V-borgmestre må have dårlig smag i munden

Venstre-borgmestre kaldte i valgkampen påstanden om at Venstres nulvækst ville føre til kommunale nedskæringer for en ”helt urimelig skræmmekampagne”.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) forventer, at kommunerne i forhandlinger om de kommunale budgetter for 2016 makker ret og accepterer regeringens forslag om et såkaldt omprioriteringsbidrag på en procent i budgetterne for næste år. Det er et vilkår, at der bliver effektiviseret, siger han til TV 2.

Sagt med andre ord, kommunerne skal  samlet spare 2,5 milliarder kroner på næste års budgetter.

Den besked er man ikke glade for ude i kommunerne, hvor blandt andet en række borgmestre, med KL’s formand, Kalundborgborgmester Martin Damm, nu får til opgave at svinge sparekniven.

"Regeringen må være bevidst om, at man ikke finder 2 1/2 milliarder kroner årlig på ren administration. Det kommer uden tvivl også til at berøre daginstitutionerne, folkeskolerne og ældreområdet,” siger han til KL’s hjemmeside.

Venstre var advaret
Men Venstre-borgmestrene var jo advaret. Det var en central del af Socialdemokraternes valgkamp, at påpege, at besparelser på kernevelfærden i kommunerne ville blive konsekvensen af Venstres nulvækst.

Socialdemokraternes budskab i valgkampen var, at hvis man har nulvækst og altså har det samme til rådighed år efter år, samtidig vælger at bruge flere penge på sundhed og politi, så er der andre områder der må holde for. Præcis som der nu sker. Venstres svar i valgkampen var helsides annoncekampagner med samtlige V-borgmestre som påstod, at Socialdemokraternes budskab var løgn.

Man kan se et eksempel på en kampagne fra Socialdemokraterne her.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har et helt tema om konsekvensen af nulvækst.

”Et udgiftsstop under en ny regering vil ikke være den massakre, som det nu nærmest udstilles som,” skrev de i annoncen. Da Socialdemokraternes sendte det berømte brev ud med advarslen løs svaret fra Hernings borgmester Lars Krarup, at det var løgn. ”Jeg synes, hun skulle holde sig for god til at fortælle faktuelle løgne om andre partiers politik,” lød det dengang.

Spar på bycykler og de lysende bænke
Venstres borgmestre får dog ikke meget opbakning fra Christiansborg, hvor partifællerne sagtens mener, at man kan spare 2,5 milliarder kroner om året uden at det ramme kernevelfærden.

”Formålet er at sikre, at vi har råd til kernevelfærden og udbygge den, så derfor synes jeg måske, at KL skulle regne på nogle andre områder, man kunne satse på,” lyder svaret fra Venstres nyudnævnte politiske ordfører Jakob Ellemann, der selv har nogle meget konkrete bud på hvordan kommunerne kan spare de omtalte milliarder.

”For eksempel kunne der være nogle bycykler eller selvlysende bænke hist og pist, som man kunne starte med at fjerne i stedet for at true borgerne med deres hjemmehjælp.”

Der var måske tale om ren ønsketænkning eller selektiv hørelse fra en del af Venstres borgmestre, da de i valgkampen satte deres navn på Venstres annonce. I disse dage har piben en lidt anden lyd. Nogle af dem burde i hvert fald sidde med en frygtelig dårlig smag i munden over at have deltaget, i hvad der helt åbenlyst har vist sig at være en fejlagtig kampagne.

David Troels Garby (født 1980) er redaktør på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook