænvand fra markerne omkring minivådområdet for kvælstof.

Minivådområdet udgør en form for naturligt renseanlæg, hvor mikroorganismer reducerer kvælstofkoncentrationen i drænvandet inden det ledes videre ud i vandmiljøet.   

Det er tredje gang, at landmænd og konsulenter kan søge om at få tilskud til at etablere et minivådområde. I 2019 ansøgte 338 landmænd om at anlægge et minivådområde.

“Jeg håber, at der kommer rigtig mange ansøgninger om tilskud til at etablere minivådområder. Det er en stor mulighed for landbruget for at gå forrest og vise, at de er med os på vores mission om at få kvælstofudledningen ned,” siger Mogens Jensen.

I år er ansøgningsrunden åben fra den 28. februar og frem til den 11. august. I alt er der 115 mio. kroner i puljen i 2020.


 

Socialt ansvarligt byggefirma afbryder samarbejde 

Efter afsløringer af underbetaling og dødstrusler mod ansatte dropper det store danske byggefirma Enemærke & Petersen nu sit samarbejde med firmaet CC Fliser.

“Vi kan ikke leve med trusler”, lyder det fra topdirektør Henrik Mielke fra Enemærke & Petersen.

Det skriver netmediet A4 Arbejdsliv.

En lydfil dokumenterer, at CC Fliser-direktør, John Crone, har truet en ansat, der ønskede at melde sig ind i fagforbundet 3F, på livet.

John Crone har over for Netavisen Pio vedkendt sig truslerne, men siger også, at truslerne ikke skulle tages bogstaveligt, og at han i øvrigt fortryder truslerne.

Læs mere om sagen her.  


 

Sag mod tidl. PET-chef ender som en total fuser

Den tidligere chef for PET, Jakob Scharf, får 10 dagbøder a 1000 kroner for brud for tavshedspligten i en dom afsagt af Østre Landsret.

Østre Landsret frifinder ham fredag på 27 punkter ud af 28 om påståede overtrædelser af tavshedspligten.

Dommen er en stor oprejsning for Jakob Scharf. Og et kæmpe nederlag for PET.

I Københavns Byret blev Scharf straffet med ubetinget fængsel i fire måneder for sine udtalelser til bogen "Syv år for PET".

Byretten mente, at Jakob Scharf havde overtrådt straffeloven i 24 passager i bogen, der udkom i 2016.

Landsretten er mildt sagt uenig med byretten. Kun i et tilfælde er Scharf gået for langt. Det gælder hans omtale af en kvinde, der hjalp efterretningstjenesten, og som muligvis kunne identificeres.

Tiltalen drejer sig blandt andet om, at Scharf i bogen skrev, at bagage blev undersøgt i lufthavnen, og at en terrorist kunne elimineres ved at blive skudt i hovedet.

Men disse og andre oplysninger er ifølge retsformand Henrik Bitsch "selvfølgeligheder".

Landsretten tager også afstand fra tiltalen vedrørende et konkret samarbejde med amerikanske myndigheder i en terrorsag. Her var der rejst tiltale, selv om samarbejdet var blevet omtalt i det amerikanske senat i Washington.

Landsretten finder, at der ikke er fremlagt konkret materiale om den påståede skadevirkning, som Jacob Scharfs bog ifølge anklagemyndigheden og PET skulle have medført:

“Man har ikke løftet bevisbyrden,” siger retsformanden i forbindelse med domsafsigelsen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet