V-mand skal kigge på pension, Radikale klar til at forhandle om Arne

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Efter en weekend, hvor regeringen valgte at forlænge forsamlingsforbud og andre coronarestriktioner - ogs samtidig gjorde klar, at fra lørdag den 22. august bliver det obligatorisk at bære mundbind eller visir i den kollektive transport i hele landet - døgnet rundt, blev der smidt lidt af en bombe i dansk politik søndag aften.

Her annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig at det længe ventede udspil om Arne pension kommer i morgen tirsdag.

Men der er også to partier, der har holdt sommergruppemøde og endelig, så starter Demokraternes konvent i Amerika.

Velkommen til vores lille nyhedsoverblik og tak fordi du læser med.

 

Tidligere V-minister i spidsen for pensionskommission

Beskæftigelsesministeriet oplyser nu, at tidligere beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skal sidde i spidsen for kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning.

"Jeg er glad for, at Jørn Neergaard, der kender pensionssystemet til fingerspidserne, har takket ja til opgaven. Når vi har kommissionens anbefalinger, skal vi drøfte dem politisk. Det ser jeg frem til," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Jørn Neergaard Larsen er glad for den tillid som regeringen har vist ham:

"Pension er et utroligt vigtigt emne både for den enkelte og for vores samfundsøkonomi. Jeg har beskæftiget mig med pension - ikke mindst arbejdsmarkedspension i en stor del af mit arbejdsliv. Nu glæder jeg mig til at tage fat på denne opgave," siger han i pressemeddelelsen.

Og hvorfor udnævner en socialdemokratisk regering en tidligere Venstre-minister, som tilmed har været direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, til den post, spørger du måske.

"Det var et udtrykkeligt ønske fra seniorpensionsforligskredsen, som inden sidste valg enedes om at der skulle nedsættes en Kommission. Regeringen har tilsluttet sig forliget efter valget. I øvrigt har jeg fuld tillid til at Neergaard vil løfte opgaven," skriver ministeren i et svar til en borger på Twitter.

placeholder

 

Aftale om udbetaling af feriepenge vedtaget

Den meget omtalte lov, der skal gøre det muligt for danske lønmodtagere at få udbetalt opsparede feriepenge, er netop blevet vedtaget i Folketinget. 91 stemte for, én stemte imod og ingen stemte hverken for eller imod. Det skriver TV2.

Dermed kan man fra begyndelsen af oktober ansøge om, at få tre ugers feriepenge udbetalt.

 

Radikale klar til at forhandle Arne-pension

De Radikale har indtil nu pure afvist at tale om en ret til tidligere pension.

Men nu er partiet ikke længere helt så kontant i sin afvisning. Det skriver DR.

"I stedet for at melde os ud af den diskussion, så siger vi, at vi er optaget af at hjælpe dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Men det kræver, at andre kan tage deres plads," siger politiske leder, Morten Østergaard, på et pressemøde i forbindelse med de radikales sommergruppemøde.

Læs hele historien her.

 

Radikale vil have delmål for klima

Forud for sommergruppemødet meldte De Radikale ud, at de mener der skal indføres et delmål på 54 procent mindre udledning i 2025..

De Radikale sætter et delmål om at reducere udledning af drivhusgasser med 54 procent i 2025 i et forsøg på at presse regeringen, der oprindeligt helst var fri for delmål.

Det siger politisk leder Morten Østergaard forud for partiets sommergruppemøde mandag.

Læs hele historien her.
 

SF vil have penge til at rense jord

Også SF havde sommergruppemøde. Partiet pegede blandt andet på, hvordan de vil prioritere næste års finanslov.

Partiet vil have afsat penge på næste års finanslov, som skal bruges på at oprense såkaldt generationsforureninger som den ved Harboøre Tange, hvor Cheminova deponerede spildevand og giftigt affald.

Partiet foreslår at afsætte 750 millioner kroner fra 2021 til at begynde oprensningen af ti generationsforureninger.

Læs hele historien her.

 

Gangbang-politiker truer med at bruge køllen

Den rufferidømte eks-lokalpolitiker Per Zeidler, er ikke begejstret for Ekstra Bladets dækning af, at han afholder gangbangs hjemme i privaten. Det skriver Ekstra Bladet.

Efter at have været i kontakt med avisens journalister, skriver Per Zeidler blandt andet følgende i en mail:

'Endelig kan du sige til dine kollegaer, at kommer de, eller du og ringer på min dør eller andet, så slår jeg dem med en kølle så hårdt, at de skal på skadestuen, og jeg går gerne i fængsel for dette. Jeg tænker også at skader på biler, kameraer mv. kan forekomme. Det må du også gerne citere mig for. Og nej, jeg er ikke ramt af solstik, blot almindelig lede overfor mennesker, der lever af at skrive løgne om andre i Breaking news, hvor man ofte alligevel ikke kan genkende overskriften i selve teksten."

I 2019 blev Per Zeidler dømt for rufferi og for at have stået bag 73 gangbangs, der tilsammen havde indbragt bagmændene 200.000 kroner. Efterfølgende blev han af Kanal 5 afsløret i at fortsætte med at tjene penge på sexfester i sit hjem nord for Hadsund. Derpå blev han igen tiltalt for rufferi, men den sag er ikke afgjort.

Læs hele historien her.


Demokrater klar til at kåre Biden

I USA starter Demokraternes konvent, som er det landsmøde, der formelt skal vælge Joe Biden som partiets præsidentkandidat.

Oprindeligt var det planen at arrangementet skulle fylde en sportshal i Madison, Wisconsin, men det har corona sat en stopper for. Konventet vil derfor primært være et online-event, og det er forventet at Joe Biden senere på ugen vil modtage nomineringen hjemme fra kælderen i Delaware.

Hovedtalerne i aften er tidligere førstedame Michelle Obama, senator Bernie Sanders og New Yorks guvernør Andrew Cuomo.

Se hele programmet her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce