USA: Coronakongen i politisk respirator

Han blev fremhævet som en eksemplarisk politisk leder af coronakrisen. Nu vakler stolen under USA's mest magtfulde guvernør.
Det er et journalistisk mærkværdigt øjeblik, der udspiller sig den 17. marts 2020 i CNN's studie.

Temaet er den stadigt lidt ukendte coronavirus, som har ramt verden. Gæsten er New Yorks guvernør Andrew Cuomo, og intervieweren er en af stationens fremtrædende værter, Chris Cuomo.

Navnesammenfaldet er ikke tilfældigt, for de to er brødre, og efter at have talt om New Yorks håndtering af sygdommen, går der familiært smalltalk i den. For hvem er egentlig mors favorit?

Ingen på tv-stationen har åbenbart overvejet, at det udgør en interessekonflikt, at tv-journalisten og politikeren er brødre.

placeholder

Men på det tidspunkt kan Andrew Cuomo nærmest også gå på vandet, særligt i de liberale, amerikanske medier.

Han bliver tidligt fremhævet som en af de få politikere, der - i modsætning til præsident Donald Trump - har forstået coronakrisens alvor.

Fik fornem tv-pris

Begejstringen for politikeren var så stor, at han tilmed fik en Emmy for sine pressemøder. Her redegjorde Andrew Coumo for smittetryk og restriktioner.

Prisen 'International Emmy Founders Award' er normalt er forbeholdt folk inden for tv-branchen, og har Steven Spielberg, Oprah Winfrey og David Attenborough som tidligere modtagere.

Der var en omfattende spekulation, om Andrew Cuomo ville kaste sig ind i præsidentvalgkampen. En meningsmåling i begyndelsen af april 2020 viste, at Andres Cuomo var de demokratiske vælgeres foretrukne præsidentkandidat.

Det hører med, at meningsmålingen var bestilt af en konservativ tænketank, og havde det formål at svække Joe Biden. Men det siger alligevel lidt om, hvor meget Andrew Cuomo lyste op på den politiske nattehimmel. Dengang.

Skjulte sandheden om dødsfald

Siden er glansbilledet af guvernør Andrew Cuomo falmet, og han kæmper lige nu for sit politiske liv.

Politisk er guvernøren blevet hårdt kritiseret for at have skjult en rapport om, at delstatens meget lemfældige omgang med corona-sikkerheden på plejehjemmene havde kostet mere end 9000 ældre New Yorkere livet.

En nyhed, som man på guvernørens kontor i delstatshovedstaden Albany ikke ønskede, at offentligheden fik indblik i.

Den sag undersøges nu af både FBI og den føderale anklagemyndighed.

Benægt, benægt, benægt!

Og det er ikke den eneste sag, som plager guvernøren. Flere kvinder er stået frem med anklager om sexchikane.

Indtil videre er seks kvinder, der alle har arbejdet for Andrew Cuomo, stået frem og har fortalt beretninger om guvernørens grænseoverskridende adfærd.

Den seneste af de seks kvinder fortæller, at hun blev kaldt ind på guvernørens kontor, hvor han lukkede døren og efterfølgende tog hende på brysterne inden under hendes trøje. Andre anklager handler om uønskede berøringer og kys på kinden.

Andrew Cuomo har i første omgang valgt en strategi, som minder om den Casper Christensen bruger i tv-serien Klovn, når han bliver fanget i gris: "Benægt, benægt, benægt.”

"Jeg har aldrig gjort noget som dette," lød det fra Andrew Cuomo i en pressemeddelelse.

"Jeg vil ikke tale om detaljerne i denne eller andre påstande i tilknytning til den igangværende undersøgelse, men jeg har tiltro til resultatet af statsadvokatens undersøgelse".

Jeg forstår, at grænserne har ændret sig.

Han indrømmer dog, at han regelmæssigt hilser på folk med et kram og et kys.

”Jeg forstår, at grænserne har ændret sig. Adfærd har ændret sig,” siger han og bedyrer ændring i adfærden: "Jeg har forstået det, og jeg vil lære af det."

Partifæller kræver guvernørens afgang

Anklagerne mod Andrew Cuomo har fået flere politikere - også demokrater - til at kræve guvernørens afgang. Skandalerne står i vejen for det politiske arbejde, lyder det fra ledende partifæller i staten.

”Vi har beskyldninger om seksuel chikane, et giftigt arbejdsmiljø, tab af troværdighed omkring corona-plejehjemsdata og et spørgsmål om opførelsen af ​​et større infrastrukturprojekt,” lød det forleden fra lederen af Demokraterne i delstatsparlamentet, Andrea Stewart-Cousins.

Også partifællerne i Washington holder nu guvernøren ude i strakt arm.

Senatets leder, Chuck Schumer, der er den mest magtfulde Demokratiske politiker i landet, kalder beskyldningerne "dybt bekymrende.” Men Demokraternes leder i Senatet, der selv er valgt i delstaten New York, går ikke så langt som at kræve hans afgang.

Chuck Schumer vil vente på resultatet af undersøgelsen af sagen, inden han fælder dom.

Forgængeren fældet af prostitutionsskandale

Det er naturligvis en kæmpe skandale, som risikerer at plette hele det demokratiske parti, som ellers har ligget lunt i læ af alle de skandaler og ballade som Trump har skabt for Republikanerne.

Andrew Cuomo er en af partiets mest kendte ansigter. Han var boligminister under Præsident Bill Clinton. Og faren, Mario Cuomo, var også guvernør i New York i mange år.

Og ikke mindst, så er guvernøren i New York måske den mest fremtrædende af de 50 amerikanske guvernører. Hvilket skyldes, at det er en stor og vigtig stat, men også fordi New York er omdrejningspunkt for USA's politiske presse.

Kan koste partiet posten

Det er ikke første gang, at det ser skidt for indehaveren af guvernørposten i New York. Andrew Cuomos umiddelbare forgænger, David Patterson, blev anklaget for at have intimideret vidner, tage imod ulovlige gaver og fik en dom for falsk vidneudsagn.

David Patterson kom til efter, at hans forgænger, Eliot Spitzer, måtte gå af i vanære efter, at det blev afsløret, at han var involveret i en prostitutionsring.

Andrew Cuomo, der har været guvernør siden 2011, er på valg igen i 2022, og det var nok forventet, at den ville han vinde lige så sikkert, som han gjort de andre tre gange, han har været opstillet.

Men uden Andrew Coumo så vil en ny kandidat skulle møde vælgerne på bagtæppet af endnu en demokratisk skandale. Ikke noget dårligt udgangspunkt for en republikansk kandidat.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce