Udvikling af dansk landbrug og klimahandling skal gå hånd i hånd

Landbruget skal bidrage mere til klimaet, men uden at det går ud over gode, danske arbejdspladser, mener S-ordfører.

Mange danskere er vokset op på landet med køer i baghaven.

Endnu flere er beskæftiget i vores landbrug eller fødevareproduktion, og rigtig mange af os har et helt særligt forhold til at spise flæskesteg juleaften.

Der er ingen tvivl om, at dansk landbrug spiller en kæmpe rolle både kulturelt og økonomisk i vores samfund.

Men når vi på Christiansborg i den kommende tid, skal forhandle en ny landbrugsaftale på plads, er vi nødt til at forholde os til, at landmanden ikke kan blive ved med at sprøjte og udlede klimagasser som hidtil.

I 2030 vil landbruget stå for mere end en tredjedel af Danmarks udledning af klimagasser, og blandt unge klimabevidste danskere er der et stort ønske om, at vi alle sammen spiser færre frikadeller og steaks og i det hele taget skærer ned på kød.

Danmark er et landbrugsland! 

De kommende forhandlinger om et grønnere landbrug er dilemmafyldte.

For alt imens vi taler om, at landbruget skal bidrage på klimafronten, er vi også nødt til at huske på, at slagterimedarbejderen, chaufføren og andre heltalmindelige danskere er afhængige af dansk landbrugsproduktion for at kunne betale husleje, børnetøj og fodboldstøvler.

Mejerier, bagerier og transportfirmaer er med til at sikre vækst og arbejdspladser i hele Danmark

Mange af vores naboer, familiemedlemmer og medborgere har gjort fødevareproduktion til deres levebrød.

Helt konkret beskæftiger bare det primære landbrug 50.000 danskere, og når der for eksempel bliver talt om mindre kødproduktion, kan jeg godt forstå, at mange af dem bliver nervøse.

Vi skal heller ikke glemme, at mejerier, bagerier og transportfirmaer er med til at sikre vækst og arbejdspladser i hele Danmark, også vest for Valby Bakke - og dermed et Danmark i balance.

Ingen skal droppe flæskestegen

Danmark skal være et grønt foregangsland, og danskerne er da også blevet opfordret til at spise både sundere og mere klimavenligt med de nye kostråd, der anbefaler mere grønt på tallerkenen.

Men det er vanskeligt at forestille sig, at vi som befolkning dropper vores bacon og julestegen fra den ene dag til den anden. Det er heller ikke meningen.

Vi skal spise mindre kød, men kødet bliver ikke nødvendigvis mere klimavenligt af at blive produceret i udlandet, og vi risikerer at flytte problemerne til andre lande, hvis vi ikke tænker os om.

Det er nu, vi skal gå forrest og vise verden, at man kan have en animalsk produktion, hvor der samtidig tages hensyn til klima og miljø.

Ude i verden skal folk kende Danmark som et land, der eksporterer både grønne fødevarer og grønne løsninger.

Derfor er en af hjørnestenene for Socialdemokratiet i de kommende forhandlinger også, at den grønne omstilling af landbruget sker ved, at vi gør brug af nye teknologier og løsninger.

Danmark skal producere den samme mængde, men på en klogere måde.

Ude i verden skal folk kende Danmark som et land, der eksporterer både grønne fødevarer og grønne løsninger.

Vi skal værne om vores arbejdspladser

På den ene side skal vi have øje for udledning af klimagasser, biodiversitet og vandmiljø, alt imens vi på den anden side ikke kaster vores gode danske arbejdspladser ud med badevandet eller for den sags skyld flytter klimaproblemerne hen over grænsen.

Det håber vi, at de andre partier på Christiansborg vil bakke op om under den kommende tids forhandlinger, for hvis vi skal lykkes med at forene de høje klimaambitioner med en udvikling af vores danske arbejdspladser, så handler det også om, at vi på Christiansborg dropper at gøre landbruget til politisk kampplads og i stedet samarbejder om at finde fælles og varige løsninger.

Folketingsmedlem og fødevare- og dyrevelfærdsordfører for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

5% færre grise, men 10% mere overskud via forædling. Alle produktionstalde på biogas anlæg. Langt flere lavtbund jorde som vild natur, moser og græsning for frilandsgrise. Der et rigeligt at gå i gang med Anders

Det som skal redde klimaet, efter den menneskabte klimapåvirkning, er en reducering af befolkningstilvæksten med ca. 50 % fra de nu ca. 7,8 milliarder mennesker der er på jorden i dag til ca. 4 milliarder når vi når til år 2100. Det burde være en enkel sag når man sammenligner med at der er sket en tredobling af befolkningen fra ca. 2,5 milliarder i år 1950 til de ca. 7,8 milliarder som der er i dag. Og samtidig må det konstateres at det ikke gør ondt ikke at blive født.
Aflønning af klimaaktivister burde ske med overskud fra de jorde som er udlagt til vild natur.
At frilandsgris lever af græsning er nyt for mig, der hvor der i dag er frilandsgrise er der ikke meget græs på marken når grisene har gennemrodet arealet. Grise lever fortrinsvis af malet korn, kaldet grutning og vand og evt. valle, et restprodukt fra ostefremstilling som sendes retur til landmændene.
Landmændene vil helt sikkert fremstille flere produkter til "det grønne køkken" i det omfang kunderne i dagligvarebutikkerne efterspørger det. men Foreløbig foretrækker kunderne at købe kødprodukter, mælk og smør i supermarkederne og det er nu engang sådan at der er ikke meget fortjeneste i at fremstille en vare som ikke kan sælges.

Landbruget skal skrumpes for at give plads til mere natur og det burde skrumpes med den procentdel udenlandsk arbejdskraft der er brug for til at drive det danske landbrug år efter år. Det vil være en god ide for det vil medvirke til at forbedre forholdene for medhjælperne i landbruget så meget, at danskere vil søge jobbet, hos de ellers uhyre fornærede indehavere af landbrugsbedrifterne, thi først når dårlige forhold begynder at koste noget, vil landbrugeren give sig til at forbedre dem.

Vil det sige at du også mener at hoteller, restauranter og byggesektoren skal skrumpe med den procentdel deres udenlandske arbejdskraft udgør?

God ide at reducere jordens befolkning med 50 %
for så kan alle flyve jorden rundt mindst 5 gange om året

Og ingen behøver at side på en bænk
Hallo hallo hvad siger du, ja dig du ved godt,dig det dig jeg taler til, ja dig

Annonce