Ulven kommer afsnit 2: Afmagt og tvivl

Anmeldelse: Det gør ondt, når vi skal se en akutanbringelse lavet på et tyndt grundlag, og se, når børne- og forældresamtalerne bliver jappet igennem
Afsnit to af DR’s dramaserie ’Ulven kommer’ viser de to forældre Simon og Dea i deres afmagt, efter at børnene Holly og Theo er blevet akutanbragte.

Simon må forsvare sig både over for Dea og senere over for Børne- og Ungeudvalget i kommunen, da han insisterer på, at han ikke har slået børnene. Samtidigt fornemmer man Deas tvivl om, hvad der foregår i deres eget hjem, da hun læser sin datters stil, som beskriver, at Simon skulle have en voldelig adfærd.

Reality-tjek

At få skildret sit fag dramatisk har sat debatten i gang blandt socialrådgiverne.

Det gør ondt, når vi skal se en akutanbringelse lavet på et tyndt grundlag, og at se, når børne- og forældresamtalerne bliver jappet igennem. Men jeg tænker også, at det er fair, at man i produktionen af serien har måtte klippe en hæl og hugge en tå for at få en nogenlunde dramatisk skildring ud af det.

man fornemmer, at der er gjort et ihærdigt forsøg på at skildre processerne rimeligt faktuelt

Samtidigt deler mange opfattelsen af, at det er fedt at få skildret, hvor dilemmafyldt socialrådgiverarbejdet er, og man fornemmer, at der er gjort et ihærdigt forsøg på at skildre processerne rimeligt faktuelt.

Når fejl har store konsekvenser

Bjarne Henriksen, som spiller socialrådgiveren Lars, åbner lidt op for, hvorfor han har insisteret på, at der skulle ske en akutanbringelse af Holly og Theo. Der var nemlig en gang, hvor han ikke gjorde noget, og hvor det gik galt for børnene.

Jeg kan i den grad kende følelsen af usikkerhed

Jeg kan i den grad kende følelsen af usikkerhed de gange, hvor jeg selv som socialrådgiver har fået nej fra min ledelse til at indstille til en akutanbringelse selv om, der var mistanke om vold.

De to gange jeg husker bedst, havde jeg min arbejdstelefon med hjemme og på lyd hele natten, fordi jeg havde sagt til børnene, at de skulle ringe eller skrive, hvis der kom en negativ reaktion fra forældrenes side. Heldigvis gik det godt i begge tilfælde, men man ved det aldrig med sikkerhed.

Jagten på sandheden fortsætter

Igen i afsnit to er jeg naglet til skærmen, efterhånden som vi langsomt kommer længere ind under huden på karaktererne. Jeg sidder hele tiden og analyserer hver en replik.

Jeg sidder hele tiden og analyserer hver en replik

Peger det i retning af, at pigen Holly lyver? Er det Simon, der lyver? Eller er der sket noget helt tredje, der er lige så slemt som den vold Holly har beskrevet?

Hvorfor skulle en 14-årig pige ellers vælge at holde fast i en historie som bringer hende væk fra hendes hjem? Selv min kæreste, som ikke er socialrådgiver, blev grebet af det, selvom han egentligt var på vej ud af døren, da jeg tændte for skærmen.

Godt at få bekræftet, at dramaserien 'Ulven kommer' ikke kun er for nørder som mig.

Ditte Brøndum er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.


Flere artikler om emnet

Annonce