Der er fortsat uro i Venstre, som holdt gruppemøde i dag. På dagsordenen var bl.a. Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens beslutning om at fratage Kristian Jensens ordførerskab og udvalgsposter. Kristian Jensen selv var ikke til stede på gruppemødet.
En minister får en løftet pegefinger for manglende orientering om en klimaregnefejl.
Og så har Alternativet besluttet at deres næste politiske leder ikke behøver at komme fra folketingsgruppen.
Venstre holdt tirsdag gruppemøde i folketingsgruppen. Her var degraderingen af Kristian Jensen, på dagsordenen.
Det skete i kølvandet af, at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fratog Kristian Jensen hans ordførerskab og udvalgsposter. Det skete pga. en soloudmelding fra Kristian Jensen, som ikke var clearet med ledelsen.
Kristian Jensen deltog dog ikke selv i gruppemødet. Det skyldes, at han – i sit hverv som formand for 2030-netværket – var vært for en høring, der fandt sted i Landstingssalen på Christiansborg, og som havde sammenfald med Venstres gruppemøde.
”I Venstre har vi nogle spilleregler. De regler har Kristian Jensen overtrådt noget så eftertrykkeligt her i weekenden. Vi har højt til loftet, men der er et loft. Og når man brager hovedet igennem det, så har det også nogle konsekvenser,” sagde Jakob Ellemann til TV 2 forud for gruppemødet.
Kristian Jensen er forhenværende næstformand og udenrigsminister for Venstre.
Danmark er klar til at påtage sig et større ansvar i Irak i forbindelse med, at vi i slutningen af året overtager ledelsen af NATO’s træningsmission, der består af i alt 500 mand, som træner irakere til at stå for egen sikkerhed.
Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S), forud for at hun tirsdag rejser til Bruxelles for at mødes med NATO’s norske generalsekretær, Jens Stoltenberg, og forsvarsminister Harjit Sajjan fra Canada, som i dag leder missionen.
”Vi skal dels drøfte overgangen fra Canada til Danmark, men der er også et ønske fra USA og Natos side om, at træningsindsatsen udvides, så den bliver endnu større, end den er i dag.”
”De drøftelser tager vi hul på med mødet. Det er for klart at signalere, at opgaven i Irak med kampen mod Isil (den militante bevægelse Islamisk Stat, red.) ikke er slut endnu,” siger Trine Bramsen (S) til Ritzau ifølge Berlingske.
USA har anmodet NATO om at øge sin tilstedeværelse i Irak for at "forebygge konflikt og sikre fred", som præsident Donald Trump sagde i sidste uge.
Danmark skal lede missionen fra udgangen af i år og frem til midten af 2022. I alt sendes omkring 213 danske soldater til Irak for at lede og støtte missionen. Næsten lige så mange styrker trækkes dog hjem.
Mogens Jensen (S), der bl.a. er fødevareminister, får en løftet pegefinger fra Folketinget for ikke at have orienteret partierne om en fejl i opgørelsen af lavbundsjorde.
Selvom det ikke blev til en såkaldt næse, slipper fødevareminister Mogens Jensen (S) ikke for kritik fra et samlet flertal i Folketinget, efter at han undlod at orientere partierne om en central klima-regnefejl.
Det fremgår af et brev til ministeren fra Miljø- og Fødevareudvalget.
I brevet påpeger udvalget blandt andet, ”at ministeren skulle have orienteret udvalget løbende i sagen om den regnefejl, der gjorde, at de hidtidige opgørelser af lavbundsjorde var stærkt undervurderede”.
Den omtalte regnefejl betyder, at de klimabelastende lavbundsjorde i landbruget udgør 170.000 hektar og ikke 108.000 hektar, som man hidtil har troet.
Læs mere i Altinget her
Medlemmerne af Alternativet har stemt for, at partiets kommende politiske leder ikke behøver at komme fra folketingsgruppen. Det åbner op for, at flere favoritter kan stille op til posten som politisk leder i Alternativet.
Det er sket på et ekstraordinært møde mandag aften, efter at partistifter Uffe Elbæk i december meddelte, at han trækker sig som politisk leder af Alternativet.
”Det er jeg glad for, jeg har selv anbefalet det. Det giver nogle fordele at sidde i Folketinget som politisk leder, men det giver også nogle dynamikker at sidde udefra, så der er fordele og ulemper ved begge positioner,” siger Uffe Elbæk om den afstemning, der fandt sted på det ekstraordinære gruppemøde.
Det krævede mindst to tredjedele af stemmerne for at ændre vedtægterne, der skulle ændres for, at en person uden for folketingsgruppen kunne stille op. 611 stemte for, 72 stemte imod, og 8 stemte blankt. Dermed blev vedtægtsændringen vedtaget.
Indtil videre har seks personer meldt deres kandidatur til rollen som politisk leder.
Fra Alternativets folketingsgruppe, som består af fem medlemmer, er der kun én kandidat, som har meldt sit kandidatur. Det er Rasmus Nordqvist, som er politisk ordfører på Christiansborg.
Derudover har folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds og klimapolitisk forsker, Theresa Scavenius, meldt sig på banen.
Det samme har Rasmus Foged, folketingskandidat og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, Mette Rahbek, folketingskandidat på Fyn, og Mira Issa Bloch, folketingskandidat og medlem af byrådet i Skanderborg Kommune.
Senest har også Josephine Fock, som er medstifter af Alternativet og tidligere folketingsmedlem, hvor hun var gruppeformand for folketingsgruppen, annonceret sit kandidatur.
Der er deadline for at skaffe 100 stillere på torsdag den 16. januar. Det er et krav for, at en kandidat kan stille op. Det endelige felt af kandidater offentliggøres på fredag.
Læs mere her.