Undskylder massegrave, færre fyret fra lufthavn og politiformand "skal spjælde"

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisens Pios nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

I dag med nyt i minksagen, en positiv nyhed fra Københavns lufthavn midt i coronakrisen, massiv kritik af tech-giganten Amazon og endelig en nyhed om en markant fagforeningsformand som stopper.

Tak fordi du læser med.
 

Ministre undskylder massegrave

To af regeringens ministre har fredag skulle forholde sig til sagen om de døde mink, der ikke er gravet ordentligt ned, og derfor stiger op igennem jorden og risikerer at forurene vandet i en sø tæt på massegraven.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder det "et uskønt forløb" og har bedt sit ministerium om at se på, hvad "der er op og ned".

Hun understreger, at Miljøstyrelsen har vurderet, at graveområderne ikke udgør en risiko for drikkevandet.

Den nyudnævnte fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger, at han er klar til at grave de mink op, som er gravet ned rundt omkring, og se om man i stedet kan brænde dem.

Det sker efter et flertal i Folketinget har krævet at minkene ikke skal ligge i jorden.

Partierne frygter, at de døde mink skal udlede fosfor og kvælstof i forrådnelsesprocessen og dermed forurene drikkevandet.

 

Ministerium anbefalede Mette Frederiksens beskyttelsesdragt

Statsminister Mette Frederiksen (S) er af flere borgerlige politikere blevet kritiseret for at overdrive corona-faren ved at iføre sig beskyttelsesdragt og briller, da hun torsdag besøgte en minkfarm.

Det var Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der anbefalede statsminister Mette Frederiksen (S) at iføre sig beskyttelsesdragt under besøget på en minkfarm. Det oplyser ministeriet på Twitter.

"Anbefalingerne følger de retningslinjer, som blandt andet Fødevarestyrelsens medarbejdere arbejder ud fra," skriver ministriet.

placeholder

 

Københavns Lufthavn fyrer færre end ventet

Og så en positiv nyhed om coronakrisen, der har været særdeles hård ved luftfartsbranchen, der på grund af rejserestriktioner har måttet holde flyene på jorden.

Det er også tilfældet i Københavns Lufthavn, der i november måtte annoncere sin anden sparerunde på få måneder.

Her er det dog lykkedes at reducere antallet af afskedigelser til, hvad der svarer til 60 fuldtidsstillinger. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Det skyldes blandt andet, at knap 380 medarbejdere går på arbejdsfordeling, der er et tiltag, der blev indført under krisen for at undgå fyringer. Et tiltag der i går aftes blev forlænget, da regeringen sammen med lønmodtagere og arbejdwsgivere indgik en trepartsaftale.

Læs hele historien her.

 

Opråb til Amazon: Stop fagforeningsfølgelse

Tech-giganten Amazon overvåger og undertrykker ansatte, som sætter livet på spil for at sikre Amazon profit, alligevel modarbejder tech-giganten de ansattes mulighed for at organisere sig, lyder kritikken fra Amnesty International i ny rapport. Det skriver Fagbladte 3F.

"Det er alarmerende, at Amazon har mødt de ansattes forsøg på at organisere sig med en sådan fjendtlighed. Som en af de mest magtfulde virksomheder i verden burde de vide bedre," siger Barbora Černušáková, researcher og rådgiver inden for økonomi, sociale- og kulturelle rettigheder i Amnesty International, i en pressemeddelelse.

I rapporten kritiserer Amnesty Amazon for systematisk at overvåge sine ansatte, nægte dem at organisere sig og forhandle overenskomster, og for at stille strenge produktionskrav til medarbejderne.

Læs hele historien her.

 

Vigtig departementschef stopper

Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, går på pension. Det skriver Altinget.

”Det har intet at gøre med corona, mink eller noget andet. Jeg bliver 67 til marts,” siger Per Okkels.

Dermed står regeringen og især sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at miste en af sine mest centrale embedsmænd i corona-håndteringen.

Per Okkels har, siden han blev færdig som cand.scient.pol. i 1980, arbejdet med sundhedspolitik som sygehuschef, regionsdirektør i Region Nordjylland, direktør i Danske Regioner og som departementschef.

Per Okkels stopper den 15. januar.

Læs hele historien her.

 

Politiformand rykker til fængslerne

Efter 35 år i dansk politi, og mere end syv år som formand for Politiforbundet, har Claus Oxfeldt valgt at stoppe som forbundsformand.

Det skriver Politiforbundet i en pressemeddelelse.

"Det er selvfølgelig vemodigt efter så mange år at forlade Politiforbundet. Men jeg er glad og stolt over alle de flotte resultater, vi sammen har opnået for vores mange medlemmer," siger Claus Oxfeldt i pressemeddelelsen.

Claus Oxfeldt tiltræder fra 1. januar som områdechef for sikkerhed i Kriminalforsorgen Hovedstaden - et job, som han kalder en "enestående mulighed".

placeholder

Politiforbundets hovedbestyrelse mødes ekstraordinært på torsdag den 3. december for at aftale, hvordan Politiforbundet skal arbejde frem mod kongressen.

Læs hele pressemeddelelsen her.


 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce