Annonce

Umulige regeringsforhandlinger i Italien

Femstjernebevægelsens leder vil være premierminister – det samme vil højrepopulisterne. Formandsskifte i Partito Democratico kan bløde situationen op
Italien, som udgør Europas fjerdestørste økonomi og mest omskiftelige demokrati, har været uden regering siden valget 4. marts. Sammensætningen af det italienske over- og underhus blev rystet godt og grundigt igennem fordi den populistiske Femstjernebevægelse, også kendt via forkortelsen M5S, blev største parti ved valget.

Største blok blev centrum-højre-alliancen bestående af blandt andet Silvio Berlusconis parti Forza Italia og det stærkt indvandringskritiske Lega Nord. Men nu gøres der forsøg på at danne en regering mellem netop Femstjernebevægelsen og mindst ét af partierne i centrum-højre-alliancen.

Formanden for Italiens største parti Femstjernebevægelsen, den kun 31-årige Luigi Di Maio (på topbilledet), har forsøgt at splitte centrum-højre-partierne ad i bestræbelserne på, at M5S med ham selv i spidsen kunne indtage posten som premierminister. Han vil kun regere med Lega Nord, som op til valget forsøgte at brande sig i hele landet under navnet Lega, og det gav pote. Lega blev ved valget landets tredjestørste parti og det største højrefløjsparti – foran Berlusconis parti, Forza Italia. Næststørst blev Matteo Renzis demokratiske parti, som er det store centrum-venstre-parti.

Luigi Di Maio går dermed efter en alliance, der kan samle hvad der bredt er anerkendt som Italiens mest populistiske partier

Gensidig blokade mellem Lega og M5S
Luigi Di Maio går dermed efter en alliance, der kan samle hvad der bredt er anerkendt som Italiens mest populistiske partier.  Femstjernebevægelsen vil have formanden for Lega, Matteo Salvini, til at efterlade Forza Italia på oppositionsbænken, fordi partiet repræsenterer et korrumperet politisk system fra fortiden. Dét krav har Salvini indtil videre afvist, og han har også afvist Di Maios premierministerdrømme kategorisk.

Og det er ikke så underligt. For hvis det lykkes Salvini at holde sammen på sin højrefløjsalliance og samtidig få Femstjernebevægelsen med i en regering, vil Salvini selv blive premierminister som repræsentant for den største blok. Salvini har sagt, at han er ”klar til at arbejde på dannelsen af en regering allerede i næste uge”, hvis altså Di Maio opgiver sit krav. Men med deres respektive krav minder situationen mellem Di Maio og Salvini altså om en gensidig blokade.

Afgående PD-chef har afvist Femstjernebevægelsens tilnærmelser
Over den seneste halvanden måneds tid har der været forhandlinger og flere forsøg på at danne en regering. Femstjernebevægelsen bejlede ellers også til det store centrum-venstre-parti, Partito Democratico (PD), og roste samtidig PD’s finanspolitik. PD måtte sammen med sine alliancepartnere tage til takke med tredjepladsen ved valget i marts og tabte dermed regeringsmagten.

Renzi har sagt, at han ikke vil støtte en regering bestående af ”anti-systemiske kræfter”

Men især PD’s formand, tidligere premierminister Matteo Renzi, har afvist Femstjernebevægelsens tilnærmelser. Det har givet intern uro i partiet. Renzi har sagt, at han ikke vil støtte en regering bestående af ”anti-systemiske kræfter”. Men Renzi har trukket sig som partileder og er på vej ud, og det gør det hele lidt mere spændende.

Fremtrædende politikere i partiet mener nemlig noget andet end Renzi. Det gælder eksempelvis guvernøren fra Apulien – den del af Italien, der udgør ”hælen” i støvlen. Guvernør Michele Emiliano siger således, at PD bør give sin ”støtte til en regering ledet af Femstjernebevægelsen, som efter valget har retten til at regere.” Han mener, at PD kan udfylde en ”kontrollerende funktion” over for den femstjernede protestbevægelse, som ”ellers vil kigge til højre” for at finde koalitionspartnere.

Femstjernebevægelsens og Legas gensidige udelukkelse af hinandens krav kan umuliggøre en regeringsdannelse, og med en ny leder af det demokratiske parti, PD, vil intet være udelukket. Alt kan fortsat ske i italiensk politik.

 

Foto: Presidenza della Repubblica

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet