Annonce

Ung SF-kandidat: Politikerne skal sætte handling bag nytårstalerne om unges mistrivsel

Mistrivsel blandt unge er langt fra noget, der opstår ud af den blå luft. Mistrivsel udløses også af politiske valg, som derfor også er en del af løsningen
Foto: Colourbox
Mistrivsel. Det er det emne, debatten gang på gang vender tilbage til, selvom den tager mange former. Skærme i skolen. Regulering af sociale medier. Sengepladser i psykiatrien.

Reformer af ungdomsuddannelser. Den bliver nævnt i ministertaler og regeringsgrundlag, debatspalter og i mit nyhedsfeed. Den bliver nævnt med god grund: Mistrivslen har slået rod i alt for mange liv, i den generation jeg tilhører.

Det er positivt at den fylder, men opmærksomheden bliver alt for sjældent rettet det rigtige sted hen. Den ender tværtimod ofte i fortællinger, der bliver løftestang for en politik, som rammer ved siden af.

“Du kan godt - for vi kan i hvert fald ikke gøre noget”

Den hyper-individualiserede politiske ansvarsfraskrivelse 

Den første fortælling er en form for hyper-individualistisk politisk ansvarsfraskrivelse. Her forvandles folkevalgte og debattører til motivational speakers, der benytter deres taletid til at give gode råd, og anekdoter fra deres egne unge dage.

Om hvordan man sagtens kan klare den uden et psykologbesøg, for kærestesorger går jo over. “Du kan godt"-sloganet er denne fortælling i dens klareste inkarnation.

Her findes der intet omkringliggende samfund, med evner til at forbedre rammerne for unges liv. “Du kan godt - for vi kan i hvert fald ikke gøre noget”.

Unge gøres ikke til aktive medspillere eller ligeværdige, men fanges i formynderi

Den formynderiske fortælling om ungdommen 

Den anden dominerende fortælling er den diametrale modsætning til den første. Her anerkender man mistrivslen som et samfundsproblem. Man anerkender også, at man både kan og bør tage nogle politiske redskaber i brug for at komme mistrivslen til livs.

Men i denne fortælling, skal unge reddes fra deres egne handlingsmønstre. Fra deres eget skærmforbrug. Fra deres alkoholvaner. Fra dem selv.

Unge gøres ikke til aktive medspillere eller ligeværdige, men fanges i formynderi. Denne tilgang er lige så teknokratisk og bedrevidende, som den er kontraproduktiv.

Mistrivselen har mange ansigter. Der findes ingen silver bullet eller enkel, nem løsning. De to førnævnte fortællinger indeholder også en del af sandheden, selvom grundanalysen er forkert.

Men det perspektiv der larmer i sit fravær i debatten er det mest grundlæggende: hvilke rammer og ressourcer er det vi stiller til rådighed for hinanden – også til unge?

Politik betyder noget. Der har ikke været nogen enkelt afstemning i folketingssalen, hvor et flertal stemte ja til at unge skal have det svært

Politik er prioriteringer 

Politik er prioriteringer: Og børn og unges ve og vel har ikke befundet sig specielt langt oppe på politikernes prioriteringsliste.

I foråret nægtede en lang række skolebestyrelser at godkende deres egne budgetter, fordi besparelserne var så massive. Post-pandemi, er der blevet skåret på vores dagsinstitutioner med mere end 400 millioner kroner.

Vi ser en klar stigning af unge der er pressede økonomisk - og blandt dem mistrives 70 procent. Det har været og er stadigvæk et erklæret politisk mål, at få flere unge hurtigere igennem uddannelsessektoren.

Mistrivslen er materiel, og det er på høje tid at vi begynder at behandle den sådan!

Politik betyder noget. Der har ikke været nogen enkelt afstemning i folketingssalen, hvor et flertal stemte ja til at unge skal have det svært.

Men der har været en lang række diskussioner om arbejdsudbud, økonomi og “vigtigere emner” der har vejet tungere for vores folkevalgte. Os unge vil og kan en helt masse, men det er rammerne omkring os der smuldrer.

Hvis vi for alvor skal komme mistrivslen til livs, bliver vi nødt til at starte med at prioritere at bekæmpe den. Viljen skal bevæge sig fra nytårstalerne og facebookopslagene, ind i lovteksterne og budgetterne.

Mistrivslen er materiel, og det er på høje tid at vi begynder at behandle den sådan!

Folketingskandidat for SF og SF Ungdom


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det har aldrig været nemt at blive voksen, men der var i tidligere generationer en tradition for at pigerne i hvert fald skulle lære husholdning og madlavning, mens drengene så vidt muligt skulle finde sig en læreplads. Desuden skulle begge køn finde ud af det med bierne og blomsterne - uden at blive gravide.
Mesterlæren havde og har nogle åbenlyse fordele, man får viden og færdigheder og opdragelse i at omgås andre mennesker, og man får lov til at begå fejl - helst i beskedent omfang. Der blev ikke spurgt ind til trivslen, men man skulle rette ind. Og det lærer man trods alt af.
I dag skal de unge åbenbart helst finde et videregående studium, men et studium eller en skole lukker samtidig de unge ind i en osteklokke afsondret fra det levende samfund, og man lærer ikke meget om at begå sig. Desuden plejer jeg at sige at unge mennesker er for farlige til at overlade dem til sig selv. De kan finde på vildt åndssvage ting, både når de er mange sammen, og når de er helt alene. Samvær med besindige voksne er hårdt tiltrængt, når man er et ungt menneske. Voksne der stiller krav, voksne der giver vejledning om den rette vej. En arbejdsplads er godt sted at opsøge sådanne voksne.
Mistrivslen er ikke et materielt, altså pengemæssigt, problem. Det er et socialt problem.

Langt den meste mistrivsel blandt unge kunne løses hvis de inge tog på landet og hakkede roer eller plukkede jordbær eller æbler!

Mistrivslen ville forsvinde helt af sig selv, især hvis mobiltelefonen samtidig blev bandlyst fra arbejdet og i fritiden!

Mistrivslen ville intet fodfæste få!

Hjerne ville automatisk gå i gang med at søge langsigtede løsninger!

Er det dette her som jeg vil resten af mit liv?

Og hvad sker der når vinteren kommer?

Værdien af brugen aff pesticider, kvælstof og moderne teknologi vil langsomt bundfælde sig hos de unge og fantasi og virkelighed vil mødes i en sund symbiose!

Skal jeg være økologisk landmand eller ???

Flugten fra land til by tog fat i 50’erne, 60erne, 70erne, 80’erne, 2020erne!

Klimaangsten og alverdens teknologier smadrede unge menneskers hjerner!

Tag på landet!

Bliv til noget! Eller flygt igen til storbyen som millioner af andre!

Men velvidende hvorfor!

Og du er kureret!

For altid!

Se smilet i Signe Munks øjne:

Fisk og ålegræs!

Fur er reddet! Danmark er reddet! Kloden er reddet!

1.000.000.000 træer skal plantes i Danmark!

Mistrivslen erstattet af træplantning!

Allerede efter tre dage virker kuren!

Spørg dine bedsteforældre eller oldeforældre!

De kender kuren!

Den virker!

Roehakning! Træplantning!

Sol, vind, regn og blæst!

Sjælen får det bedst!

Hvad med at spørge de unge hvorfor de mistrives...
Start med at lukke sociale medier for børn og unge under 16 år, som Australien vil gøre...
Så kan det være at der bliver tid til andet end mistrivsel...

Annonce