Annonce

Usolidariske forældre øger risiko for mæslingedødsfald

Når forældre undlader at vaccinere deres børn, opfører de sig dybt usolidarisk. Spørgsmålet er, om vi har plads til denne egenrådige og risikofyldte beslutning i fællesskabet?
Med udviklingen som den er nu, er det kun et spørgsmål om tid, før vi mister det første barn til mæslinger, fordi nogle andre forældre ikke troede på vaccinen.

De første udbrud af mæslinger er kommet til Danmark. Vi var eller så tæt på de attraktive 90 procent i 1999, hvor dækningen var 88 procent, men den internationale anti-vaccinationsbevægelse har desværre vundet for mange følgere. Når forældre undlader at vaccinere deres børn, opfører de sig dybt usolidarisk.

Faldende vaccine-dækning
Mange træffer dette valg, fordi de søger på risici på f.eks. Google og rammer ind i forældet viden og uredelig forskning samt en hel industri af konspirationer mod medicinalindustrien. Spørgsmålet er, om vi har plads til denne egenrådige og risikofyldte beslutning i fællesskabet?

I Danmark var ifølge de nyeste tal fra SSI helt nede på 82 procent, der er dækket af vaccinen mod mæslinger. Altså meget langt fra de ideelle 95 procent, som ville betyde, at selv ikke-vaccinerede er beskyttet af fællesskabets immunitet – det engelske udtryk herd immunity, eller flokimmunitet. Derfor var det også forudsigeligt, at det efter det seneste udbrud i Berlin blot ville det være et spørgsmål om tid, før også Danmark blev ramt.

Livsfarligt for børn med dårligt immunforsvar
Mæslinger tilhører de klassiske børnesygdomme, som vi i Danmark vaccinerer imod. Vi vaccinerer både fordi sygdommene kan være farlige for børn, men i lige så høj grad for at passe på dem, der er så svækkede, at de ikke kan tåle vaccine. For disse børn er den fulde sygdom forbundet med stor livsfare.

De grupper, der er i særlig fare, er efterhånden ikke så få. Flere og flere børn overlever heldigvis at have et dårligt immunforsvar i dag. Nogle børn fødes uden et effektivt immunforsvar på grund af gen-defekter, andre har medfødt HIV eller aids, og sidst men ikke mindst behandler vi rigtig mange kræftramte børn med medicin, som betyder, at 70 procent overlever, men som også udsletter deres immunforsvar i en periode. Det er alle disse børn, vi i fællesskab skal passe på ved at lade vores egne raske børn vaccinere. Disse grupper kan ikke tåle vaccinen, men hvis alle andre er vaccineret, er det også unødvendigt, da de aldrig vil blive udsat for smitte.

Et spørgsmål om tid
Det er på tide, at vi tager diskussionen om det er i orden at få sit uvaccinerede barn passet i fællesskabets institutioner. Med udviklingen som den er nu, er det kun et spørgsmål om tid, før vi mister det første barn til mæslinger, fordi nogle andre forældre ikke troede på vaccinen.

Derfor bør kommunerne have mulighed for at udelukke uvaccinerede børn fra daginstitutionerne. Så kan man lokalt tage stilling til problemets omfang og i fællesskab stå sammen om de svageste børn frem for at lade forældrene stå alene med risikoen ved at sende deres barn i institution. Hvis man vil stå uden for vaccinationsfællesskabet, må man også være indstillet på at bede om lov til at udsætte andres børn for ens potentielt farlige uvaccinerede barn.

Forhåbentligt kan vi vende trenden uden lovindgreb, men det kræver sammenhold og fælles forståelse i vores samfund for værdien af vaccination – ikke kun for sine egne børn, men også for naboens.

Maja Holt Højgaard (f. 1986) studerer til daglig medicin og sidder i regionsrådet i Region Hovedstaden for Socialdemokraterne.

 

Maja Holt Højgaard er kulturanmelder på Netavisen Pio. Uddannet læge og initiativtager til #UdenTavshedspligt. Medlem af kommunalbestyrelsen (S) i Brøndby Kommune. 


Flere artikler om emnet