V-profiler risikerer at ryge ud af Folketinget

Venstre står til næsten at blive halveret ved det kommende folketingsvalg, hvilket kan koste livet for blandt andre Claus Hjort Frederiksen. Den tidligere mangeårige minister har ellers lige erklæret, at hans "storhedstid" ligger forude.
Hvis Venstres vælgerkrise fortsat raser, når vælgerne skal til stemmeurnerne, kan flere profilerede folketingsmedlemmer være fortid på Christiansborg.

Det skriver Altinget.

Ifølge ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for netmediet på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion, kan Venstres tilbagegang især mærkes i København og Nordsjælland.

I begge storkredse står partiet til at miste to ud af tre nuværende mandater.

Det kan koste Venstres mangeårige folketingsmedlem, den tidligere minister og partistrateg Claus Hjort Frederiksen pladsen i Folketinget. I Nordsjælland har Claus Hjort Frederiksen nemlig udsigt til en svær kamp mod partiets politiske ordfører Sophie Løhde, som er storfavoritten til at hapse det ene mandat i kredsen. Sophie Løhde har en historik for at sikre sig markant flere personlige stemmer, og i 2019 fik hun næsten dobbelt så mange personlige stemmer som Claus Hjort Frederiksen.

Skellet mellem Jylland og Sjælland

I København er det Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen, som er i fare for at ryge ud, da stemmeslugeren Tommy Ahlers med al sandsynlighed er garanteret at få det ene mandat, som Venstre står til. Som debutant på stemmesedlen i 2019 fik Tommy Ahlers et rekordvalg, da han formåede at få femteflest stemmer ud af alle kandidater på landsplan.

Jan E. Jørgensen, der foruden at være folketingsmedlem også er advokat på Frederiksberg, er blevet personificeringen på skellet mellem Jylland og Sjælland i Venstre.

I hvert fald harcelerede partifællen Thomas Danielsen i december over partiformanden, Jakob Ellemann-Jensens, manglende støtte til den daværende næstformand, Inger Støjberg, med henvisning til netop Jan E. Jørgensen.

Omend underforstået.

Tale til lastvognsmekanikeren i Vestjylland

 

"Nu har Venstre slået fast i offentligheden, at vi ikke længere er et parti, der både skal kunne tale til lastvognsmekanikeren i Vestjylland og advokaten på Frederiksberg samtidigt," som Thomas Danielsen skrev, efter at Inger Støjberg var blevet frataget posten som næstformand

Fit for fight

Claus Hjort Frederiksen meddelte i november, at han - på trods af at der står den 4. september 1947 på dåbsattesten - føler sig fit for fight.

Så nærmer jeg mig min storhedstid

"I Danmark hylder vi at bringe ungdommen frem i politik, men ser vi over Atlanten, så nærmer jeg mig min storhedstid," forklarede Claus Hjort Frederiksen Frederiksborg Amts Avis med henvisning til, at den amerikanske præsident Joe Biden er fra 1942 og altså 78 år.

"Fordelen ved erfaring er, at jeg har lettere ved at sondre mellem det væsentlige og mindre væsentlige, så jeg kan bruge kræfterne rigtigt."

Exit Støjberg

Venstres nedtur i meningsmålingerne tog for alvor fart i januar, sideløbende med at konflikten mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg brød ud i lys lue.

Sidstnævnte forlod som nævnt posten som næstformand i december, og i sidste uge gik Inger Støjberg efter flere ugers spekulationer også fra partiet og smækkede med døren ved at erklære, at hun ikke tror, at Jakob Ellemann-Jensen nogensinde bliver statsminister.

Faldet i vælgertilslutningen kommer ifølge prognosen især til syne i Syd- og Østjylland. Det er her, hvor Venstre har oplevet det største tab siden Altingets sidste mandatprognose, som blev lavet i november. Dengang stod Venstre til i alt 35 mandater, og heraf stod partiet til at få fem mandater i Sydjylland og seks i Østjylland.

Nu står Venstre til at blive halveret i begge kredse og dermed gå fra nuværende seks til tre mandater. I resten af landet er tilbagegangen sket gradvis, i takt med at Venstre i løbet af det seneste års tid er gået tilbage i meningsmålingerne.

Kreds- og tillægsmandater

Der er 135 såkaldte kredsmandater fordelt på landets 10 storkredse, og fordelingen er baseret på antallet af vælgere i kredsen, men der tages også hensyn til kredsens geografiske størrelse.

De sidste 40 mandater er såkaldte tillægsmandater, der fordeles blandt de partier, der klarer spærregrænsen ved at få to procent af stemmerne på landsplan. Imens kredsmandaterne knytter sig til partiernes resultat i storkredsene, handler tillægsmandaterne om, hvordan partierne har klaret sig i hele landet.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Kommentar:

Meningsmålinger er som en JO-JO, og med dagens udmelding om hjælpepakkerne, hvor virksomhederne har fået gævet den økonomiske hjælp med op til ekstra 10.000 kroner, med Venstres indsat, så vil jeg mene at nedturen er stoppet for Venstre, som samtidigt har fået det løsgående misil ud af Venstre...

God Dag,
Erling Drews...

Måske? Nok klogt der luges ud på naturlig måde via valg og yngre kræfter kommer til. Alt har sin tid, også Hjort, Haarder,Pia K m. Fl. Og Pape er begyndt at spille med musklerne retorisk, politisk lurepasser han, men de skal bygge både tillid og samarbejde op hos de blå. NB er ormen der ødelægger det, fordi afstanden mellem dem og V og K er for stor. Det er Venstres tur til at komme ned og vende, og i min optik har Løkke skylden

Annonce