UK: Jeremy Corbyn genvalgt som formand

Analyse: Som forventet faldt formandsvalget I britiske Labour ud til den siddende formands fordel. Jeremy Corbyn besejrede således sin walisiske udfordrer med et klart flertal på 62 procent af Labour-medlemmerne.
Labours medlemmer har genvalgt partiformand Jeremy Corbyn til posten som partiformand. Venstrefløjs-veteranen fik 313.000 stemmer, mens udfordreren, parlamentsmedlem Owen Smith fik 193.000.

Med en stemmedeltagelse på 77,6 procent hos de knap 640.000 stemmeberettigede Labour-medlemmer, opnåede Jeremy Corbyn et endnu stærkere mandat end det han havde fået, da han  blev valgt som formand for første gang for et år siden. Dengang fik han 'kun' opbakning fra 59,5 procent af Labour-stemmerne.

cthojvtweaepas9-jpg-large
Billede fra Labours kongres 2016 i Liverpool kort før det endelig valgresultatet blev offentliggjort

I juni måned, efter Brexit-afstemningen, stillede 80 procent af medlemmerne af Labourpartiets parlamentetsgruppe mistillid til partiformand Jeremy Corbyn. Siden dengang har partiet været kastet ud i en regulær borgerkrig. Et oprør som i dag, har fundet en slags første afgørelse, da partiformanden blev genvalgt af medlemmerne.

Vil viske tavlen ren
Jeremy Corbyns takketale på scenen foran de mange tusinder af Labour-medlemmer ved partiets kongres i Liverpool, bød på en ambition om at samle partiet, et opråb om at bilægge stridighederne og frem for alt et krav om, at alle nu respekterer hans styrkede demokratiske mandat.

“Jeg vil bekæmpe de konservatives planer. Men alle Labour-medlemmer er nødt til at arbejde sammen, og respektere den demokratiske beslutning, som I dag er truffet. Vi skal arbejde sammen for virkelig forandring”, lød det fra Jeremy Corbyn.

109442630_owen-smith-and-jeremy-corbyn-news-large_transeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma
Udfordreren Owen Jones ønsker Jeremy Corbyn tillykke med sin sejr i formandsvalget. 

I talen til de delegerede, gav Corbyn udtryk for, at en samling af det splittede parti bliver helt afgørende for om Labour kan få succes ved det kommende parlamentsvalg og være et reelt alternativ til de konservative. "Det er fordi vi er en del af den samme Labour-familie og det er sådan det fortsat skal være."

Og i den sammenhæng langer den genvalgte formand ud efter de konservatives skolepolitik, som ifølge Labour vil styrke privatskolerne på bekostning af de offentlige skoler. Et emne som der er bred modstand mod i Labour og som derfor forener på højre- og venstrefløjen.

Labour forsat splittet
Selv om Jeremy Corbyn vandt en sikker sejr, så afblæser det med stor sandsynlighed ikke uenigheden og splittelsen i partiet. Målingerne viser, at det er de ældre medlemmer der bakkede Owen Smith op, mens partiets nye medlemmer stemte på Jeremy Corbyn. Og Labour-vælgerne er ifølge meningsmålingerne fortsat ikke overbevist om, at de skal sætte krydset på den genvalgte formand. I enkelte målinger viser at Labour-vælgernes skepsis overfor deres egen leder Jeremy Corbyn er større end den er, overfor den konservative leder, premierminister Theresa May.

Spekulationerne har floreret over hvordan de mange Corbyn-modstandere i parlamentsgruppen vil forholde sig til resultatet. Der er således gået rygter om at man vil opstille en slags parallelformand til Jeremy Corbyn internt i Labours parlamentsgruppe, hvor hans modstandere har klart flertal. Lidt efter den samme model som man herhjemme har i Det Radikale Venstre, hvor man både har en landsformand, som ingen har hørt om, og en politisk leder på Christiansborg, Morten Østergaard.

Med andre ord, så er udfordringer for Jeremy Corbyn og hans såkaldte ‘hard left’-tilhængere langt fra overstået.

Jens Jonatan Steen er redaktør for Netavisen Pio.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce