V-partisekretær om partiets mange indsamlingsklubber: Vi overholder reglerne

Giverne bag 21 ud af 65 større valgkampbidrag til V-kandidater er reelt ukendte - det er i strid med lovens ånd om åbenhed, mener professor
Foto: Venstre/Niels Hougaard
Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier
Venstre overholder reglerne om partistøtte.

Det oplyser Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier, i et mail-svar til Netavisen Pio.

V-partisekretærens reaktion kommer i forlængelse af, at jura-professor Jørgen Albæk Jensen har kritiseret Venstre for udbredt brug af indsamlingsklubber i forbindelse med indsamling af valgkampbidrag til Venstres folketingskandidater.

Professor Jørgen Albæk Jensen, der også var medlem af Regeringens Partistøtteudvalg, mener, at Venstres udstrakte anvendelse af indsamlingsklubber er i strid med partistøttelovens ånd om åbenhed om større valgkampbidrag:

Nej, det er ikke i lovens ånd

“Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav. Der er ikke noget ulovligt i den måde at gøre det på. Og det skal jeg være den første til at beklage, for det var jo et af de forslag, vi kom med fra Partistøtteudvalget, at den mulighed skulle lukkes,” sagde Jørgen Albæk Jensen til Netavisen Pio tilbage i maj og fortsatte:

“Meningen med reglerne om åbenhed i Partistøtteloven var jo netop, at man skulle vide, hvor pengene rent faktisk kommer fra - og ikke bare sådan et eller andet fiktivt.”

Venstre: Der blev indgået en bred politisk aftale i 2017

Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier, forholder sig ikke direkte til kritikken fra jura-professoren i sit mail-svar:

“Der blev i 2017 indgået en bred politisk aftale mellem den daværende regering og Socialdemokraterne om reglerne for partistøtte. De regler skal naturligvis overholdes – og jeg har ikke kendskab til, at de ikke skulle være overholdt. Hverken i Venstre, Socialdemokratiet eller i andre partier,” skriver partisekretær Christian Hüttemeier i svaret til Netavisen Pio.

De regler skal naturligvis overholdes – og jeg har ikke kendskab til, at de ikke skulle være overholdt

Netavisen Pio har mandag og tirsdag i artikler beskrevet, hvordan Venstre i Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden i udstrakt grad har gjort brug af indsamlingsklubber i forbindelse med indsamlinger til Venstres folketingskandidater op til folketingsvalget i 2019.

Venstre i Region Midtjylland har således anvendt indsamlingsklubber i forbindelse med 12 af 34  større valgkampbidrag, Venstre i Region Hovedstaden har anvendt indsamlingsklubber i forbindelse med syv af 23 valgkampbidrag til V-kandidater, og Venstre i Region Sjælland har benyttet indsamlingsklubber i forbindelse med indsamling af større valgkampbidrag i to af otte bidrag på over 20.900 kroner.

Dermed har Venstre i de tre regioner anvendt indsamlingsklubber i forbindelse med 21 af 65 indrapporterede større valgkampbidrag på over 20.900 kroner. Og dermed er de reelle givere bag 21 valgkampbidrag reelt fortsat ukendte.

Også andre partier benytter i et vist omfang indsamlings-metoden, f.eks. oplyser Socialdemokratiet i Region Hovedstaden at have modtaget et valgkampbidrag på over 20.900 kroner fra indsamlingsklubben Progressivt Fremskridt for Frederiksund-Halsnæs. Men Venstre benytter metoden i et omfang, som ikke er set tidligere.

Det er endnu uvist om Venstre også har benyttet sig af indsamlingsklubber op til 2019-valget i Region Syddanmark og Region Nordjylland, da Venstre endnu ikke har indrapporteret om større valgkampbidrag til de to regioner.

Givere bag valgkampbidrag til V-formand hemmelige

Blandt de V-folketingskandidater, der har nydt godt af valgkampbidrag via indsamlingsklubber, er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

V-formanden har modtaget bidrag på over 20.900 kroner fra hver af to indsamlingsklubber: Det Jydske Debatselskab (Hed tidligere Debatselskabet Gl. Skovridergaard) og Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus.

Det fremgår af Venstres egen indberetning til Region Midtjylland.

Den ansvarlige for indsamlingen via Det Jydske Debatselskab, skatteadvokat og partner i Bachmann & Partnere, Christian Bachmann, afviste tirsdag over for Netavisen Pio, at oplyse hvor stort valgkampbidraget op til valget i 2019 fra indsamlingsklubben til Jakob Ellemann var.

Han ønsker heller ikke at oplyse navne på medlemmer af indsamlingsklubben, eller hvad han selv personligt har støttet Jakob Ellemann med.

Samme hemmeligskræmmeri går igen hos den ansvarlige bag V-indsamlingsklubben Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus.

Kasserer hos indsamlingsklubben, Ivan Madsen, ønskede tilbage i juni over for Netavisen Pio ikke at oplyse, hvor meget fora’et gav til Venstre i Aarhus Syd-kredsen til brug for Jakob Ellemanns valgkamp i 2019:

Jeg har ikke fået bemyndigelse til at give yderligere informationer

"Det mener jeg ikke er noget, vi oplyser. Det har jeg ikke lov til at udtale mig om. Jeg har ikke fået bemyndigelse til at give yderligere informationer,” sagde Ivan Madsen, der dog oplyste følgende om indsamlingsklubben:

“Vi er en kreds af erhvervsfolk, der interesserer os for politik. Vi holder nogle arrangementer og skæpper lidt penge. Og så betales der et kontingent pr. deltager. Størrelsen afhænger af type virksomhed, størrelse osv.”

Du vil ikke oplyse navne på medlemsvirksomheder, navne på enkeltpersoner?

“Nej, det kan du ikke få,” sagde Ivan Madsen til Netavisen Pio.

“Hvorfor skulle jeg dog det?” 

Formanden for Venstres Aarhus Syd-kreds, Ivan Dybvad, ønsker heller ikke at kaste yderligere lys over hvem, der reelt har støttet Venstres formand med valgkampbidrag op til folketingsvalget i 2019:

“Vi har indberettet lige efter bogen. Jeg skal ikke gå ind og se, hvem der er medlem af de pågældende foreninger. Så jeg synes ikke, vi har mere at drøfte, Kjærgaard,” sagde Ivan Dybvad til Netavisen Pio tilbage i juni.

Synes du det er specielt demokratisk, at vælgerne reelt ikke ved, hvem der står bag to af tre valgkampbidrag til Jakob Ellemann, der nu tilmed er formand for Venstre?

Det er jo ikke mig, der skal afgøre om det er demokratisk

“Det er jo ikke mig, der skal afgøre om det er demokratisk. Eller om det er i lovens ånd. Jeg følger reglerne 100 procent. Du skal stille dit spørgsmål til politikerne på Christiansborg. Bliver reglerne lavet om, jamen, så vil vi følge de ændrede regler. Længere er den ikke.”

Venstre i Aarhus Syd-kredsen har da lov at åbne yderligere op og give yderligere indsigt. Vil I gøre det?

“Hvorfor skulle jeg dog det,”lød det fra Jakob Ellemanns kredsformand i juni.

Her er bidragyderen ukendt

Her er de 21 valgkampbidrag til V-folketingskanidater op til folketingsvalget i 2019, hvor giveren reelt er ukendt - selv om reglerne om partistøtte egentlig siger, at navnet på større bidragydere skal offentliggøres:

 • Viborg Egnens Liberale Erhvervslaug: Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Phil Lorentzen.
 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Inger Støjberg.
 • Erhvervsforum II. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Inger Støjberg.
 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Jensen.
 • Arnfeldt & Co Aps. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Jensen.
 • Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.
 • Debatselskabet Gl. Skovridergaard. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.
 • Arnfeldt & Co. Aps. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Troels Lund Poulsen.
 • Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Thomas Danielsen.
 • Erhvervspolitisk Debatforum. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Heidi Bank.
 • Djurslands Borgerlige Liberale Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Britt Bager.
 • Erhvervspolitisk Debatforum. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Britt Bager.
 • Hovedstadens Liberale Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jan E. Jørgensen.
 • Hovedstadens Liberal Erhvervsklub. Har givet endnu et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Erhvervsklubben Danmarks Fremtid. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Københavns Fremtid. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Liberal Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Erhvervsforum. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Erhvervsklub Lolland-Falster og Sydsjælland. Har givet et ukendt, men stort beløb på over 20.900 kroner til tidl. medlem af V-folketingsgruppen, Marcus Knuth.
 • Erhvervsforeningen for Jacob Jensen. Har givet et ukendt, men stort beløb på over 20.900 kroner til Jacob Jensen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hvis alt er efter reglerne, så læg det dog frem åbent. Så kan man se, der tales sandt. Det gør man ikke hos venstre, hvorfor ikke?

Nu er fagbevægelsen ikke ligefrem åbne om hvor meget de bruger på at hjælpe Socialdemokraterne!

De har dog købt mindst en minister!

Annonce