Annonce

Ungdommens Røde Kors: “Giv mikrofonen videre til de unge“

I 'KV21 - Organisationernes opråb’ kan du læse om, hvad organisationerne ønsker på dagsordenen.
Netavisen Pio har henvendt sig til faglige organisationer og andre organisationer og spurgt dem, hvad de mener, der bør sættes fokus på i forbindelse med kommunalvalget den 16. november.

De mange børn og unge, der vokser op i systemets institutioner, oplever, at de bliver overladt til sig selv, på deres vej ind i voksenlivet, siger Jonas Wiederholt Larsen, der er forperson for Ungdommens Røde Kors, som er Danmarks største humanitære ungdomsorganisation.

Organisationen vil have kommunerne til at sikre, at alle unge får samme muligheder for at komme godt ind i voksenlivet.

Unge kastes ud uden faldskærm 

Hvad vil I som organisation gerne sætte på dagsordenen i forbindelse med kommunalvalget?

“I Ungdommens Røde Kors møder vi hver dag de børn og unge, der vokser op i systemets institutioner,” siger Jonas Wiederholt Larsen til Netavisen Pio og fortsætter:  

“Det gør vi, når vores frivillige laver sociale indsatser for og med de børn og unge, der fx er anbragt uden for hjemmet, har siddet i fængsel, eller som er eller har været indlagt i psykiatrien.”  

“Her er der særligt én ting, vi hører igen og igen: mange har følelsen af at blive overladt til sig selv i overgangen fra barn til voksen.”

“Selvfølgelig ændrer støtten fra samfundet sig gradvist, når mennesker bliver ældre. Men for mange unge, der er vokset op i systemet, opleves en 18-års fødselsdag mere som at blive kastet ud uden faldskærm end som gradvist at blive hjulpet ind i voksenlivet.”

En 18-års fødselsdag kan føles som at blive kastet ud uden en faldskærm

“Det er urimeligt for den enkelte. Og det er et problem for samfundet. Derfor ønsker vi, at kommunerne er med til at sikre, at alle unge får lige vilkår for at træde godt ind i voksenlivet.”

“Varme hænder i kolde systemer”

Hvilke områder skal kommunerne tage fat i og hvad skal der gøres noget ved?

“Vores sociale indsatser kan være med til at skabe fællesskab, hjælpe kortvarigt eller agere varme hænder i kolde systemer. Men vi oplever ofte udfordringer, vi som civilsamfund ikke kan løse alene.” 

“Derfor har vi en række forslag til kommunerne, så unge, der har oplevet udfordringer i livet, får den støtte, de har brug for.”

“Et eksempel på det knytter sig til den kommunale efterværnsordning for tidligere anbragte, der er en forlænget social indsats. Den ordning, foreslår vi, skal udvides til også at gælde unge, der eksempelvis er blevet løsladt eller udskrevet fra psykiatrien.” 

“Vi mener, at efterværnet skal være en ret for alle unge, der har været enten anbragt, indsat i fængsel eller indlagt i psykiatrien.”

Fast kontaktperson 

“Som en del af efterværnet foreslår vi også, at unge, der har været anbragte, indsatte eller har fast tilknytning til psykiatrien skal have en fast kontaktperson, til de fylder 25 år.” 

“Disse unge møder mange forskellige voksne i professionelle relationer, og de fortæller os, at de tit mangler et fast anker, der kan hjælpe dem gennem tilværelsen, når netværket eller familien svigter.”

“Den unge bør, sammen med kommunen, være ”arbejdsgiver” for kontaktpersonen. Kontakt­personen skal være uddannet til både at hjælpe de unge i hver­dagen og oplyse dem om deres rettigheder.” 

Lytte til unge fra systemet 

Hvordan har I arbejdet med jeres mærkesager op til kommunalvalget?

“I løbet af det seneste år har vi gennem vores aktiviteter interviewet unge med oplevelser fra fængsler, døgninstitutioner og psykiatriske afdelinger.” 

“Det har vi gjort for at høre dem om deres oplevelser med systemet. Hvor det svigtede, og hvad de ville lave om, hvis de havde muligheden.” 

“Derfor er vores politiske anbefalinger baseret direkte på unges egne budskaber og ønsker.” 

“Vi forsøger at give mikrofonen videre til de unge, der har haft den sværeste vej gennem livet. For vi kan kun løse samfundets udfordringer ved at lytte til dem, der oplever det på egen krop.”

“I den kommende tid vil vi udgive et samlet oplæg med en række politiske forslag, der alle tager udgangspunkt i unges egne oplevelser og erfaringer i mødet med ”systemet”.”

Dette er sjette artikel i Pio-serien ‘KV21 - Organisationernes opråb’.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce