Undersøgelse: Ufaglærtes livsstil er ikke årsagen til smerter i knæ og ryg

Belastende arbejde har stor betydning for helbredet, lyder konklusionen. Højrefløjen har ellers udråbt dårlige livsstil som forklaringen.
Ovenpå Socialdemokratiets udspil om tidligere pension til nedslidte har flere borgerlige politikere fremført, at årsagen til nedslidning og tidligere død skal findes i, at de ufaglærte ryger, drikker og spiser for meget.

Det modbevises dog af de foreløbige resultater af den såkaldte Esbjergundersøgelse, der peger på, at udbrændthed og nedslidning på jobbet i højere grad kommer fra belastende arbejde end fra overvægt og rygning. Undersøgelse udfordrer dermed antagelse om nedslidning, som et spørgsmål om dårlig kost og rygning.

Jo tungere arbejde, folk har haft, jo flere problemer har de med smerter i skuldre, ryg og knæ

“Det vi finder er ikke voldsomt nyt eller overraskende, men jo tungere arbejde, folk har haft, jo flere problemer har de med smerter i skuldre, ryg og knæ,” siger overlæge ved Arbejdsmedicinsk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus og projektleder på undersøgelsen, Gert Thomsen, til Netavisen Pio.
 

Arbejdsbelastning spiller en stor rolle

Gert Thomsen mener ikke, at det fokus der har været på de ufaglærtes livsstil fortæller den fulde historie, om hvorfor nogle er mere nedslidte end andre:

“I denne her debat har der været forsknings-kollegaer fra Socialforskningsinstituttet, der har sagt, at det er livsstil, der er årsagen til, at folk har svært ved at klare det, når de kommer op i alderen. Livsstil betyder noget, men arbejdsbelastninger gør det i høj grad også.”

Hvis du vil leve længe er det ikke nok at undgå usund livsstil, du skal også være højtuddannet

Uanset om folk træffer sunde valg, så vil de tunge løft og dårlige arbejdsstillinger kunne ses i folks sundhed, særligt når man kommer op i årene, understreger Gert Thomsen:

“Selv når vi i analyserne tager højde for, om folk er overvægtige, om de ryger og om de motionere, så bliver der stadig arbejdsbelastningerne tilbage. Uanset hvor sundt man lever, så er der en større risiko for at få en skulderskade, hvis man har et belastende arbejde,” understreger Gert Thomsen.

“Hvis du vil leve længe, er det ikke nok at undgå usund livsstil, du skal også være højtuddannet,” tilføjer han.

Sammenhængen mellem nedslidning og hårdt fysisk arbejde er påvist i flere udenlandske studier, i blandt andet England, fortæller overlægen.

Indtil videre har 10.000 borgere fra Esbjerg på mellem 50 og 65 år deltaget i den danske undersøgelsen, og spørgeskemaet er sendt til omkring 23.500 personer.
 

Op til folk selv at leve sundere

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen har afvist, at der er behov for en differentieret pensionsalder, sådan som Socialdemokratiet har foreslået.

Han mener, at forskellen i sundhed og levealder skal findes i de ufaglærtes dårlige livsstil:

“(..)når man ser på de forskellige samfundsgrupper, så hænger deres levetid i høj grad sammen med den måde, de lever på, og det er svært at lovgive om livsførelse. Det er op til folk selv at beslutte, om de vil ryge og i det hele taget leve usundt,” lyder det fra fra ministeren i et interview med Berlingske søndag.

Forslaget har også fået den tidligere Venstre-minister, Søren Pind, til tasterne:

“‘Er folk blevet vanvittige? Højere automatisk pension fordi man ryger og drikker mere end gennemsnittet og ikke kan leve op til kravene for at få førtidspension?” spørger han chokeret på Twitter.

placeholder

FOA: Arbejdet er årsagen

Undersøgelsens resultater chokerer dog ikke i fagforbundet FOA:

"Det er arbejdet, der er årsagen til nedslidning, og det er der, man skal sætte ind. Vi ved, det er arbejdets karakter, der er årsagen til, at man får ondt i kroppen og ganske enkelt bliver nedslidt," siger formand Mona Striib P3 Nyhederne.

Vi ved det er arbejdets karakter, der er årsagen til, at man får ondt i kroppen

At det er arbejdets karakter, der slider på kroppen, er overlæge Gert Thomsen enig i. Han mener, at man er nødt til at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked med et bedre arbejdsmiljø, hvis folk skal kunne arbejde længere.

For ham er det vigtigt, at nedslidning ikke kun bliver et spørgsmål om, hvornår man kan gå på pension, fordi folks svækkede helbred med årene vise sig som dårlig balance og svækket smidighed, som kan være potentielt farligt:

“Det der med at gå rundt på stiger, stilladser og tagrygge, hvis balancen ikke er i orden, det bliver risikabelt,” siger han.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Et differentieret arbejdsmarked er måske en del af løsningen? Med de relevante arbejdsmiljøregler til modvirkning af nedslidning og skader i ryg, knæ og skuldre. Unge, der ikke har udviklede hjerner og kroppe før langt op i 20'erne, burde have et max af løft og akavede arbejdsstillinger. Og det samme for voksne fra ca. 50 år. Og med virkelig hårde sanktioner for overtrædelse. Fordi samfundet og den enkelte betaler dyrt for skader og sygdom. Det er bare en anden kasse - sundhedsvæsnet - der betaler prisen.

Annonce