V spiller højt spil med håndværkerfradrag

Det er et ultimativt krav: Hvis Lars Løkke skal være statsminister, så skal håndværkerfradraget genindføres – med tilbagevirkende kraft.
Skal du have boligen renoveret, så gem kvitteringen. For hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister efter valget, så bliver BoligJobordningen, kendt som håndværkerfradraget, genindført. Gældende fra 1. januar i år. Sådan lød det i går fra Venstres formand, da han den 21. januar gæstede en håndværkervirksomhed i Vejen.

”Venstre går til valg på at genindføre BoligJobOrdningen - med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2015. Andet vil ikke være ansvarligt, for ellers vil alle dem, der tror på en ny regering, jo vente med at bestille håndværker til efter valget,” skrev Løkke på sin Facebook.

Venstres forslag om håndværkerfradraget er det, man på engelsk vil kendetegne som ”good politics, but bad policy”. På dansk: godt spin, men dårlig politik. Håndværkerfradraget er populært blandt boligejere i den øvre middelklasse, blandt håndværkere og ikke mindst populært i brancheorganisationen Dansk Byggeri, som er en af Venstres donorer og tætte samarbejdspartnere.

Håndværkerfradraget giver, i hvert fald på overfladen, indtryk af, at man gerne vil gøre noget for at skabe vækst og arbejdspladser.

Til gengæld er håndværkerfradraget efter alt at dømme ikke noget videre virksomt indgreb, når det gælder om at skabe beskæftigelse.

Venstre turnerer med et notat fra Dansk Byggeri som påstår, at BoligJobordningen skaber 5000 arbejdspladser, mens Skatteministeriets økonomer har kørt tallene igennem de officielle regnemodeller, der regner med, at ordningen, der koster 1,4 milliarder kroner årligt, har skabt op imod 1500 jobs. Eller knap 1 job pr. million kroner.

Politisk er håndværkerfradraget også lidt skævt, da det primært bliver brugt af dem med de højeste indkomster, så på den måde er det heller ikke optimalt for en regering, der, i hvert fald på papiret, gerne vil gøre noget for middelklassen.

Liberal Alliance imod
Forslaget at genindføre BoligJobordningen virker mere end almindeligt selvsikkert, når man ved, at der ikke engang er enighed i blå blok om forslaget. Liberal Alliance er modstander af håndværkerfradraget.

Partiformand Anders Samuelsen skriver på Facebook: "Vidste du at hvert eneste job der bliver skabt af håndværkerfradraget koster skatteyderne mellem 750.000 og 1 mio kr. Hvert eneste job. Og det er nu blevet et ultimativt krav fra Venstre at fortsætte ud af det spor - ellers vil de ikke have statsministerposten. Er det........borgerlig politik? Eller?" 

Så Venstre, der i meningsmålingerne står til at få knap 25 procent af stemmerne, er et stykke fra at have et flertal for deres forslag. Og ved at gøre det til et ultimativt krav er prisen, som de øvrige borgerlige partier kan kræve for at få det gennemført i en eventuel regeringsforhandling, lige pludselig steget.

Roulette på rød eller blå
Så ét er at foreslå håndværkerfradraget genindført. Det står jo alle partier frit for at foreslå. Noget andet er at bede danskerne om at gemme kvitteringerne. Det er jo at bede danskerne spille hasard på resultatet af folketingsvalget. Man skal ikke have observeret dansk politik længe for at konstatere, at hvad der lige nu virker som en rimelig sikker sejr til blå blok, kan se helt anderledes ud i morgen.

Det store spørgsmål, som danske boligejere må stille sig selv, er, om de er klar til at spille for 30.000 kroner fradrag på, at der ikke findes et bilag, der kan bringe Løkke til fald?

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce