Annonce

Unge kun med studenterhue sidder fast i lavere løn

En gruppe ressourcestærke unge vælger ikke at tage en anden uddannelse end gymnasiet. “Det er et kæmpestort problem,” lyder det fra erhvervsordfører fra Socialdemokratiet.
Foto: Wikipedia
Studentervogn
Selvom der er en overvægt af ufaglærte unge uden anden uddannelse end gymnasiet, som har problemer i rygsækken, der gør det svært at tage en uddannelse, så gælder det ikke alle.

Der findes en gruppe unge, som hverken har psykiske eller fysiske sygdomme, og hvis forældre har uddannelse og fin indkomst, men som alligevel ender som ufaglærte.

Dem har den uddannelsespolitiske tænketank DEA lavet en analyse af.

Tjener ikke lige så meget

I perioden 2012-2019 var der hvert år omkring 15-16 procent af de 30-årige, som ikke havde taget uddannelse efter gymnasiet, der giver erhvervskompetencer. Konkret drejer det sig om 5.330 personer i 2019.

Langt størstedelen, nemlig 74 procent, af de 30-årige studenter er i arbejde.

Til sammenligning gælder det for 92 procent af de studenter, som har taget en anden uddannelse efter gymnasiet.

Men selvom de ufaglærte unge er i job, så tjener de ikke lige så meget, som unge med mere uddannelse.

Mænd, som har uddannet sig efter gymnasiet, tjener cirka 450.000 kroner om året i gennemsnit, mens mænd med kun en gymnasial uddannelse tjener cirka 350.000 kroner om året.

For kvinder, som har uddannet sig efter gymnasiet, gælder det, at de tjener cirka 350.000 kroner om året, mens kvinder med kun en gymnasial uddannelse tjener cirka 250.000 om året.

Gymnasiet er ikke nok

For erhvervsuddannelelsesordfører for Socialdemokratiet, Thomas Skriver Jensen, så vækker tallene bekymring.

“Det er et kæmpestort problem, at så mange unge ikke kommer videre med en kompetencegivende uddannelse,” siger han til Netavisen Pio.

Ifølge Thomas Skriver Jensen er det største problem ikke, at vi mangler faglærte i Danmark, og at man derfor går glip arbejdskraften, men derimod at de unge ikke bliver samlet op igen, når de forlader gymnasiet.

Det går jo ud over livskvaliteten, lønnen, pensionsopsparingen og rigtig mange faktorer

“Der er ingen tvivl om, at rigtig mange af de unge ville have gavn af at komme i gang med en faglig uddannelse, men det er ikke det, jeg ser som det største problem. Det største problem er, at efter et gymnasie giver man slip på en hel masse unge og ikke får samlet op på dem igen,” siger han.

“Det går jo ud over livskvaliteten, lønnen, pensionsopsparingen og rigtig mange faktorer,” tilføjer han.  
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gymnasiet er en forkert indgang til de højere uddannelser, det burde være en håndværker uddannelse, for på den måde ville der ikke være mange, der strandede uden en ordentlig uddannelse, men håndværkeruddannelserne ville blive bedre, fordi der i dag mangler bedre fungerende unge, for de går alle sammen i gymnasiet, tilbage er der en lang række unge der føler sig som tabere, det er en meget usund udvikling.

Det må så være universiteternes opgave, at producere en optagelsesprøve, der passer til de enkelte fag.

Gymnasiet er den rette tilgang - det er bare ikke alle, der skal i gymnasiet. Kravene for at komme i gymnasiet/HF skal markant forøges og mange flere skal sendes på erhvervsskole. Der udover skal alle universitetsuddannelser med en arbejdsløshed efter endt uddannelse inden for faget på over 20 procent nedlægge pladser hvert år. Pengene overdrages til de uddannelser på erhvervsskolerne, hvor der er lavest arbejdsløshed og størst mangel på faglærte.

Det er jo ikke spor overraskende. Det er jo bl.a. sådan, at hvis man som ung først er begyndt at tjene rigtige voksenpenge, og har indrettet sin tilværelse efter det, kan det godt virke helt uoverskueligt pludselig at skulle klare sig for SU eller lærlingeløn.

Socialdemokrater vil så gerne bryde den sociale arv!

I stedet for blot at kræve en ordentlig aflønning for det som de er gode til!

Børnene når til en afsluttet studenterliv!

Og hvad så?

Hvad skal de spejle sig i?

Far er en stolt lastbilchauffør! Mor er en stolt pædagog!

Og kammeraterne der starter på universitetet, ja, dem og deres forældre har egne forældre i hele den unges barndom talt ned!

I forvejen er den unge “der skal bryde den sociale arv” træt af bøger og opgaver og afleveringer!

Men festerne var gode!

Så de finansieres ved at få sig et arbejde!

Danmark har Europas mest fordrukne ungdom!

Været stigende med antal elever der kom ud med studentereksamen!

Mette Frederiksen elsker Jomfru Ane gade!

Kun de færreste kommer derfra inden Børne familie opgaverne kalder!

Trist men sandt!

Engang måtte man drikke på danske arbejdspladser!

Udrugningslejren for kommende “hungrende tørstige unge” er gymnasiet!

Det er her den sociale arv for alvor brydes!

Alle lærer at drikke!

mettes regering respekterer ikke håndværkerstanden, det kan man man blandt andet se med håndteringen af Store Bedag.

Med udsigt til en officiel pensionsalder på 74,5 år skal mine børn bestemt ikke være håndværker og slides op før de kan nyde en velfortjent pensionstilværelse.

Folket skal bare arbejde, så vi rige kan leve et behageligt liv i luksus for andre folks penge og rejse verden rundt med en cocktail under palmerne.