På denne torsdag den 20. september er mediebilledet stadig meget præget af efterdønningerne af Danske Banks fremlæggelse af sin egen interne undersøgelse af hvid vask-sagen og øverste direktør Thomas Borgens afgang.
Finanstilsynet vil nu genåbne sin undersøgelse af Danske Bank, og samtidig har DR lavet en rundspørge blandt de 54 kommuner, som bruger Danske Bank som primære finansielle samarbejdspartner, hvor der nu er lidt vaklen i opbakningen.
Men ikke alle nyheder har været badet i den bank-blå farve. Således kan Altinget berette, at Marcus Knuth (V) har mistet sit integrations- og udlændingeordførerskab, og så vil Nick Hækkerup hjem til Hillerød. Læs mere herunder, god fornøjelse!
Finanstilsynet lukkede i maj sin undersøgelse af Danske Banks involvering i hvidvaskning i deres estiske filial, med at give bankens ledelse otte påtaler og otte påbud.
Men i lyset af Danske Banks fremlæggelse af deres egen interne undersøgelse af forløbet onsdag den 19. september, har Finanstilsynet nu valgt at genåbne undersøgelsen.
”Vi må jo sætte os ned og sammenligne de oplysninger, som Danske Bank har fået med de oplysninger, vi selv havde tidligere og se, om der er noget mere at komme efter. Det er jo vores opgave som myndighed at forlade os på vores egen vurdering. Vi kan bruge det materiale, der er fremskaffet her, men vi kan jo ikke forlade os på bankens egne vurderinger,” siger Jesper Berg, Finanstilsynets direktør, til TV2.
Læs mere om Finanstilsynets beslutning hos TV2.
Måske skulle kommunernes penge ikke håndteres af en bank, som har været involveret i Danmarkshistoriens største hvidvaskskandale? Det synspunkt kommer fra udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, som i mange år har arbejdet for bekæmpelse af skattely og hvidvask.
Og budskabet møder umiddelbart lydhørhed hos nogle af de 54 borgmestre, som har Dansk Bank som samarbejdspartner.
Thomas Adelskov (S), der er borgmester i Odsherred kommune, siger til DR:
”Jeg vil ikke afvise, at vi fortsætter med Danske Bank, men jeg synes, at vi skal have en alvorlig drøftelse oven på sådan en alvorlig sag som den her. Vores borgere skal selvfølgelig kunne regne med, at vores samarbejdspartnere opfører sig ordentligt.”
På Fanø vil borgmester Sofie Valbjørn (Å) også have en undersøgelse af, hvordan kommunens samarbejde med Danske Bank skal foregå i fremtiden.
”Det er skandaløst, at man ikke har grebet ind i tide og ikke taget det alvorligt nok. Men jeg vil godt lige have lov til at se på, om det kan ske igen – og hvilke tiltag banken selv har taget.”
Læs mere hos DR.
Venstre har i dag haft rokade i ordførerskaberne, og dermed er Marcus Knuth nu ikke længere udlændinge- og integrationsordfører. Posten skal i stedet i fremtiden varetages af Mads Fuglede, som samtidig overtager indfødsretsordførerskabet fra Jan E. Jørgensen. At samle de relaterede ordførerskaber, er også en af grundene til rokaden, forklarer Venstre i en pressemeddelelse, hvor gruppeformand Karen Ellemann begrunder valget af Mads Fuglede med, at han har "vist sig som en særdeles kompetent debattør på dette felt," ifølge Altinget.
Det kan du læse mere om rokaden hos Altinget.
Nick Hækkerup (S), der er tidligere borgmester i Hillerød, søger nu opstilling i Hillerødkredsen, der blev ledig efter Christine Antorini tidligere på måneden, forlod dansk politisk for en direktørstilling hos Novo Nordisk.
Til Hillerødposten udtaler han, "Jeg er i øjeblikket valgt til Folketinget i Egedalkredsen, som er en rigtig god og stærk kreds. Men muligheden for at komme til Hillerød, hvor jeg bor, mine børn går skole, og familien lever sit liv, er meget tillokkende. Jeg tror på, at min tilknytning og kendskab til Hillerød og Gribskov kan være et stærkt bidrag til at opnå den nødvendige forandring, der skal til med en ny regering. Jeg er meget ydmyg over for medlemsdemokratiet i Socialdemokratiet og glæder mig til at se og gense kredsens mange medlemmer i forbindelse med opstillingsprocessen.”
Kredsens medlemmer skal vælge den nye folketingskandidat i løbet af den næste måned, oplyser kredsformand Peder Bisgaard.
Læs mere her.