Ugens citat: Trøst dig med en skattefri telefon

Regeringens lækkede forslag om at uddele skattelettelser for 22 milliarder kroner, skabte masser af debat.
Regeringens lækkede forslag om at uddele skattelettelser for 22 milliarder kroner, skabte masser af debat.

Stor var glæden hos en masse mennesker forleden, da udenrigsminister Anders Samuelsen, på vegne af hele regeringen, måtte konstatere at der ikke var flertal i folketinget, for de topskattelettelser, som ellers fremgår af regeringsgrundlaget. Topskattelettelsen, som kun vil komme de rigeste danskere til gode røg ud, men i stedet for at droppe den skæve fordelingspolitik, så gik regeringen ind i det politiske laboratorium og ud fra det kom i stedet et om end endnu skævere fordelingspolitisk udspil. 22 milliarder kroner i blandede skatte- og afgiftslettelser til dem der har mest.

Oppositionen rystede på hovedet over den fordelingsmæssige profil, men var også hurtige til at forsøge at sætte reformen ind i en sproglig ramme, ikke mindst godt hjulpet på vej af erhvervsmiinister Brian Mikkelsen (K), der i et forsøg på at sælge et af regeringens forslag - en aktiekonto - sagde følgende til Dagbladet Børsen.

“Hvis man f.eks. gerne vil købe en lækker Lamborghini, så må man godt gøre det, for det er jo ens egne penge,” lød det fra den bilglade minister med henvisning til det italienske sportsvognsmærke, som koster i omegnen af ti millioner kroner og opefter. Ikke ligefrem en bil for almindelige lønmodtagere.

Dermed havde rød blok fået en sproglig gave, de kunne pakke regeringens skatteudspil retorisk ind i, nemlig Lamborghini-reformen.
Her Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen:

Og her SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen:

Billigere biler, topskattelettelser og fri telefon
Velfærd frem for skattelettelser er efterhånden blevet en lidt udvandet kliché, men den socialdemokratiske skatteordfører Jesper Petersen udviste en form for sproglig opfindsomhed, da han bragte et andet af forslagene fra regeringen på banen, nemlig et forslag om en skattelettelse på i alt 1,1 milliarder kroner til dem der får iPhonen betalt af jobbet. Et forslag der igen med nærmest kirurgisk præcision rammer de højtlønnede, som får telefonen betalt af arbejdet.

For lønmodtagere med en årlig lønindkomst på under 300.000 kroner er det under 5 procent, der har fri telefon. Blandt den procent med de højeste lønninger har 84 procent. fri telefon. For at være blandt denne procent skal man have en årlig løn over 1,2 millioner kroner, viste beregninger som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd havde lavet.

I rød blok ønsker man i stedet, at lade pengene blive i statskassen og bruge dem på at styrke velfærden. Og gør diskussionen til et spørgsmål om enten/eller.

”Når du ringer til plejehjemmet og hører, at din mor ikke får hjælp til toiletbesøg, kan du trøste dig ved, at du taler i en skattefri arbejdsgiverbetalt telefon,” lød det sarkastisk fra Jesper Petersen i et debatindlæg i Politiken. Og det er ugens citat.


Om Ugens Citat

Netavisen Pio udvælger hver uge et citat, som på den ene eller anden måde fortæller et eller andet om politik, medier eller samfund i ugen der gik, eller fortjener at blive fremhævet for enten det gode eller det dårlige.

Citatet er derfor også kun udtryk for personens egen holdning.

Læs vores tidligere Ugens Citater her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce