Ultimative krav fra SF: Invester i børn og afskaf kontanthjælpsloftet

Socialdemokratiet skal senest ved første finanslov afskaffe kontanthjælpsloftet og indføre minimumsnormeringer, melder Pia Olsen Dyhr
Hvis rød blok vinder flertallet i Folketinget ved valget den 5. juni, så har SF to krav til Socialdemokratiet.

Senest i den første finanslovsforhandling med Mette Frederiksen ved roret, vil partiet have indført minimumsnormeringer i daginstitutionerne og afskaffet kontanthjælpsloftet.

“Den første finanslov en ny regering skal lave - skal være børnenes finanslov,” skriver formanden Pia Olsen Dyhr (SF) på Twitter.

placeholder
Minimumsnormeringer og et farvel til kontanthjælpsloftet er ikke bare på partiets ønskeliste - der er tale om ultimativt krav. Det slår SF-formanden fast i et interview med Politiken.

Vi støtter ikke en finanslov, medmindre vi lykkes med minimumsnormeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Bum

SF's støtte til Mette Frederiksen som statsminister, vakler dog på ingen måde med de nye krav:

"SF peger uden tvivl på Mette Frederiksen som statsminister. Det skal der ikke være tvivl om. Men vores stemmer skal jo også betyde noget for den fremtidige politik i Danmark," siger Pia Olsen Dyhr til DR.

Krav til første finanslov

De to krav skal ikke død og pine være en del af regeringsgrundlaget. Men i den første røde finanslov i en eventuelt kommende S-ledet regering, skal Mette Frederiksen levere på de to SF-mærkesager.  

Gør den ikke det, så vil SF ikke støtte finansloven, lyder det bombastisk fra Pia Olsen Dyhr:

“Vi støtter ikke en finanslov, medmindre vi lykkes med minimumsnormeringer og en afskaffelse af kontanthjælpsloftet. Bum.”

I Socialdemokratiet lytter man til kravene, men vil hverken afvise eller acceptere dem på forhånd.  
 

S vil gentænke ydelserne

I forhold til det ultimative krav om at afskaffe det kontanthjælpsloftet, som Lars Løkke indførte i 2015, sparker SF til dels en åben dør ind.

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, har allerede sidste år, over for blandt andet Netavisen Pio, bekræftet, at man ønsker at afskaffe kontanthjælpsloftet:

“Det er ikke noget nyt. Det er de samme sætninger, som jeg har gentaget i fire år. Vi vil afskaffe kontanthjælpsloftet, men vi vil ikke rulle det tilbage til det gamle system, men i stedet vil vi tage hensyn til de geografiske husleje-forskelle i landet," sagde hun i december til Netavisen Pio.

Men vi vil nedsætte en ydelseskommission, som ikke kun skal se isoleret på kontanthjælpsloftet

Kontanthjælpen og de øvrige ydelser skal, ifølge Socialdemokratiet, ikke spoles tilbage til tiden før Lars Løkke. I stedet vil man nedsætte en ydelseskommission, der skal komme med bud på en reform af kontanthjælpen og integrationsydelsen.

“Jeg lytter meget til, hvad SF siger, og vi har et godt samarbejde med SF. Men vi vil nedsætte en ydelseskommission, som ikke kun skal se isoleret på kontanthjælpsloftet, men i en sammenhæng med boligstøtte, fripladser, børnecheck. Derfor ønsker vi ikke at træffe beslutninger, før den kommission er færdig med sit arbejde,” siger Mattias Tesfaye (S) torsdag til Politiken.

Socialdemokratiet ønsker at ydelseskommissionen også ser på, hvordan man kan tage hensyn til husleje-forskellene rundt omkring i landet. Ligesom man vil se på muligheden for gældssanering til udsatte grupper. Det har Rosenkrantz-Theil tidligere forklaret over for Netavisen Pio:  

“Hele idéen med kontanthjælpen er, at det beløb man har til rådighed afspejler det minimum, som man skal have til rådighed for at leve i et samfund - og det gør det ikke, hvis huslejen æder sig ind på det beløb."

 

S skeptisk over for minimumsnormeringer

Som det eneste parti i rød blok, ser Socialdemokratiet ikke statsligt fastsatte minimumsnormeringer i de kommunale vuggestuer og børnehaver, som løsningen på den pressede hverdag ude i de danske daginstitutioner.

“Minimumsnormeringer lyder som en umiddelbar nem løsning, men jeg har flere bekymringer i forhold til, om det nu også løser problemerne,” lød det fra partiets børneordfører Ane Halsboe-Jørgensen (S) til DR i april.

Og der er minimumsnormeringer startskuddet for at måle, om man er børnenes statsminister

Socialdemokratiet frygter, at minimumsnormeringer vil svække det kommunale selvstyre og betyde nedskæringer på andre velfærdsområder, mens SF ser minimumsnormeringer som et naturligt skridt, hvis Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister:

“Man kan ikke slå sig op på noget, hvis man ikke også er villig til at komme i mål med det. Og der er minimumsnormeringer startskuddet for at måle, om man er børnenes statsminister,” siger Pia Olsen Dyhr.

Socialdemokratiet ønsker i stedet at prioritere børnene ved at afsætte flere penge til velfærd:  

“I vores 2025-plan har vi fundet pengene i det økonomiske råderum, vi vil afsætte 20 milliarder til velfærden, og der er afsat en stor pose penge til vores børn. Der er penge i dansk økonomi, og det går godt, og de penge skal vi bruge på den nære velfærd,” forklarede børneordføreren til Politiken i marts.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der er meget du glemmer Pia Olsen Dyhr.Som de mange andre politikere der i disse dage får et slemt angreb af bevidst hukommelsessvigt. HVAD med folkepensionisterne, og den almissesats, de skal have deres liv til at hænge sammen på ? HVORNÅR bliver det folkepensionisternes tur, til at få en mærkbar STIGNING i deres pension ? Ikke bare TO kroner FØR SKAT pr måned.Og hvad med de ældre på plejehjem der nærmest bliver FLÅET økonomisk.De betaler beløb for at bo på plejehjem som var det paladser de bor på. Ældre behandles mere end uværdigt i forhold til så godt som alt.Og hvad med de unge på SU. Dem der ikke har haft en pose guld med hjemmefra.Hvornår skal de have en SU de kan eksistere for ? Giver man overhovedet disse unge en reel chance for at kunne klare sig selv fremover ? Nogen ender direkte på kontanthjælp. Der kan de gå i årevis fordi de ikke kan skaffe job. Hvor skal de gå hen når der ingen job er ? Nogen ender på gaden. Der kan de krybe ind under en trappe for natten som hjemløse. Akkurat som "Den lille pige med svovlstikkerne", kunne stå udenfor vinduet, og stirre i afmagt, ind på "festen og overfloden" på de riges bord. Velfærd på retur. Det er ikke sjovt at blive alvorligt syg,med tiltagende centralisering overalt i Sundhedssystemet.Alvorligt syge, der knap nok kan kravle, må begive sig svage og udmattede ud i Taxaer,for at køre LANGT til behandlinger m.m på sygehuse der er som kæmpemetropoler.Der må de så finde rundt efter forgodtbefindene. "Du er nummer 17 i køen" siger de digitaliserede TAL på lyskonsollet. Beregnet ventetid en time. Ventetid er kostbar.Endnu mere kostbar for hvem der måtte være alvorligt syg.
Der er ingen tryghed tilbage.Der er intet nærvær. Der er ingen empati.Alting drejer sig om MIG MIG MIG. Landet er digitaliseret og udviklet hen imod tiltagende stress,mistrivsel og angst.Frygt for fremtiden.Sikkert derfor DSB har personpåkørsler som aldrig nogensinde set før.Folk mangler mål og mening.Nogen kan ikke se andet end tomhed. Underdrejet som de er. Fremmedgjorte.

Det VIRKER at tale om BØRN og KLIMA....Noget skal der jo "høstes" på.
"Hesten springer over hvor gærdet er lavest".
Ikke svært at gennemskue.

Annonce