Annonce

Uffe Elbæk træder tilbage som politisk leder for Alternativet

Uffe Elbæk træder tilbage som leder af det parti, som han selv har stiftet. Fortryder ikke at han stillede op som statsministerkandidat
Alternativets leder, Uffe Elbæk, stopper som politisk leder af det parti, som han selv stiftede for lige godt seks år siden.

Det oplyser Uffe Elbæk i en mail til partiets medlemmer.

"Det er en af de største beslutninger, jeg har taget i mit liv, for Alternativet betyder så meget for mig og har defineret mig i så manges øjne. Og derfor skal I – kære medlemmer og kære venner – også høre det direkte fra mig først," skriver han i mailen med overskirften "Jeg giver den grønne fane videre" og fortsætter:

Jeg er stolt af, hvad vi sammen har opnået, siden Alternativet så dagens lys for 6 år og 19 dage siden.

"Jeg er stolt af, hvad vi sammen har opnået, siden Alternativet så dagens lys for 6 år og 19 dage siden. Og jeg har så meget lyst til at arbejde videre på vores fælles projekt sammen. Men fremover bliver det for mit vedkommende i en ny rolle. Som medlem af Folketinget, som medlem af Alternativet, som aktivist med et ønske om at skabe en bedre verden. Som en af den slags samfundsarkitekter, som vi gerne skulle blive – eller videreudvikle os som – gennem vores virke i Alternativet."

I mailen opfordrer Uffe Elbæk til, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært landsmøde 1. februar 2020, hvor der skal findes en ny politisk leder.

Han fortsætter som medlem af Folketinget.

Uffe Elbæk stopper dermed som leder for det parti, som han selv stiftede i november 2013 efter at have meldt sig ud af Det Radikale Venstre.

Alternativet blev valgt til Folketinget i 2015 med ni mandater, men ved det seneste valg blev det blot til fem.

Fortryder ikke statsministerkandidaturet

På et pressemøde mandag på hjørnet af H. C. Ørsteds Vej og Gl. Kongevej på Frederiksberg - præcis det sted hvor Uffe Elbæk efter egne oplysninger i sin tid fik ideen til at stifte Alternativet - spurgte Netavisen Pio Uffe Elbæk, om det - set i bagklogskabens ulideligt klare lys - var en fejl, at han bød sig til som statsministerkandidat?

"Nej, det synes jeg jo ikke. Det var en kalkuleret risiko. Jeg var da udmærket klar over, at da jeg for halvandet år siden stod nede på Ridebanen og sagde for rullende kameraer, at jeg stillede op som statsministerkandidat - så stillede jeg mig forinden lige ud op foran spejlet ude på toilettet og sagde det højt. Altså, fordi kunne jeg overhovedet sige de ord?"

Du øvede dig?

"Ja, det gjorde jeg. Og grunden til at jeg kunne gøre det, er fordi jeg synes, at det regeringsprogram vi lagde frem, er det bedste regeringsprogram jeg overhovedet har set i Danmark. Det vil jeg sige. Vi fremlagde, hvad vi skal fokusere på politisk, hvordan Danmark skal regeres, hvordan skal ministerierne opbygges, hvordan får vi borgerne langt mere med i de politiske processer, som er en vigtig-vigtig del af vores arbejde på Christiansborg. Jeg er også meget stolt af, at vi fik gennemført borgerforslag.dk. Det er i historisk perspektiv en virkelig-virkelig fornyelse af det parlamentariske arbejde. I Klimaeloven fik vi ind, at der skulle være et borgerting. I Januar måned fremsætter vi forslag om, at der skal være et varigt borgerting på Christiansborg," lød svaret fra Uffe Elbæk til Netavisen Pio

Men vælgerne tog ikke så godt imod dit statsministerkandidatur?

"Nej, vælgerne tog ikke så godt imod det."

Nej....

Men jeg kan sagtens forstå, at de tænkte: Hvordan ville det være, hvis Uffe Elbæk skulle reagere Danmark?

"Nej, det gjorde de jo ikke. Jeg vil ikke sige, selvfølgelig gjorde de ikke, men jeg kan da godt forstå en reservation imod at stemme på Alternativet, som siger de går efter at rykke ind i Statsministeriet. Fordi, hey, det er et lille nyt parti, som lægger en meget ambitiøs strategi. Det, der var vigtigst for os - og det sagde jeg også i valgkampen - var, at der skal være et alternativ. Altså hele den måde de danske valgkampe er bygget op på, at der kun er to valgmuligheder. Jeg synes det er  demokratisk for fattigt. Men jeg kan sagtens forstå, at de tænkte: Hvordan ville det være, hvis Uffe Elbæk skulle reagere Danmark? Det var en skam, de ikke fik prøvet det. Men jeg er ikke i tvivl om, at der nok om ti år, om tyve år, så rykker der en statsminister ind valgt fra Alternativet. Det er jeg ikke i tvivl om." 

Peger på Nordqvist

Der er ikke sat navn på hvem, der skal overtage efter Uffe Elbæk, og han vill ikke selv pege på en afløser, men pilen peger umiddelbart på den politiske ordfører Rasmus Nordqvist.

Nordqvist selv vil ikke svare ja eller ned på spørgsmålet om, om han vil være kandidat, men et af partiets folketingsmedlemmer, Sikandar Siddique, peger på Rasmus Nordqvist som sin favorit til at overtage ledelsen af partiet.

"Jeg er overbevist om at manden, der med stor klogskab og succes har fået Alternativet med i sin første Finanslovsaftale og Klimaaftale er den naturlige nye leder for Alternativet. Jeg taler selvfølgeligt om Rasmus Nordqvist," skriver han på Twitter.

placeholder

Et andet af partiets folketingsmedlemmer, beskæftigelsesordfører Torsten Gejl, afviser ikke at stille op.

"Det kan godt være, jeg gør det. Det kan også være, jeg ikke gør det. Jeg skal finde ud af, hvad der er klogest for mig, og hvad der er klogest for partiet," siger han til DR.

Iværksætter og projektleder

65-årige Uffe Elbæk var kulturminister fra oktober 2011 og december 2012, hvor han trådte tilbage efter sagen om, at han som minister havde brugt Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) - et uddannelsessted, hvor han selv tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans registrerede partner, Jens Pedersen, desuden var ansat.

Han var medlem af Aarhus Byråd for Radikale Venstre fra 2001 til 2007 og i den periode var han også formand for byens skole- og kulturudvalg.

Uffe Elbæk var en af initiativtagerne til det kulturelle iværksættermiljø Frontløberne og uddannelsen KaosPiloterne, som han var leder af fra grundlæggelsen i 1991 til 2006.

I 2007 flyttede han til København for at være direktør for den internationale sportsbegivenhed for homoseksuelle, World Outgames.

Kolleger siger pænt farvel

Nyheden om Uffe Elbæks afgang fik også opmærksomhed fra de politiske modstandere på Christiansborg.

"Tak for dit mod som partileder,Uffe Elbæk. Du skabte noget nyt, spændende og tiltrængt i dansk politik. Du har ikke været bange for at stille dig selv helt derud, hvor man som politiker er allermest sårbar. Det tjener som inspiration for os alle," skriver Venstres formand Jakob Ellemann Jensen på Twitter.

placeholder

Også fra regeringen var der en hilsen.

"Kære Uffe. Du gjorde hvad mange af os troede umuligt! Stor respekt for dit mod og din vision. Og ikke mindst Alternativets bidrag til at sætte klimaet først," skriver minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Mogens Jensen.

placeholder

Også fra SF og de radikale lyder der et pænt farvel til Elbæk.

"Kære Uffe Elbæk, jeg holder utrolig meget af dig som person og som politiker. Forhåbentlig forbliver du i politik - tusind tak for dit store arbejde for vores klode, klima og kultur," skriver Lisbeth Bech Poulsen fra SF.

placeholder

"Kære Uffe Elbæk - vi to har vendt verdenssituationen mange gange. I mange konstellationer. Det håber jeg kan fortsætte. Det sætter jeg stor pris på. Du har rusket tiltrængt op i dansk politik og været med til at sætte grøn omstiling allerforrest. Det er en kæmpe bedrift. Tak," skriver den radikale gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

placeholder

 

Opdateret kl. 14.10 med Uffe Elbæks udtalelser til Netavisen Pio på mandagens pressemøde.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet