Uenigheden: Miljø og vækst går hånd i hånd

Det er helt forkert, at en ambitiøs miljøpolitik skader væksten. Tværtimod før miljøet det bedre, virksomhedernes konkurrenceevne får det bedre, og vi efterlader en grønnere planet til vores børn og børnebørn, mener miljøminister Kirsten Brosbøl.
De skrappe miljøkrav kombineret med innovative virksomheder har betydet, at Danmark i dag er førende på fx vindkraft. Det har nemlig sikret en seriøs konkurrencefordel for danske virksomhede.

I håbet om at fange de ideologiske strømninger og kongstankerne hos tidens toneangivende socialdemokrater, har Netavisen Pio sat en række socialdemokratiske ministre i stævne for at høre hvilke ideologiske tanker, ministeren tager mest afstand fra, og hvorfor netop de tanker kræver stærke, socialdemokratiske modsvar.

I denne uge er turen kommet til miljøminister Kirsten Brosbøl, som tager stafetten videre fra fødevareminister Dan Jørgensen, som i seneste indlæg advarede mod ultraliberalisternes ønske om at afmontere den danske velfærdsmodel.

Pio: Hvilken idé, person eller politisk tanke er du mest uenig i?

En af de påstande, jeg oplever allermest i den internationale miljø- og klimadebat og som har præget debatten i en årrække, er ideen om, at hvis vi passer på miljøet, går det ud over væksten. Det er jeg fuldstændig uenig i. Og jeg mener, at Danmark er et klasseeksempel på det modsatte.

Grundlæggende handler det om, om vi tør lade være med at passe på miljøet? Ikke bare fordi det er dejligt at gå en tur i skoven om søndagen, men fordi det handler om basale nødvendigheder som rent vand, jord uden forurening, som kan producere rene fødevarer etc. Kloge folk siger, at om 30 år er vand det nye olie – at der vil blive startet krige på baggrund af de knappe vandressourcer.

Pio: Og hvorfor er du egentlig så uenig i denne? Hvad din personlig holdning, er den baseret på tidligere oplevelser eller har du en ideologisk baggrund for din uenighed?

Tilbage i 90’erne stillede daværende miljøminister Svend Auken skrappe miljøkrav til virksomhederne ift. at de fx skulle udlede mindre forurening og betale mere for deres energi i form af afgifter. De skrappe miljøkrav kombineret med innovative virksomheder har betydet, at Danmark i dag er førende på fx vindkraft. Det har nemlig sikret en seriøs konkurrencefordel for danske virksomheder, som dermed bidrager til væksten, samtidigt med at de passer på miljø og klima.

Som Svend Auken gjorde det i 90’erne, gør jeg i 10’erne. Stiller skrappe miljøkrav til fx rent vand. Det betyder, at virksomhederne på vandområdet hele tiden skal udvikle sig og indtager en førerposition i verden.

Hvis påstanden skulle være rigtig, så skulle Svend Auken have kørt Danmark i sænk, da han indførte verdens højeste energiafgifter i 90’erne. Det skete ikke. Tværtimod. Væksten var større i Danmark fra 1993-2000 end i det øvrige EU. Og arbejdsløsheden faldt fra 12,3 til 5,1 %, og et kæmpemæssigt underskud på statsfinanserne blev vendt til det modsatte.

For mig at se er den socialdemokratiske miljøpolitik ren win-win: Miljøet får det bedre, virksomhedernes konkurrenceevne får det bedre, og vi efterlader en grønnere planet til vores børn og børnebørn. For til syvende og sidst handler det om solidaritet mellem generationer. Der skal også være en planet til min søn, når han bliver voksen.

Pio: Hvad er det socialdemokratiske og alternative svar på dette område? Hvad bør man i stedet stille op?

Danmark skal være rollemodel for, at man godt kan have vækst og samtidigt være fremme i skoene på det grønne område. Som Svend Auken gjorde det i 90’erne, gør jeg i 10’erne. Stiller skrappe miljøkrav til fx rent vand. Det betyder, at virksomhederne på vandområdet hele tiden skal udvikle sig og indtager en førerposition i verden på ledning af vand, rensning af spildevand etc.

Når Kina vil investere 1 mia. kr. om dagen i vandteknologi, er det ikke en tilfældighed, at de kigger på Danmark. For vores førerposition gør os interessante at handle med. Det skaber dansk vækst og arbejdspladser.

Kineserne er meget imponerede over, at vores miljø er så godt, at man kan bade i Københavns havn, og drikke vand fra hanen samtidigt med at vores virksomheder kan vækste. Et godt eksempel på at miljø og vækst går hånd i hånd.

 

Kirsten Brosbøl (f. 1977) er nuværende miljøminister. Hun har været medlem af Folketinget siden 2005, og inden da arbejde hun som politisk konsulent for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet. Hun er cand.scient.soc. fra Roskilde Universitetscenter med speciale i internationale udviklingsstudier, og har læst en Master of Arts i freds- og konfliktstudier ved University of Sussex i Storbritannien. Hun er desuden medstifter af og tidligere for Tværpolitisk netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

Netavisen Pio har over de seneste uger gennemført interviewrækken ‘Uenigheden’ med en række S-ministre. Tidligere har Magnus Heunicke, Mogens JensenHenrik Sass LarsenChristine Antorini og Dan Jørgensen været i det ideologiske felt.


Flere artikler om emnet

Annonce