Annonce

Undervisningsminister: Flere penge til privatskoler er udtryk for socialt ansvar

Undervisningsminister Merete Riisager insisterer på, at privatskolerne ikke er et luksusgode. Det er et tilbud for alle og derfor vil regeringen hæve støtten til privatskolerne
Siden år 2000 er andelen af privatskoleelever steget fra 12 til 18 procent. De tal var anledningen til at folketingsmedlemmerne Annette Lind (S) og Jakob Mark (SF) havde indkaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) til et samråd for at høre hende forklare, hvorvidt den stigning kunne give grund til bekymring for sammenhængskraften, og for at høre hende forklare sit syn på om den øgede støtte økonomiske støtte til privatskolerne, kunne havde betydning for elevtallet.

privatskole

Den tidligere Venstre-regering har, på Liberal Alliances foranledning, hævet støtten (den såkaldte koblingsprocent) til privatskolerne fra 71 til 75 procent, hvilket betyder, at en elev på en privatskole modtager 75 procent af det, som en folkeskoleelev koster.

Dertil kommer, at der i regeringsgrundlaget for den nuværende regering fremgår, at man ønsker at hæve støtten yderligere. Her fremhæves det, at det skal ske af hensynet til ”elever med særlige behov”.

Størst stigning på Sjælland
I anledning af samrådet havde Undervisningsministeriet udarbejdet en analyse, ’Vandringer mellem folkeskoler og frie grundskoler’, som ministeren brugte som udgangspunkt for sin besvarelse.

I sin besvarelse kunne Merete Riisager starte med at betrygge spørgerne - og andre bekymrede - med at det generelle billede viser, at folkeskolen stadigvæk er danskernes foretrukne: ”Helt overordnet set, så går langt størstedelen af elever stadig i folkeskolen. Cirka 80 procent,” kunne ministeren berette.

De konkrete tal, som fremgik både mundtligt og skriftligt viste at andelen af elever på privatskolerne, er steget med 17.083 elever fra 2010 til 2016, mens elevtallet for folkeskolen omvendt er faldet med 22.524.

Og ser man på den geografiske spredning, så viste ministeriets tal fra samme periode, at den største stigning i andelen af elever på privatskolerne var sket i Region Sjælland (4,1 procent), mens den mindste stigning er sket i Region Midtjylland.

 

Men der var stigning i andelen af privatskoleelever over hele landet og fortsat størst koncentration i Region Hovedstaden, hvor hver femte elev går på privatskole.

80 procents tilskud er max
”Hvornår er nok, nok?” ville Anette Lind vide i forhold til den stigende tilstrømning til privatskolerne og som supplement fremhævede Jakob Mark (SF) ulige konkurrencevilkår, frygten for A- og B-hold og spurgte ligeledes til hvorvidt, der er et loft for hvor stor støtten til privatskolerne ministeren mener, at der burde være.

Indspilning i fuld skærm 19-04-2017 095253
Billedtekst: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) svarer på spørgsmål under samrådet

Men ifølge ministeren, så er det ikke noget problem, at flere vælger folkeskolen fra. Nærmere tværtimod.

Det er ikke noget luksusgode, men noget som skal være tilgængeligt for alle

”Det er ikke noget luksusgode, men noget som skal være tilgængeligt for alle. Alle forældre skal kunne vælge forskellige typer af grundskole,” lød svaret fra Merete Riisager.

Samme pointe gentog uddannelsesordfører Anni Mathiesen (V), der fastslog, at den øgede støtte til privatskolerne (koblingsprocent) – som den tidligere VK-regering med ’Genopretningspakke’ fra 2010 nedsatte til 71 procent frem til 2014 – netop var et udtryk for at tage socialt ansvar, fordi det giver flere familier mulighed for at sende deres børn på privatskole.

Undervisningsministeren forklarede at regeringen ikke har vedtaget noget loft for hvor meget man skulle øgede støtten til privatskolerne, men at hendes eget parti Liberal Alliance, mente at 80 procent var passende.

Flere penge får ikke flere til at vælge privatskole
Undervisningsministeren fastholdt gennem hele samrådet, at den øgede statslige støtte til privatskolerne ikke havde nogen indflydelse på, hvor mange der vælger disse skoler.

”Der er jo ikke noget direkte sammenhæng. Det er ikke nogen volume-knap, som man kan dreje på og så fører det automatisk til at forældre ryger tilbage til folkeskolen. Det kan vi se, det har været prøvet og det virkede ikke efter hensigten.

Jeg har ikke som sådan en smertegrænse. Jeg vil meget hellere lytte til hvad forældrene prøver at fortælle os om folkeskolen", forklarede ministeren og gentog sin henvisning til ’Genopretningspakken’, hvor den reducerede støtte til privatskolerne i perioden fra 2010-2015 ikke resulterede en faldende søgning til landets privatskoler.

 

 

 

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet