Ugens Citat: En dygtig, redelig og samfundsoptaget person

Hovedpersonen i en af historiens største sager om hvidvask mistede sit arbejde, men fra en tidligere minister lød der kun beklagelse over hans afgang.
Netavisen Pio udvælger hver uge et citat, som på den ene eller anden måde fortæller noget om ugen der gik eller fortjener at blive fremhævet for enten det gode eller det dårlige. Citatet er derfor også kun udtryk for personens egen holdning.

Ugens citat går til den tidligere Venstre-minister Søren Pind, som på de sociale medier blandede sig i ugens helt store historie. Nemlig den om, at Danske Bank har hvidvasket penge for op imod 1.500 milliarder kroner gennem deres filial i Estland.

Allerede i 2007 blev Danske Bank advaret i klare vendinger om mulig hvidvask i Danske Banks estiske filial, og banken misinformerede det danske finanstilsyn om sagen, lød det i den redegørelse som banken selv havde bestilt hos et advokatfirma.

Og indtjeningen på hvidvaskningen har været stor. I enkelte år kom 10 procent af overskuddet i Danske Banke-koncernen fra den lille filial i Baltikum.

På Christiansborg betød afsløringerne, at politikerne gik sammen om at stramme reglerne og straffene for banker der er involveret hvidvask, blandt andet ved at hæve bødestraffen til det otte-dobbelte og ved at udvide ledelsens ansvar.

Sagen har endnu ikke fået juridiske konsekvenser for nogen i bankens øverste ledelse, men det kan komme i endnu.

placeholder

Hvidvasknings-afsløringen betød, at Danske Banks administrerende direktør Thomas Borgen valgte at sige sit job op. Som han selv sagde, så havde den interne undersøgelse jo vist, at han havde trådt ved siden af.

Men en fyreseddel blev det altså ikke til, til Borgen. Åbenbart skal der mere til end at træde lidt ved siden af, i en sag om omfattende hvidvask før bestyrelsen i Danske Bank mener, at man er berettiget til en sådan. Med sig ud ad døren tager Thomas Borgen i øvrigt et gyldent håndtryk på ikke under 13,5 millioner kroner, vurderer eksperter.

At Thomas Borgen har stået i spidsen for en af de største skandaler i dansk erhvervslivs historie, betød dog ikke at han mistede alle venner.

”Synd og skam med Thomas Borgen. Jeg har lært ham at kende som en dygtig, redelig og samfundsoptaget person. Øv,” skrev den tidligere Venstre-minister Søren Pind på Twitter.

Og det er Ugens Citat.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce