Annonce

USA’s største indkøbskæde hæver lønningerne

Walmart hæver lønningerne for 500.000 ansatte, som er blandt de dårligst betalte i USA. Det er et vigtigt skridt i kampen for ordentlige lønninger, og det viser, at aktivisme betyder noget – også over for de allerstørste arbejdsgivere.
Den amerikanske supermarkedskæde Walmart har valgt at hæve lønningerne for 500.000 ansatte. Walmart er verdens største supermarkedskæde og har alene i USA over 4.000 butikker.

Fra april hæver de nemlig lønningerne, så alle ansatte mindst får 9 dollars i timen svarende til cirka 60 kroner. Til februar næste år vil lønniveauet igen være hævet til 10 dollars, cirka 67 kroner, for de lavestlønnede i kæden og til 13 dollars for fuldtidsansatte. I dag får Walmarts ansatte mindst 48 kroner i timen, som er den nationale mindsteløn i USA.

Aktivismen sejrer i USA
60 og 67 kroner i timen er naturligvis stadig for lavt. Alt for mange kan ikke leve af denne løn, og mange kræver fortsat en såkaldt ’living wage’ på 15 dollars. Flere ansatte er i dag nødsaget til at ’food stamps’ ved siden af lønnen. Men alligevel er lønstigningerne udtryk for en vigtig udvikling.

For det viser, at aktivisme, kampagnearbejde og organisering nytter noget. Så sent som i november var Walmart vidner til en af de største strejker nogensinde, hvor arbejderne krævede højere løn og bedre planlægning af arbejdstiden.

... det viser, at aktivisme, kampagnearbejde og organisering nytter noget. Så sent som i november var Walmart vidner til en af de største strejker nogensinde, hvor arbejderne krævede højere løn

De har gentagne gange strejket over de seneste tre år. Det viser, at ikke engang de største, stærkeste og mest skruppelløse arbejdsgivere er immune over for det pres, som kan komme fra organiserede arbejdere og det øvrige samfund.

Walmarts træk er også interessant, når man ser på det generelle billede i USA. Barack Obama har nemlig meldt klart ud, at den nationale mindsteløn bør hæves til 10,1 dollar, og flere amerikanske stater er allerede i gang med at hæve mindstelønnen hver især – blandt Californien, som fra næste år vil have en mindsteløn på netop 10 dollar. Politikerne er altså med til at sætte en dagsorden, som også virksomhederne lader sig præge af og allerede nu tilpasser sig ved at hæve lønningerne.

Walmart: Vi investerer i bedre kundeoplevelser
Men ifølge Walmarts direktør, Doug McMillon, skyldes lønstigningen, at det kan betale sig at investere i medarbejderen:

”Vi ved, hvad vores kunder forventer af en indkøbsoplevelse, og vi investerer strategisk for at overgå deres forventninger og for at give Walmart en bedre position i fremtiden,” siger han. ”Vi styrker investeringerne i vores folk for at engagere dem og inspirere dem til at levere suveræne kundeoplevelser.”

En af årsagerne er dog også, at konkurrerende kæder har hævet lønningerne, så for at sikre sig de dygtigste medarbejdere i detailbranchen må også Walmart følge trop.

Uanset motiver, årsager og bevæggrunde er vi nu vidner til en lille, men vigtig forbedring af levestandarden for hundredetusinder af de dårligst betalte arbejdere i USA.

 

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet