Annonce

Ufaglært: Du hører fortiden til

Hvad med at vi stiller krav om at virksomhederne sammen med fagforeningerne sikre, at alle ansatte får relevant efteruddannelse?
Eksperter i hobetal råber op om, at de ufaglærte bliver automatiseringens tabere. Men de råber for døve øre. En ny undersøgelse fra analysehuset Epinion viser, at hver anden ufaglært faktisk ikke mener, at de har behov for efteruddannelse.

Jeg er selv ufaglært ligesom mange tusinder andre danskere. Jeg har haft fast arbejde i en lang årrække og har ikke bekymret mig meget om fremtiden - idet jeg har tænkt, at der vel altid ville være et arbejde til mig.

Det nye er antallet af job der forsvinder og hastigheden hvorved det sker.

Men sådan er det ikke mere. Øget automatisering og robotteknologi erstatter titusindvis af arbejdspladser. Det er der sådan set intet nyt i. Teknologien har siden opfindelsen af dampmaskinen udskiftet utallige arbejdspladser. Det nye er antallet af job der forsvinder og hastigheden hvorved det sker.

Postarbejderne viser vejen
Et af de job der med hast forandres er postarbejdet. Titusindvis af post-arbejdspladser er forsvundet og mange andre forandret i takt med, at vi sender flere pakker til hinanden og ikke mange breve. Gennem de sidste år er mange hundrede blevet fyret som følge af digitalisering.

Mange fyrede kollegaer har haft en svær tid. De var ofte ufaglærte, og i en alder, hvor det var svært at finde nyt job. Det har ikke altid været lige nemt. Men måske er den tid ved at være forbi. 3F har indgået aftale med PostNord om systematisk efteruddannelse til de mange der mister jobbet. I disse dage planlægges flere tusind ugers efteruddannelse alene i efteråret 2017.

Alle skal i arbejde og alle skal kunne opfylde fremtidens jobkrav.

Og missionen er simpelt. Færrest mulige af de fyrede kollegaer skal opleve længerevarende ledighed. Og i tiden uden arbejde, skal der arbejdes med fortsat efteruddannelse med et mål for øje; Alle skal i arbejde og alle skal kunne opfylde fremtidens jobkrav.

Alle skal med
Men postarbejder er desværre langt fra de eneste der står overfor store forandringer. Udviklingen over de næste 10-20 år vil afvikle mange andre arbejdspladser. Hvis vi skal undgå at titusindvis står udenfor arbejdsmarkedet, så skal vi – som samfund – ta’ skeen i den anden hånd. Vi skal stille krav til alle landets virksomheder om, at ta’ del i kampen om, at ”alle skal med”.

Men hvad med at vi udvidede klausulerne til, at der stilles krav om at virksomhederne sammen med fagforeningerne skal sikre, at alle ansatte sikres relevant efteruddannelse?

Gennem de sidste år har mange kommuner indført sociale klausuler, der stiller krav om at virksomhederne skal ta’ flere lærlinge. Men hvad med at vi udvidede klausulerne til, at der også stilles krav om at virksomhederne sammen med fagforeningerne skal sikre, at alle dets ansatte sikre relevant efteruddannelse?

Så sikre vi også, at de mange – der ligesom jeg – ikke fik en uddannelse i de unge år ikke tabes på gulvet.
Morten Søndergaard er faglig sekretær i fagforbundet 3F København.
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere artikler om emnet