Annonce

V-profil advarer Løkke: Nedlæggelse af regionerne løser ikke problemerne

Selv om der er udfordringer med sundhedsvæsnet, så løser man ikke problemerne ved at fjerne regionerne og de folkevalgte politikere, mener folketingsmedlem.
"Regionerne skal bevares," lyder det fra endnu et fremtrædende Venstre-medlem, som kaster sig ind i diskussionen om regionernes fremtid.

Folketingsmedlem Anni Matthiesen (V) advarer, i et læserbrev i lokalavisen Jydske Vestkysten, om at nedlægge regionerne som demokratiske enheder. Det gør hun i strid med hendes egen partiformand og statsminister, Lars Løkke Rasmussen, der ellers ved flere lejligheder har lagt op til nedlæggelse af regionerne. Et ønske, som står højt på ønskesedlen hos både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

”Jeg mener, regionerne skal bevares, hvis man ikke kan sætte noget i stedet som er bedre. Samtidig har jeg oplyst dem om, at jeg endnu ikke har set en model for noget, som er bedre og dermed kan erstatte regionerne,” skriver Anni Matthisen i indlægget.

”Jeg kan sagtens se, at der er udfordringer på sundhedsområdet og hvis jeg blot skal nævne et par eksempler, ja så er der helt klart steder, hvor der kan skabes bedre sammenhæng i behandlingerne og hvor man som patient i dag bliver kastet imellem systemerne,” skriver hun.

Anni Matthiesen mener, at der på flere områder, er alt for store geografiske forskelle og at ventetiden er for lang på for eksempel psykiatriske behandlinger flere steder i landet. Og at der er udfordringer med lægedækningen i nogle af yderområderne og flere eksempler på ledelsesproblemer.

Ansvaret trækkes længere væk fra borgerne

Men selv om der er udfordringer, så er det ifølge hende ikke udfordringer, som løses ved at nedlægge regionerne. Måske tværtimod, skriver hun:

”Hvis vi i stedet får skabt et system, hvor både ansvaret og klagemulighederne trækkes længere væk fra borgerne, mener jeg ikke det skaber øget tryghed og ej heller øget sikkerhed for kvalitet,” skriver hun indlægget

Det er afgørende, at Danmark fortsat har et sundhedsvæsen, hvor der sidder direkte valgte personer i bestyrelsen, mener Venstre-politikeren:

”På denne måde kan befolkningen blive hørt og kan være med til at påvirke sundhedsområdet. Det at have repræsentanter og talerør fra ens nærområde, som man kan gå til, hvis der er ting der ikke fungerer, mener jeg er afgørende. I de nuværende regioner skal folkevalgte politikere, mindst hvert fjerde år, stå til ansvar for vælgerne. Det er sundt og dette er for mig særligt vigtigt, også hvis en ny model kommer i spil,” skriver hun.

”Det er helt i orden at ændre på tingene, hvis det sker på et grundlag, hvor vi er overbevist om, at det nye system for sundhedsområdet både demokratisk set, kvalitets- og driftsmæssigt vil blive bedre. Men det er vigtigt, at denne sikkerhed er tilstede på alle områder, inden man laver om. Vi skal ikke bare ændre for at ændre - men kun ændre, for at skabe en forbedring,” slutter hun.

Anni Matthiesen har siddet i folketinget siden 2011 og er partiets børne- og undervisningsordfører. Hun er valgt i Vejenkredsen i Sydjyllands Storkreds.

Medarbejdere: Det er grotesk

Anni Matthisens udmelding kommer i kølvandet på en lang række andre Venstre-folk, der offentligt har ytret sig imod Lars Løkke Rasmussens planer om at nedlægge regionerne som demokratiske institutioner.

Før jul var det først Carl Holst og Martin Geertsen, der i et debatindlæg advarerede om at afskaffe politikerne, så fulgte tidligere forsvarsminister Søren Gade op med et utvetydigt forsvar for regionerne og endelig var der en lang række borgmestre fra Fyn og Jylland, der vendte sig mod planerne om at afskaffe det demokratiske element i regionerne.

Oven i den interne kritik af planerne, så kritiseres regeringen også for ikke hverken at have inddraget medarbejdere, patienter eller andre i arbejdet med sundhedsreformen.

”Det er grotesk, at man ikke har inddraget fagfolk, regioner og kommuner. Der er en kæmpe risiko for, at man ikke har en stor nok forståelse for, hvad de virkelige problemer er,” siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen, til Politiken.

Lægeforeningens formand bakkes op af Lægesekretærerne, der er organiseret i HK.

”Lægesekretærerne i HK Kommunal ser også med stor forundring til, mens der tages tilløb til en strukturreform bag hermetisk lukkede døre,” skriver de på Twitter.

placeholder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere, senest i nytårstalen, annonceret at regeringen om kort tid vil fremlægge en sundhedsreform, med afsæt i 21 helt nye sundhedsfællesskaber.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet