Annonce

Unge vil have værdig tilbagetrækning

Højrefløjens pensionstyveri påvirker ikke kun de voksne, men også de mange unge under uddannelse. Frygten for den tredje alder er stor!
I løbet af det sidste halve år har jeg og andre DSU’ere deltaget i et halvt hundrede debatarrangementer på erhvervsskoler og produktionsskoler landet over, og talt med hundredvis af unge om hvad der optager dem.

Værdig tilbagetrækning for nedslidte er en af de vigtigste politiske dagsordener overhovedet!

På tværs af uddannelser, geografi, køn og alder, så var der ingen tvivl hos de mange kommende faglærte mænd og kvinder: Værdig tilbagetrækning for nedslidte er en af de vigtigste politiske dagsordener overhovedet!

Alle steder hvor vi har været, har det været en langt større prioritering for eleverne end lavere skat på arbejde, højere elevydelse og flere investeringer i uddannelse. Det er tankevækkende – men bestemt ikke overraskende. Og det er et klart og tydeligt signal til Christiansborg-politikerne!

Pensionstyveriet berører også ungdommen

I 2011 begik den daværende VK-regering et pensionstyveri sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre. Her lavede man en aftale hvor man udfasede efterlønnen, og dermed trak man tæppet væk under den langsigtede velfærdsaftale fra 2006, der havde til formål at skabe ro om pensionsalderens udvikling.

Højrefløjen løb altså fra de løfter de afgav i 2006, og de leverede ingen svar til de mange mennesker, der efterlyste en løsning for nedslidte lønmodtagere. Eksempelvis har hverken Morten Østergaard, Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl haft lyst til at forholde sig til det rystende faktum, at hver fjerde 3F’er enten er død eller for syg til at arbejde når de fylder 60 år.

Vi kommer også til at have et fysisk nedslidende arbejdsmarked i fremtiden

Siden har vi jævnligt haft debatten, men ofte har den foregået på den voksne del af befolkningens præmisser. I politiker- og opinions-klassen har man fuldstændig glemt, at spørgsmålet om værdig tilbagetrækning ikke bare vedrører dem der i forvejen er på det eksisterende arbejdsmarked, men også alle dem der står på tærsklen til det.

Vi kommer også til at have et fysisk nedslidende arbejdsmarked i fremtiden – og især for dem, som får færdiggjort deres uddannelse meget tidligt, og dermed kan se frem til rigtig mange år på arbejdsmarkedet. Derfor er denne her debat OGSÅ relevant for alle de unge mænd og kvinder på landets erhvervsskoler.

Lyt nu, politikere!

Christiansborg burde åbne øjnene for den bekymrende virkelighed som mange af landets unge kigger direkte ind i. Alt for længe har efterløns-fjenderne lukket øjnene for de enorme konsekvenser, som deres sparepolitik har haft for store dele af arbejdsmarkedet. Nu skal der andre boller på suppen.

Lyt nu, politikere!

Inden folketingsvalget bør de unge førstegangsvælgere have et klart billede af, hvordan Folketingets partier vil sikre værdig tilbagetrækning for nedslidte. Ellers svigter det parlamentariske etablissement den del af den unge befolkning, som har netop dette politiske spørgsmål øverst på den politiske ønskeliste.

Lyt nu, politikere! Kom ud af starthullerne og give nogle svar!

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Frederik Vad er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidl. forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet