Utålmodige socialdemokrater får nok af skåltalerne om ulighed i uddannelse

Regeringen skal i arbejdstøjet, hvis den vil mere end at forvalte et socialt skævt uddannelsessystem, der favoriserer akademisk stærke elever, lyder det fra socialdemokratiske profiler
Foto: Colourbox
Statsminister Mette Frederiksen (S) har grundlæggende haft en dygtig og heldig hånd i sin kamp for at genetablere Socialdemokratiet som det naturlige førstevalg for arbejderklassen og den lavere middelklasse.

Nogle har sågar hævdet, at statsministeren har skabt en arbejderistisk fortælling om sit parti, der vækker minder om 1950'ernes Danmark.

Men på et enkelt område - uddannelses- og undervisningspolitikken - hersker der et blindt ideologisk punkt, selvom Socialdemokratiet snart kan kigge ind i år tre med ministerbiler.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det undrer mig

''Socialdemokratiet har under Mette Frederiksen stillet skarpt på igen at være et parti for arbejderklassen og frontpersonalet i den offentlige sektor. Men det her område er en mærkelig undtagelse, og det undrer mig, at man ikke kommer med en offensiv plan, der træder op imod den sociale skævhed og sikrer mere praksisfaglighed i hele uddannelsessystemet,'' siger journalist, debattør og forfatter Lars Olsen til avisen.

Socialt skævt

Lars Olsen støttes af Frederik Vad, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), og den socialdemokratiske folketingskandidat Thomas Skriver Jensen.

De tre utålmodige kritikere mener, at de to centrale ministre på området, undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, forvalter et socialt skævt uddannelsessystem, der favoriserer akademisk stærke elever.

Til gengæld negligeres erhvervsskoleeleverne og det akutte behov for et opgør med et stigende teoretisk fokus, der især har slået igennem på professionshøjskolerne, der blandt andet uddanner fremtidens pædagoger, lærere og sygeplejersker.

Det er initiativer, der - ifølge kritikerne - burde stå på side et i drejebogen for socialdemokratiske ministre med ansvar for undervisning og uddannelse.

''Vi er nødt til at vågne op,'' sigerThomas Skriver Jensen, der som tidligere formand for Metal Ungdom har stået i spidsen for dele af den gruppe, der nu tilsyneladende føler sig overset af regeringen.

Modet og evnerne til at gøre noget

''Det er fint nok, at vi i skåltalerne kan snakke om, at der mangler faglært arbejdskraft. Men nu er vi også nødt til at vise, at vi har modet og evnerne til at gøre noget ved det.''

Kritikken kommer inden, at de nyudlærte håndværkssvende fredag kan se frem til at få deres svendebrev.

placeholder

Ordfører afviser kritik

Jens Joel er Socialdemokratiets undervisningsordfører. Han anerkender, at der hersker en lang række sociale skævheder overalt i uddannelsessystemet, og at manglen på faglært arbejdskraft kan blive ''en bombe'' under dansk økonomi på den lange bane.

Det er vi i fuld gang med

''Selvfølgelig er det en central opgave for en socialdemokratisk regering at tage fat på det her. Og det er vi i fuld gang med. Men jeg anerkender ikke, at man ikke kan se, at der sidder to socialdemokratiske ministre på området," siger han til Kristeligt Dagblad.

Han fremhæver trepartsaftalen, der sikrer flere lærepladser, og de ''ekstraordinære milliontilskud'' til pædagoguddannelsen.

''Men corona betyder, at vi ikke er nået så langt, som vi gerne ville på de største uddannelsespolitiske diskussioner. For eksempel i forhold til sociale og geografiske skævheder i, hvem der har adgang til uddannelse.''

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce