“Unge fra Argentina kommer primært til Danmark for at tjene penge”

Arbejder som cykelbude i Danmark: Universitetsuddannede argentinere tjener otte gange så meget som i hjemlandet.
Flere og flere argentinere kommer til Danmark for at arbejde. De kommer gennem den såkaldte Working Holiday-ordning, der giver unge fra blandt andet Argentina mulighed for at arbejde i Danmark i op til ni måneder.

En ordning, der bliver kritiseret både af fagforbundet 3F og Venstrefløjen for at blive brugt til social dumping.

På en dag mistede vores penge en fjerdedel af deres værdi

Men for to af dem, der har valgt at tage på “arbejdsferie” i Danmark, 26-årige Rocio Dulbecco og 25-årige Azul Gonnet, betyder ordningen, at de kan hæve deres levestandard markant.

Begge kvinder er rejst fra Argentina, fordi den økonomiske ustabilitet gør det svært at tjene til mere end dagen og vejen i deres hjemland.

“Økonomien i Argentina er ikke god. Vores valuta er meget ustabil. På en dag mistede vores penge en fjerdedel af deres værdi. Så priserne stiger, og det er meget kaotisk,” fortæller Azul Gonnet, der har boet i Danmark de seneste par måneder.

Nu arbejder jeg freelance for både budtjenesten Wolt og med rengøring i private hjem på Happy Helper

De to argentinske kvinder Azul Gonnet (venstre) og Rocio Dulbecco (højre) er i Danmark på Working Holiday.


Hendes argentinske veninde Rocio Dulbecco har boet i Danmark siden maj, hvor hun har arbejdet som stuepige på hotel og som selvstændig for to arbejdsplatforme.

“Jeg plejede at arbejde på hotel Nebo henne ved hovedbanegården, men det var meget krævende. Nu arbejder jeg freelance for både budtjenesten Wolt og med rengøring i private hjem på Happy Helper,” fortæller Rocio Dulbecco.

Hendes engelsk er meget begrænset og veninden oversætter fra spansk til engelsk.

Azul Gonnet har ikke noget arbejde lige nu, men senere samme dag skal hun til et introduktionsmøde hos budtjenesten Wolt. Her håber hun på også at få arbejde som det virksomheden kalder kurér - en person tilknyttet Wolt som selvstændigt cykelbud, der bringer mad ud gennem en app på telefonen.
 

Ubegrænset antal gør Danmark til favorit i EU

Er der mange unge argentinere som jer, der gerne vil til Danmark for at arbejde? 

“Der er rigtig mange. Der er vist omkring 14-15 forskellige visummer, som argentinere kan få.

Der er mange, som tager til Australien, New Zealand og Irland og her til Danmark. Danmark er nok det mest populære sted i Europa. Den gode ting ved Danmark er, at antallet af visaer er ubegrænset, hvor Australien kun lukker 1000 eller 1.500 ind om året,” siger Rocio Dulbecco, der møder argentinere overalt i København.

Pludselig var vi 18 argentinere, der slet ikke kendte hinanden, samlet på det samme sted

“Da vi kom til Danmark, var vi overrasket over, hvor mange fra Argentina, der er her. I sommer lå vi ved vandet og solbadede, og pludselig var vi 18 argentinere, der slet ikke kendte hinanden, samlet på det samme sted,” siger hun.
 

500 alene hos Wolt 

Alene hos budtjenesten Wolt arbejder der omkring 500 argentinere, fortæller Rocio. Hun mener, at syv ud af ti af dem, som arbejder som cykelbude hos Wolt, er argentinere på Working Holiday.

For de fleste argentinere på Working Holiday er Wolt deres andet eller tredje job

Med blå termokasser på ryggen bringer de pizza og sushi fra de københavnske restauranter til kundernes hoveddør. De gør det på deres egne cykler, og uden overenskomst, pension og løn under sygdom, da de ikke er ansatte i Wolt men tilknyttet tjenesten, som det Rocio kalder “freelance”, men som fagbevægelsen betegner som “falske selvstændige”.

For de fleste argentinere på Working Holiday er Wolt deres andet eller tredje job, fortæller Rocio.

Lige nu arbejder hun dog selv omkring 25 timer om ugen for Wolt, hvor hun tjener 120 kroner i timen. Ved siden af jobbet hos Wolt, gør hun rent i to private hjem gennem arbejdsplatformen Happy Helper til en løn på 135 kroner i timen. Hun har næsten fuld tid, men vil meget gerne arbejde endnu flere timer.


Hos budtjenesten Wolt er de ansatte tilknyttet som selvstændige kurér uden overenskomst, pension eller løn under sygdom.

 

Vagterne er revet væk

På sin Iphone viser Rocio sin Wolt-app. Herinde sidder de unge klar, når ugens vagter bliver tilgengængelige hver tirsdag. Ifølge Rocio kan vagterne være væk efter et par minutter, så man skal være hurtig.

Gruppen er på sit maksimale antal, så folk står i kø

Både for Wolt og Happy Helper findes der Facebook-grupper kun for argentinske arbejdere, og hver gruppe har over 250 medlemmer.

“Når én forlader gruppen, så kommer der med det samme en ny ind. Gruppen er på sit maksimale antal, så folk står i kø,” fortæller Rocio.

I alt er der givet 2300 arbejdstilladelse

I årets første syv måneder har over 1500 unge argentinere fået tilladelse til at komme på Working Holiday i Danmark. I alt er der givet 2300 arbejdstilladelser. Heraf er 440 af dem er givet til folk fra Chile.

Opholdstilladelser til Working Holiday 2014 -2019

Kilde: Tal fra udlændingestyrelsens rapport “Tal og fakta på udlændingeområdet 2018” samt Netavisen Pios aktindsigt i tal fra 2019 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet / Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

 

Tjener otte gange så meget som i Argentina

De to unge kvinder har valgte Danmark som destinationen for deres “arbejdsferie”, fordi de hørte fra andre, at jobmulighederne er bedre end i eksempelvis Tyskland, mens lønningerne i Danmark er højere.

“Unge fra Argentina kommer primært til Danmark er for at tjene penge. Ved at gøre rent tjener vi 7-8 gange så meget, som man kan tjene i Argentina. Og det er ikke engang i den samme type job. Jeg tjente otte gange mindre på mit kontorjob i Argentina - og jeg har en bachelorgrad i kommunikation,” siger Azul Gonnet.

Flere gange under interviewet taster de to argentinere deres løn ind i en valutaomregninger på telefonen, for at se deres timeløn i deres egen valuta, peso. Hver gang virker de overrasket over, hvor meget de tjener som løstansatte i ufaglærte jobs i Danmark.
 

Ministeriet: Arbejdet bør ikke være det primære 

Ifølge Udlændingestyrelsens egen definition, så skal formålet med et Working Holiday-ophold “primært være at holde ferie i en længere periode og sekundært at arbejde med henblik på at supplere dine rejsemidler”.

Udlændinge- og Integrationsministeriet fortæller dog til Netavisen Pio, at der ikke bliver ført statistik over, hvor meget de unge udlændinge arbejder. Ligesom der heller ikke bliver holdt øje med, om de unge holder ferie i landet eller rejser ud, når arbejdstilladelsen udløber efter ni måneder.

De to argentinske kvinder har ikke stødt på reklamer eller opslag, hvor Wolt eller andre virksomheder reklameret med job i Danmark gennem Working Holiday-ordningen. Men de fortæller, at der findes en hjemmeside, hvor en argentinsk mand har samlet alt den information om Working Holiday, som man har brug for.

På den spansk hjemmeside yomeanimoyvos.com - der oversat til dansk har navnet  “jeg er modig, er du?” - finder de unge guides til, hvordan man kan tage på Working Holiday rundt omkring i verden.
 

Et middelklasse fænomen 

Selvom der ikke er nogen øvre grænse for, hvor mange argentinere, der kan komme til Danmark på “arbejdsferie”, så er det langt fra en mulighed, der er tilgengængelig for alle unge.

“De mennesker, som kommer til Danmark er fra en bestemt klasse. Alle de argentinere, som vi møder her, er fra velhavende familier i Argentina og de har uddannelser og gode jobs hjemme,” forklarer Rocio.

Det en løn betalt i euro, dollars eller danske kroner

Begge kvinder beskriver deres familier som “øvre middelklasse”. Rocios far ejer en fabrik og Azuls mor er arkitekt og hendes far arbejder på en olieplatform.

Når veluddannede og ressourcestærke unge rejser ud af landet, så er det dårligt for Argentina, mener de to argentinere. Men på grund af den økonomiske krise kræver det en løn betalt i euro, dollars eller danske kroner, hvis de - ligesom de unge i de vestlige lande - vil rejse og se verden.
 

Working Holiday er ikke for de fattige 

De to argentinere bor sammen med to andre i en treværelses lejlighed i Sydhavnen, der koster de fire argentinere 16.000 tusind kroner om måneden, og inden de kunne flytte ind, skulle de betale over 50.000 kroner i forudbetalt leje.

Hvis du er fattig, kan du ikke spare de penge op til at komme på Working Holiday

Da de ansøgte om Working Holiday-visaet skulle have omkring 20.000 stående bankbogen.

Hvordan har I sparet alle de penge op?

“Vi sparede penge op ved at arbejde. Nogen spørger også deres forældre eller familie om et lån. Så kan de tjene pengene her og betale dem tilbage,” fortæller Azul Gonnet og tilføjer: 

“Men det ikke sådan, at hvis du er arbejdsløs i Argentina, så kan du kan tage til Danmark for at arbejde. Hvis du er fattig, kan du ikke spare de penge op til at komme på Working Holiday.”

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Interresant artikel.
Kan man som dansker arbejde tilsvarende i Argentina?

Interresant artikel.
Kan man som dansker arbejde tilsvarende i Argentina?

Annonce