Annonce

V-formulering væk, stop for salg af diesel- og benzinbiler i 2030 og ny regering i Grønland

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
I dag tirsdag har i høj grad stået i Folketingets åbnings tegn, da tinget blev åbnet, og statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt sin tale. Nogle af reaktionerne på talen har vi skrevet om her fra fagbevægelsen og fra oppositionen. Men dagens nyhedsoverblik vil jeg hellige nogle andre sager – nogle fra Danmark og nogle, der sker uden for landets grænser – Grønland, Sverige og Finland.

 

Kontroversiel formulering om V-debatbog pludselig væk

Det gav debat i og omkring Venstre, da Jyllands-Posten i sidste måned citerede fra foromtalen fra folketingsmedlem Jan E. Jørgensens nye bog ”En ægte liberal”. I foromtalen stod der, at Jan E. Jørgensen ikke håber, ”at det bliver nødvendigt at stifte et nyt parti i Danmark”. Den formulering er nu blevet fjernet fra forlagets hjemmeside. Det skriver TV2.

Nu står der i stedet, at Jan E. Jørgensen ikke mener, at ”det er nødvendigt at stifte et nyt parti i Danmark. Vi har jo Venstre – Danmarks Liberale Parti.”

”Det var en lige lovlig frisk formulering fra forlagets side, som i øvrigt blev skrevet, før bogen var færdig. Derfor er den ændret, så den passer bedre med indholdet i bogen, som du kan læse, når bogen udkommer 23. oktober,” oplyser Jørgensen til TV2 i en sms. Jan E. Jørgensen har ellers været kendt for at være kritiker af den skrappe attitude og retorik på udlændingeområdet anført af Inger Støjberg.

Hele historien kan læses her.

 

Regering vil udfase benzin- og dieselbiler fra 2030

I 2030 skal salget af nye benzin- og dieselbiler stoppes. Det meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved Folketingets åbning. DR Nyheder omtalte forslaget allerede inden talen.

”Transportsektoren står i dag for en fjerdedel af Danmarks CO2-udledning. Og luften i de største byer er for forurenet. Derfor sætter regeringen nu et klart mål: Om 12 år. Kun 12 år vil vi lukke for salget af nye diesel- og benzinbiler,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen i talen til Folketinget.

Forslaget er et led i et kommende klimaudspil fra regeringen. Det er kun få dage siden, at Klimarådet anbefalede regeringen at stoppe netop salget af benzin- og dieselbiler i 2030.

Hele historien kan læses hos BT.

 

Også Politiken vil stoppe udhulingen af dagpengene

Flexicurity-modellen smadres, når dagpengene udhules – og derfor skal udhulingen bremses. Det mener dagbladet Politiken i dag på lederplads.

”Den egentlige katastrofe, når dagpengene udhules, er, at vi sjakrer med en kronjuvel i den danske arbejdsmarkedsmodel: flexicurity. I Danmark har det været nemt og billigt for en arbejdsgiver at afskedige en medarbejder, fordi et generøst dagpengesystem har holdt hånden under medarbejderen og hans familie. (…) Men hvis dagpengene udhules, vil lønmodtageren kræve større sikkerhed i ansættelsen. Eller slet og ret: afskedigelsesregler af den type, man drømmer om at afvikle i udlandet, og som arbejdsgivere afskyr. Flexicuritymodellens død”, lyder det i lederen.

Lederen problematiserer også, at den stigende tilgang til private lønforsikringer skaber stor ulighed, fordi lønforsikringerne er særligt dyre i brancher med stor ledighedsrisiko som eksempelvis 3F’ernes brancher. ”Sådan fungerer de rå markedskræfter i forsikringsbranchen, der i disse år skaber en ulighedskløft,” begræder lederskribenten.

Hele lederen kan læses her (bag betalingsmur).

 

Ny regering præsenteret i Grønland efter parti-exit

Grønlandsk politik har stået i stampe den seneste tid, efter det lille parti Naleraq forlod den socialdemokratisk ledede firkløverregering oven på en sag om dansk medfinansiering af nye lufthavne, som partiet modsatte sig. Men nu er landets politiske situation afklaret. Regeringsleder Kim Kielsen, Siumut, har tirsdag præsenteret sin nye regering. Det skriver de grønlandske medier KNR og Sermitsiaq.

Der er tale om en mindretalsregering, der har 13 ud af 31 mandater bag sig i Grønlands landsting, Inatsisartut. Regeringen består af præcis de samme partier som før, blot med undtagelse af Partii Naleraq, der altså forlod koalitionen. Regeringen kan fortsætte uden flertal bag sig, fordi det liberale parti Demokraterne har valgt at lade Kielsen fortsætte. Regeringen skal dog sikre sig flertal fra sag til sag.

Demokraterne overvejede også at gå ind i regeringen, men valgte at stå udenfor, da partiet mener, at der er stor intern uro i Kim Kielsens socialdemokratiske parti, Siumut.

Hele historien kan læses her hos Sermitsiaq og hos KNR.

 

Svensk konservativ partiformand får chancen for at danne regering

Efter den svenske rigsdag for nylig både har afsat siddende statsminister Stefan Löfven (S) og har valgt en ny formand for rigsdagen – på svensk ”talman” ­– har den konservative leder Ulf Kristersson nu fået til opdrag af rigsdagsformanden til at sondere mulighederne for en regeringsdannelse i dag tirsdag. Det skriver Sveriges Television.

Ulf Kristersson holdt også pressekonference i dag tirsdag efter at have fået opgaven. Han har nu to uger til at danne en regering, der ikke har et flertal imod sig.

"Jeg kommer til at gøre alt, hvad der står i min magt, for at danne en Allians-regering," sagde Kristersson på pressemødet med henvisning til Alliansen, som er de fire partier i den fasttømrede blå blok: Hans egne konservative Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centerpartiet. Kristersson vil med al sandsynlighed prøve at få Socialdemokraterna til at agere støtteparti for sin regering for at undgå at skulle støttes passivt af Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har dog tidligere afvist en sådan model.

Hele eftermiddags forløb – med live opdateringer fra de to pressemøder i dag – kan ses her.

 

Finsk eks-statsminister vil være kommissionspræsident i EU

Finlands tidligere konservative statsminister Alexander Stubb har i dag bekendtgjort, at han går efter at blive den konservative gruppes europæiske spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget i maj næste år. Det skriver Berlingske og Ritzau.

Stubb kommer internt til at dyste imod i hvert fald tyskeren Manfred Weber, der er konservativ gruppeformand i dag i Europa-Parlamentet, som også har lagt billet ind på spidskandidaturet. Dermed er Stubb også et bud på en ny kommissionspræsident efter den luxembourgiske Jean-Claude Juncker, der ikke genopstiller.

Alexander Stubb var statsminister i Finland fra juni 2014 til maj 2015. Han er tosproget på finsk og svensk og taler desuden engelsk, tysk og fransk, hvilket må siges at være en fordel i EU-sammenhæng. Han har desuden både været udenrigs-, finans- og europaminister i skiftende regeringer og har siddet i Europa-Parlamentet. Manfred Weber er derimod blevet kritiseret for at mangle regeringserfaring. Stubb er desuden kendt for at være en aktiv triatlon-udøver.

Hele historien kan læses her og her.

 

Ny podcast: Tinget er sat

Den politiske bogstav-leg er lidt det, som alle siger, at de ikke bryder sig om, men som ingen alligevel kan glemme. Det er en slags politisk ’guilty pleasure’. I forbindelse med Folketingets åbning tager Netavisen Pio en diskussion med en række af partierne i den nuværende opposition.

Hvad deler vandene? Hvad samler tropperne? Og hvad kan vi forvente af muligheder for et fremtidigt samarbejde?

Medvirkende i denne ugens Pio Podcast er finansordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, politisk ordfører for Alternativet, Carolina Magdalene Maier samt folketingsmedlem for Socialdemokratiet Dan Jørgensen.

Hør Pio Podcast her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet