Annonce

Ugens uenighed: Dagpenge splitter højrefløjen

Spørgsmålet om fremtidens dagpengesystem splitter højrefløjen frem mod valget. Dansk Folkeparti vil lempe reglerne, mens Liberal Alliance og De Konservative på den anden side vil stramme op. Dette er artikel nummer to i en ny serie om blå bloks problemer.
Der er store politiske revner hos de fire partier på højrefløjen, der gerne vil udgøre et nyt muligt regeringsflertal efter næste valg: Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Denne uges uenighed er dagpengene.

Venstre har gang på gang afvist at ændre dagpengereformen fra 2010 og har også kritiseret regeringens lappeløsninger, der skulle forhindre, at arbejdsløse går fra hus og hjem. Så sent som den 20. august afviste Venstres arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen at ændre dagpengesystemet efter et valg. Det var en reaktion på DF’s krav, som er beskrevet herunder.

Men blot to dage efter bliver Hans Andersens udtalelse underkendt af hans partiformand, da Lars Løkke åbner for justeringer af systemet efter et valg. Dog på den betingelse at udgifterne ikke stiger samlet set. Reformen er nemlig ikke ”mejslet i granit,” udtalte Løkke den 22. august til Ugebrevet A4. Hvad der til gengæld åbnes for at justere, er uvist. Venstres bagland har tidligere talt for at nedsætte dagpengesatsen.

De Konservative vil ”lukke honningdepotet”, som Lars Barfoed så poetisk, men måske lidt forskønnende fik det formuleret på Folkemødet tidligere i år. Konkret foreslår partiet i et nyt udspil, at maksimumsatsen generelt skal hæves og være højere i begyndelsen af ledighedsperioden, men nedtrappes gradvist over tid.

Perioden skal afhænge af din tid i arbejde, men maksimumperioden skal være ét år, hvis du har arbejdet i mindre end seks år. Unge og nyuddannede bør i de konservatives øjne kun få dagpenge på kontanthjælpssats. Til gengæld har partiet kritiseret, at regeringen har forsøgt at lappe hullerne i systemet ved at indføre arbejdsmarkedsydelsen.

Liberal Alliance kan leve med den nuværende reform, men arbejder også på et udspil med en dagpengeperiode på ét år og både lavere satser og lavere kompensationsgrad. Partiets ungdomsorganisation går skridtet videre og vil helt afskaffe dagpengesystemet, som vi kender det.

Dansk Folkeparti, som ellers var hovedarkitekten bag dagpengereformen tilbage i 2010, er vendt 180 grader og taler nu for at lempe genoptjeningskravet og forlænge dagpengeperioden. Dermed er partiet helt på linje med både SF og Enhedslisten og overhaler regeringen venstre om.

Senere talte partiet for et helt nyt system med en konjunkturafhængig dagpengeperiode, som skulle være et decideret krav til Lars Løkke, hvis DF skal støtte en ny Venstre-ledet regering.

Modsatrettede ønsker
Som det fremgår af gennemgangen, er der dyb splittelse mellem Dansk Folkeparti på den ene side, der vil lempe genoptjeningskravet, og særligt Liberal Alliance og De Konservative på den anden side, der ønsker en kortere periode og lavere satser i en eller anden udformning.

Venstre har placeret sig lige imellem og er åben for ændringer, men det er uklart hvilke. Samtidig må man hæfte sig ved, at Venstre er gået fra at være hårdnakkede modstandere af ændringer af den gamle reform til nu at være lidt mere åbne for justeringer.

DF fremlægger sit forslag om at lempe genoptjeningsretten som et krav til Løkke, men Løkke er presset af både sit nedskæringsglade bagland i partiet og De Konservative og Liberal Alliance til at gå den anden vej. Det er to meget modsatrettede udgangspunkter, som Løkke skal have til at mødes. Det er derfor ikke tydeligt, hvad man får på dagpengeområdet, hvis flertallet skifter ved næste valg.

Netavisen Pio sætter i den kommende tid fokus på højrefløjens interne uenigheder og problemer med at blive enige om en fælles politisk platform, der hypotetisk set skulle være fundamentet for en ny regering under ledelse af Lars Løkke Rasmussen. Første uenighed om nulvækst kan du læse her.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet