Ufaglærte har færre gode år i den sidste del af livet

Ufaglærte seniorer har udsigt til 4,5 færre gode leveår sammenlignet med akademikere, viser ny undersøgelse
Foto: Colourbox
Ufaglærte arbejdere får meget kortere tid end andre faggrupper i den sidste del af livet uden at helbredsproblemer som ondt i ryggen og dårlige knæ sætter grænser for deres daglige aktiviteter.

Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, skriver Fagbladet 3F.

Tidligere forskning har vist, at ufaglærte dør tidligere end eksempelvis akademikere. De er også mere syge. Men den nye undersøgelse sætter fokus på, hvad folk i forskellige erhvervsgrupper selv oplever af rygsmerter, dårlige knæ og andre gener, som gør, at de ikke kan deltage fuldt ud i samfundslivet.

Forskerne har set på danskere i aldersgruppen fra 50 til 75 år. Her kan akademikere og andre i høje positioner se frem til 17-18 år uden at være begrænset i deres aktiviteter. Ufaglærte får kun 13-14 år, hvor de kan deltage i fuldt omfang.

Det understøtter, at man indfører forskellig pensionsalder i forskellige fag

”Det understøtter, at man indfører forskellig pensionsalder i forskellige fag,” siger statistiker Henrik Brønnum-Hansen, der er en af forskerne bag projektet, til Fagbladet 3F.

Faglærte får også færre gode år

Resultaterne er for nylig offentliggjort internationalt i Scandinavian Journal of Public Health.

Forskerne bag projektet er i gang med en større undersøgelse af helbred og pensionsalder:

”Håndværkere har også udsigt til færre leveår uden aktivitetsbegrænsninger end akademikere og direktører. Her er forskellen lidt over to år, hvor den er 4,5 år for ufaglærte,” fortæller Henrik Brønnum-Hansen.

I undersøgelsen indgår både pensionerede og folk, der stadig går på arbejde. Nogle begynder allerede at mærke begrænsninger i deres aktiviteter, mens de stadig er erhvervsaktive.

Deltagerne har haft mulighed for at svare, om de er lidt eller meget begrænset i dagligdagsaktiviteter:

De smerter, som plager dem og måske gør, at de for eksempel nogle dage ikke kan klare at gå til købmanden

”Dermed bliver der også taget hensyn til de rygsmerter, som folk ikke bliver behandlet for. De smerter, som plager dem og måske gør, at de for eksempel nogle dage ikke kan klare at gå til købmanden,” siger Henrik Brønnum-Hansen.

Mange har ondt og må tage piller

Næstformand i 3F, Tina Christensen, er enig med forskeren i, at undersøgelsen understøtter behovet for differentieret pensionsalder:

”Det bekræfter det rimelige i, at der bør være differentieret pensionsalder. Vi ved også fra egne undersøgelser, at mange af vores medlemmer har ondt i kroppen. Mange må dagligt må tage smertestillende medicin,” siger Tina Christensen til Fagbladet 3F.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce