Unge kvindelige folketingskandidater oplever seksuel chikane - socialdemokrat overvejede at stoppe

Nikoline Prehn (S) er en af de næsten 30 procent unge kvinder, som oplever seksuel chikane i politik. Institut for Menneskerettigheder advarer om demokratisk problem.
Foto: Socialdemokratiet
Nikoline Prehn, folketingskandidat til valget 2022, Socialdemokratiet
“Jeg stemmer kun på dig, hvis jeg må knalde dig”

Den besked fik Nikoline Prehn, da hun førte valgkamp ved det seneste folketingsvalg. Det er bare en af mange krænkende beskeder, som Nikoline Prehn har modtaget.

En anden gang blev hendes bryster kommenteret, da hun førte valgkamp i nattelivet. Også på sociale medier har det væltet ind med seksuelle og nedladende beskeder.

Det fortæller Nikoline Prehn i et interview til Politiken.

Unge kvinder udsat for seksuel chikane 

Nikoline Prehn stillede ved sidste valg op for Folketinget for Socialdemokratiet, hvor hun ikke blev valgt ind, men fik 1016 personlige stemmer.

Med sine 21 år tilhører hun gruppen af unge kvinder, som i stor stil oplever seksuelle chikane.

En rapport fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 28 procent af de kvindelige kandidater under 40 har oplevet seksuel chikane under sidste valgkamp i 2022.

Et demokratisk problem 

Til Politiken fortæller Nikoline Prehn, at oplevelserne med seksuel chikane har betydet, at hun har overvejet at stoppe i politik.

Og det er et problem for demokratiet, hvis bestemte grupper i befolkningen ikke har lyst til at stille op til Folketinget. Det understreges i rapporten fra Institut for Menneskerettigheder.

Det er med andre ord af afgørende betydning, at kandidaters oplevelser med fx chikane og trusler ikke fører til, at de undlader at genopstille

“Det er med andre ord af afgørende betydning, at kandidaters oplevelser med fx chikane og trusler ikke fører til, at de undlader at genopstille, eller at oplevelserne bliver et skræmmeeksempel for andre, der afholder potentielle kandidater fra at søge medlemskab og indflydelse i politiske partier,” lyder det i rapporten.
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio og uddannet cand.mag i analytisk journalistik.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

De stakkels mænd der ikke kan klare sig uden at udøve seksuel chikane - det er primitivt og uacceptabelt

Det er da en hån mod folk der bliver udsat for reelle seksuelle overgreb, at Nikoline Prehn påberåber sig seksuel krænkelse. I øvrigt blev hun ikke valgt af vælgerne, så hvis mænd alene har stemt på hende pga. hendes seksuelle udstråling, sådan som hun påstår, så må denne være utilstrækkelig. Jeg håber, at Nikoline Prehn ser valgnederlaget i øjnene, og prøver at komme ud i den virkelige verden i et rigtigt arbejde. Det er ærgerligt, at en 19-årig karrierepolitiker ikke kan stryge direkte fra den beskyttede tilværelse på universitetet til Folketinget; Hun må nu ud i den virkelige verden og få lidt hård hud på hænderne. Det har hun rigtig godt af.

- måske..Og de kvinder der ikke kan tåle berøring...det er naturligvis ikke iorden.og føle sig krænket eller diskrimination hverkenpga.ord&følelser..men alt" med mode "- der er altid to parter, i sådan en sag...berøring kan også være erkendelse..😀

Mente anerkendelse

En journalist uddannet i "analytisk journalistik" kunne nok analysere sig frem til en lidt anden vinkling i denne sag. Når en folketingskandidat uddeler kondomer i sin valgkamp og i det hele taget udtrykker sig sådan, som det er refereret i dagens Politiken, så er det ikke noget, der får opmærksomheden til at koncentreres om politisk substans. Det hele virker pinligt - naturligvis også de idioter, der har talt nedladende og grint til den unge kvindelige kandidat.

Det kunne være interessant med en artikel, hvor Emma Inge Hansen og Nikoline Prehn skulle prøve at have et helt almindeligt arbejde i en uge, uden for den beskyttede tilværelse på RUC og KUA. Enhver medarbejder i Netto og enhver håndværker ville falde om af grin, hvis de hørte, hvad Emma Inge Hansen og Nikoline Prehn bliver krænket af. Godt de ikke er på en byggeplads!

Peter: du mener så, at det er egentlig ikke noget at snakke om , fordi det er værre andre steder???

Jeg mener, at Nikoline Prehn skal tage sig sammen og erkende sit valgnederlag. Hun er en dårlig taber. Faktum er, at hun bød sig ind hos vælgerne, men blev afvist. Forhåbentlig vil hun nu opsøge et rigtigt arbejde, så hun kan prøve at komme lidt ud i virkeligheden. Hun er jo trods alt stadig bare en lille pige.

Kan ikke lade være med at tænke på, om denne slags chikane er båret af sociale medier - eller rettere sagt: Om de sociale medier aktiverer et særligt chikanecenter i først og fremmest mænds hjerner.

Man kan ikke lade være med at tænke på, om folk der er så følsomme, burde være på et psykiatrisk behandlingscenter, i stedet for på sociale medier. Måske kan deres overfølsomhed over for modstand behandles psykoterapeutisk hen over en sommerferie?

Måske skulle hun stille op i Ålborg hvor hun hører hjemme og over lad pladsen til Storkøbenhavnerne. For at stoppe Cikaden mod Storkøbenhavn skal vi bruge lokale Storkøbenhavner som folketingsmedlemmer. I øvrige er der i hele tallet unge mænd der stiller op for SD mere, efter neo-feministisk ideologi er blevet en bestanddele af SDs politik? Se f.eks service loven pgf 109.

Annonce