Og i et nyt projekt, 'Fremtidens Stemmer', der skal promovere unge som debattører på årets Folkemødet på Bornholm, glimrer de unge faglige igen ved deres fravær.
Det er et demokratisk problem, mener organisationskonsulent Andreas Petersson fra Blik- og Rørarbejderforbundet, der undrer sig over, at der er ikke er mere end to unge faglærte blandt de nuværende 119 personer, som 'Fremtidens Stemmer' har fundet frem til.
"Jeg synes, det er et fint initiativ og sympatisk, at man gerne vil fremme, at der er flere unge stemmer i debatten," siger Andreas Petersson til Netavisen Pio og fortsætter:
"Det springer lidt i øjnene, at dem, der lige nu fremgår i samlingen af ‘Fremtidens Stemmer’ ligner hinanden så meget. Der er især mange unge med universitetsbaggrund, mens antallet af unge med faglært baggrund glimrer ved deres fravær."
"Jeg synes desværre, det er en generel tendens i den offentlige debat, at dem, der har bedst adgang til mikrofonen og taletiden i medierne, ofte er nogle, der ligner hinanden – især når det gælder unge og deres baggrund. Det synes jeg også, er et demokratisk problem."
'Fremtidens stemmer' er et projekt af Ungdomsbureauet, SAGA og Avilius på vegne af Tuborgfondet og Folkemødets samarbejde Ung Agenda.
Her tager man kritikken af den manglende bredde til sig.
“Jeg vil som udgangspunkt gerne tage kritikken til mig og sige, at der mangler bredde og repræsentation i det her katalog.”
Det siger Olivia Orlandi Grant, der er sekretariatsleder for Ungdomsbureauet:
“Vi har i rekrutteringsprocessen rakt ud til vores samarbejdspartnere også på erhvervsskolerne for at få flere fagligheder repræsenteret i kartoteket.”
"Derudover har vi også rakt ud til både Dfunk og Mino Danmark for at få unge med minoritetsetnisk baggrund repræsenteret. Dette har vi gjort, fordi vi ved, at det er vigtigt med en målrettet rekruttering af forskellige typer af unge, hvis man vil have en bred repræsentation. Men vi er ikke nået helt i mål endnu med den brede repræsentation af ungdommen."
"Det er også vigtigt for mig at understrege, at det her ikke er en lukket liste. Tværtimod er dette kun starten på listen, og vi vil med glæde opfordre for eksempel de faglige organisationer til at bringe flere af deres unge medlemmer ind i debatten," siger hun og spiller dermed bolden tilbage til folk som f.eks. Andreas Petersson.
Ungdomsbureauet siger, at de gerne vil have flere unge med faglig baggrund med, og at de har forsøgt at række ud. Man kan selvfølgelig altid pege fingre, men har fagbevægelsen og de faglige ungdomsorganisationer ikke selv et ansvar for at få flere involveret?
"Selvfølgelig har fagbevægelsen selv et ansvar. Heldigvis er der jo også forskellige indsatser, for eksempel "Fagbevægelsens Kritikerskole", hvor fagligt aktive unge får kompetencer og selvtillid til at turde tage ordet og blande sig i den offentlige debat – og ikke mindst forstå vigtigheden af det. For hvis de ikke selv gør det, er der ingen andre, der gør det," siger Andreas Petersson.
Men at få flere faglige til at stille sig frem i debatten, er også nemmere sagt end gjort, understreger han:
"Vi ved, at unge med faglært baggrund har markant lavere demokratisk og politisk selvtillid. Det viser den årlige demokratianalyse af unges demokratiske selvtillid år efter år."
"Der er simpelthen bare længere vej for lærlinge og unge erhvervsskoleelever til den offentlige debat, end der er for folk på universitetsuddannelserne, hvor man i højere grad lærer at argumentere og præsentere en sag."
Den grundlæggende udfordring, som unge på erhvervsfaglige uddannelser har, anerkender Olivia Orlandi Grant og hos Ungdomsbureauet har man da også sat projekter i søen, for netop at involvere denne gruppe:
"Vi har sat gang i projektet 'Verdensmål i hænderne', som handler om at få unge på erhvervsuddannelserne og FGU involveret i debatten om verdensmålene for netop at udfordre den fordom om, at den dagsorden ikke inkluderer dem, men tværtimod har brug for dem og deres håndværk."
"Men generelt, når det handler om unge, så handler det om at møde dem på deres præmisser, men lige i forhold til Folkemødet, så er der en meget etableret ramme for deltagelse, og det tror jeg godt kan få nogle til at afstå fra at stille sig frem."
"Derfor inviterer vi også til debattræning hos SAGA for at klæde de unge på, der ikke er trygge i den mere klassiske debatramme," siger Olivia Orlandi Grant.
Kommentarer
“Jeg vil som udgangspunkt gerne tage kritikken til mig og sige, at der mangler bredde og repræsentation i det her katalog.”
Det må vist være årets underdrivelse, der er jo reelt tale om en fuldstædig grotesk skævvridning. Det virker faktisk mere som om, de er de helt forkerte til at finde "fremtidens stemmer".
Der er vigtigere og alvorligere demokratiske problemer end manglende deltagelse i folkemøder og diskussion om FN's verdensmål. Lyt bare til dette nye hit:
https://www.bitchute.com/video/lvowEV0TYUoY/
(det findes vist i flere udgaver rundt om på nettet)