Annonce

“Uhørt”: TV-showdansere lønnes med gratis tøj og billet til afterparty

Dansk Artist Forbund udtaler: “Det må simpelthen stoppe”. Dansk Skuespillerforbund går til angreb på Anders Breinholt og hans firma Pineapple Entertainment.

Dansk Skuespillerforbund betegner aflønningen af dansere, der medvirker i diverse TV-shows, som “tarvelig”. Mens Dansk Artist Forbund maner til sammenhold blandt danserne:

“Der er TV-produktionsselskaber, der åbenbart forventer, at showdansere skal optræde gratis. Det er uhørt. Og det må simpelthen stoppe,” siger formanden for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm Dideriksen, til Netavisen Pio.

Der er TV-produktionsselskaber, der åbenbart forventer, at showdansere skal optræde gratis. Det er uhørt

Dagbladet Politiken har fredag i en større artikel sat fokus på den ringe aflønning af dansere, der medvirker i diverse TV-shows.

Som eksempel på ringe aflønning nævnes Zulu Award, et prisuddelingsshow, der bringes på TV2-kanalen Zulu. Seneste Zulu Award-show for 2019 blev produceret af Pineapple Entertainment, der ejes af TV-værten på TV-programmet Natholdet, Anders Breinholt, og Ricco Wichmann.

20 dansere skulle optræde gratis

Otte medvirkende dansere i Zulu Award fik oprindelig tilbudt 3.000 kroner for en uges fuldtidsarbejde. Mens 20 andre dansere, der skulle bruge 20 timer på opgaven, slet ikke ville modtage honorar. Til gengæld ville de få et armbånd, der gav gratis adgang til afterpartyet.

Det gav anledning til en del utilfredshed blandt professionelle dansere. Der opstod således en protestgruppe på Facebook med 900 medlemmer.

Kritikken betød, at Breinholts Pineapple Entertainment nedsatte træningen op til showet for de ulønnede dansere, der nu blev kaldt for “elever”, til fire dage fordelt på 30 timer. Efter yderligere kritik valgte Pineapple Entertainment helt at droppe de gratis dansere. I stedet blev 12 professionelle dansere tilbud 4.500 kroner for en uges intensivt arbejde. En betaling, der fik flere professionelle dansere til at takke nej tak.

Produktionschef hos Pineapple Entertainment, Christian Martens, siger til Politiken, at de vælger at tilbyde en lidt højere løn, da selskabet fik overblik over hvor meget tid danse-opgaven krævede. Om lønniveauet siger Martens:

Der er fri forhandling på markedet, og får man tilbudt et job, kan man vælge at sige ja eller nej

“Der er fri forhandling på markedet, og får man tilbudt et job, kan man vælge at sige ja eller nej.”

“Respektér danserne som faggruppe”

Den melding får formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, op i det røde felt:

“Når produktionsselskabet går ud og siger, at det er en fri forhandling. Og at man jo bare kan sige nej. Så er det jo tarveligt. Det svarer jo til at gå ind med en klase bananer i en flygtningelejr og så sige: Nu kan jeg have god samvittighed, fordi jeg har givet noget mad. Det er jo ikke til at tage det alvorligt. Det er at udnytte, at man har en branche, som er de lavestlønnede af vores medlemmer,” siger skuespillernes formand til Netavisen Pio - med direkte adresse til TV2-værten på Natholdet Anders Breinholt, der ejer Pineapple Entertainment sammen med Ricco Wichmann.

Benjamin Boe Rasmussen har denne besked til TV-producenterne:

“Jeg vil gerne sige til dem, der producerer liveshows til TV: I skal altså tænke sig om en ekstra gang. I er ikke blege for at bruge penge på værter, og I er ikke blege for at bruge penge på musikere. Brug også nogle penge på danserne. Respekter danserne som faggruppe. Alle synes jo det er fedt at have dansere med på TV.”

Skuespillernes formand understreger, at dansere har ekstremt dårlige vilkår:

“De er den gruppe af vores medlemmer, som har de mest barske vilkår. De arbejder benhårdt hver dag på at holde sig fysisk i form - og så har de en kort karriere. Og samtidig bliver dansere, der medvirker i TV- og liveshows, ekstremt dårligt aflønnet.”

Benjamin Boe Rasmussen minder om, at danserne ikke kan leve af T-shirts og billetter til afterparties:

Danserne har i så mange år været udsat for at blive aflønnet med t-shirts og festinvitationer

“Det, der skete med Zulu Awards var det, der satte hovedet på sømmet. Danserne har i så mange år været udsat for at blive aflønnet med t-shirts og festinvitationer. Altså med ting, som de ikke kan betale husleje med.”

Formanden for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm Dideriksen:

“Bare fordi der er lamper, scener og TV-kameraer, så forventer produktionsselskaberne, at dansere optræder gratis. Det er da en fuldstændig mærkværdig forventning,” siger hun til Netavisen Pio og fortsætter:

“I dag er der en masse produktionsselskaber. Og det er bestemt ikke dem alle, der har overenskomst med Dansk Artist Forbund eller Dansk Skuespillerforbund. Men der er nogen standardtakster for kunstnerisk medvirken for området. Og dem må man holde sig til.”

TV2: Produktionsselskaber må udvise socialt ansvar

Forelagt kritikken af dansernes ringe lønforhold oplyser TV 2 i en mail til Politiken, at tv-stationen har en forventning om, at deres leverandører og samarbejdspartnere udviser socialt ansvar og sikrer et ordentligt arbejdsmiljø:

“Den nuværende debat tyder på, at det for både dansere og produktionsselskaber kan være svært at navigere i et marked, hvor forhandling af løn og vilkår er op til den enkelte danseskole eller danser, så det er bestemt en vigtig debat, der finder sted lige nu,” skriver Dorthe Thirstrup, der er kanalchef for TV 2, TV 2 CHARLIE og TV 2 FRI, i mailen.

Netavisen Pio har bedt Anders Breinholt forholde sig til kritikken

Netavisen Pio har bedt Anders Breinholt forholde sig til kritikken fra Dansk Skuespillerforbund og Dansk Artist Forbund, men han har ikke reageret på henvendelsen.

Dansk Skuespillerforbund organiserer 2.300 skuespillere, heraf ca. 100 dansere. Dansk Artist Forbund har 1.400 medlemmer, hvor ca. 70 er aktive dansere.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det, der skal til, er, at alle dansere bliver organiseret i et stort fagforbund. Hvis de er det, kan et sådant forbund varsle blokade mod et arrangement, og så er det nok slut med at være høj i hatten. Det er slet ikke nok at udnævne et arrangement til at være ”tarveligt”. Næ, en solid blokade, hvor alle faggrupper går sammen, er det der skal til.

Trollen Thomas om alt og alle på Pio. Selv om han egentlig ikke har den mindste forstand på noget at det, han udtaler sig om.

Det er lidt ligesom lokomotivet Thomas: dut-dut - fløjten og varm luft.

Det allermeste triste er, at den slags arrangementer er blevet helt almindeligt. At den kloge narrer den mindre kloge. At køberen, i dette tilfælde TV2. ikke har fod på det. Jeg kunne godt tænke mig at vide om aflønningen/omkostningen/formen er for natholdet, bagedysten, Xfaktor osv.hvor værterne, som Anders Breinhlst, Tim Vladimir og mange andre ofte har private produktionsselskaber. Ligeledes dv. Talkshows om bessevisserne, Mogensen og Christiansen, news og co osv, aflønningen af "Faste" debatører samt "gæster", der rekruteres fra økonomiske og bestemt politisk observans/ kredse, som virker som "Hjenevaskere" af den almue de henvender sig til. En tung og trist udvikling.

Det er jo ikke en mulighed i dit tilfælde !

Annonce