USA-valg: Biden nærmer sig målstregen

Der mangler stadig at blive optalt stemmer i en håndfuld afgørende stater, men Joe Biden ligner nu det bedste bud på USA's næste præsident.
Det amerikanske præsidentvalg nærmer sig en afgørelse, og lige nu ser det ud som om at demokraten Joe Biden vinder.

Der mangler dog stadig at blive sat endeligt punktum i fire stater: Pennsylvania, North Carolina, Georgia, og Nevada.

Det betyder også at stillingen i valgmandskollegiet lige nu er 264 stemmer til Biden, 214 til den siddende præsident Donald Trump, baseret på de vurderinger som AP og Fox News har lavet.

Og da der skal 270 valgmænd til at vinde valget, så skal Joe Biden blot vinde i en af de fire stater, for at vinde præsidentvalget.

 

Nevada (6 valgmænd)

Biden fører lige nu med 8.000 stemmer i Nevada. 588.000 (49,3 procent) mod 580.000 (48,7 procent) til Trump.

Men i Nevada er kun 75 procent af stemmerne optalt. Trump kan i hvert fald i teorien stadig vinde, men det er især stemmer fra Clark County - altså spillebyen Las Vegas - der mangler at blive optalt.

7 ud af 10 vælgere i Nevada stemmer i Clark County, og lige nu fører Biden det county med 52 mod 45 procent. Det burde, alt andet lige, være til Bidens fordel.


Pennsylvania (20 valgmænd)

Trump fører stadig i Pennsylvania, med omkring 165.000 stemmer, 3.215.000 (50,4 procent) mod 3.050.000 (48,3 procent). Men her venter man stadig på, at omkring 10 procent af stemmerne bliver optalt - det svarer til omkring 600.000 stemmer.

Det er dog især storbyen Philadelphia og forstæderne omkring, der mangler at blive optalt, og da de områder normalt stemmer meget demokratisk, og der er tale om brevstemmer, som også overvejende har været demokratiske, så regner tal-eksperterne med, at Biden vinder Pennsylvania.

 

Georgia (16 valgmænd)

I sydstaten Georgia er Biden lige nu bagud med 19.000, 49,6 procent mod 49,2 procent, men der mangler fortsat at blive optalt lige knap 200.000 stemmer - omkring 4 procent - og rigeligt til at Biden kan nå at indhente Trumps føring.

Det er, ifølge New York Times, især stemmer fra byerne Savannah, Macon og dele af Atlanta, der mangler at blive talt. Alle tre overvejende demokratiske områder.

 

North Carolina (15 valgmænd)

Trump fører lige nu i North Carolina med omkring 75.000 stemmer, omkring halvanden procent, og der mangler kun at blive optalt omkring 5 procent af stemmerne, så det vil være en overraskelse, hvis den går til Biden.


Biden: En sejr for demokratiet

Joe Biden kommenterede selv både optællingen og udsigten til en sejr, onsdag aften.

"Efter en lang nat med stemmeoptælling, står det klart, at vi vinder nok stater til at nå de 270 nødvendige valgmænd for at vinde præsidentvalget," sagde Biden.

"Jeg er ikke her for at erklære, at vi har vundet, men jeg er her for at sige, at når optællingen er slut, så tror jeg at vi vil være vinderne."

Biden kaldte valget og den formodentlige valgsejr en sejr for alle amerikanere og for demokratiet.

"Venner, jeg er fortrøstningsfuld ved at vi vil ende med at sejre. Men det vil ikke blive min eller vores sejr alene. Det vil være en sejr for det amerikanske folk, for vores demokrati, for Amerika," lød det højstemt for den tidligere vicepræsident.

placeholder


Trump: De snyder

Donald Trump har ikke udtalt sig, siden han erklærede sig som vinder på valgnatten, hvor han også krævede optællingen stoppet og sagde han ville gå til den amerikanske højesteret.

Trump har siden valgaftenen udsendt en række tweets, hvor han gjorde det klart, at demokraterne i de pågældende stater er i gang med at svindle sig til valgsejren.

"Vi fører STORT, men de prøver at STJÆLE valget. Vi vil aldrig lade dem gøre det. Man kan ikke stemme efter valgstederne er lukket," skriv han blandt andet.

Trump skriver i et andet tweet, at:

"De finder Biden-stemmer overalt - i Pennsylvania, Wisconsin og Michigan. Så skidt for vores Land."

placeholder


Flere af tweetsne fra Trump har fået en medfølgende varedeklaration af Twitter på, for at være vildledende.

Trump-kampagnen har allerede nu erklæret, at de vil have en genoptælling af stemmerne i Wisconsin og de fleste regner også med, at stemmertællerne skal igang igen i både Georgia og Nevada, hvis Biden ender med at vinde dem.

Det er ikke helt til at sige, hvornår der vil være et resultat, men der kan godt gå en dags tid endnu, vurderer eksperter.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce