V-top bekendt med politianmeldelse af Britt Bager siden 24. maj 2018

Aktindsigt dokumenterer, at topembedsmand i Region Midtjylland informerede Venstres partisekretær om politianmeldelse af Britt Bager
Foto: Foto: Jens Astrup
Britt Bager (Favrskov-kredsen) møder vælgere på gågaden i Aarhus
Venstre-toppen har i over ni måneder vidst, at Region Midtjylland har politianmeldt partiets politiske ordfører, Britt Bager, og Venstre i Region Midtjylland til politiet for mulig omgåelse af reglerne for oplysning om modtagne valgkampsbidrag.

Det viser akter, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i hos Region Midtjylland.

Det viser akter, som Netavisen Pio har fået aktindsigt i hos Region Midtjylland

Akterne dokumenterer, at vicedirektør hos Region Midtjylland, Carsten Lind, 23. maj 2018 ringer og informerer Venstres partisekretær, Claus Richter, om den forestående politianmeldelse af mulige ulovligheder omkring fem valgkampbidrag á 20.000 kroner til Britt Bager op til valget i 2015.

Dagen efter – 24. maj 2018 - modtager partisekretær Claus Richter kopi af selve politianmeldelsen fra Carsten Lind.

Det hedder indledende i politianmeldelsen – som følger i kølvandet på politianmeldelsen af andre forhold omkring 16 store valgkampsbidrag på over 20.000 kroner til blandt andet udlændingeminister Inger Støjberg (V) og finansminister Kristian Jensen (V) – at der ”er en række private bidrag på over 20.000 kr., som Venstre ikke kan redegøre nærmere for med navn og adresse på bidragsyderen i overensstemmelse med partiregnskabsloven.”

Mailen til Venstres partisekretær med kopi af politianmeldelsen af Britt Bager og Venstre i Region Midtjylland indledes således:

”Kære Claus, Tak for snakken i går. Som aftalt hat vi nu sendt en supplerende henvendelse til politiet nedenfor, hvor vi adresserer de forhold, som vi talte om.”

Udnævnt til politisk ordfører tre uger tidligere

Britt Bager blev udnævnt til politisk ordfører 3. maj 2018 – tre uger senere – 24. maj 2018 - meldes hun til politiet af Region Midtjylland.

23. og 24. maj 2018 orienteres Venstres top om politianmeldelsen. Venstre-toppen holder dog sin viden for sig selv.

Netavisen Pio har bedt Venstres partisekretær Claus Richter kommentere den kendsgerning, at han både mundtligt og skriftligt blev orienteret om politianmeldelsen af Britt Bager allerede 23. og 24. maj 2018, men Claus Richter har ikke reageret på Netavisen Pio’s henvendelse.

Claus Richter har ikke reageret på Netavisen Pio’s henvendelse

Politi overså anmeldelse

Netavisen Pio afslørede fredag, at Midt- og Vestjyllands Politi ikke forstod betydningen af politianmeldelsen af Britt Bager og Venstre i Region Midtjylland. Af samme grund har politianmeldelsen blot samlet støv hos Midt- og Vestjyllands Politi. Det erkendte hovedefterforskeren på sagen, politiassistent Michael Fyrstman, fredag over for Netavisen Pio.

Netavisen Pio har siden fredag afventet en reaktion på den manglende efterforskning af Britt Bager-sagen fra ledelsen hos Midt- og Vestjyllands Politi. Politikommissær Jørgen Lauridsen, der er chef for afdelingen for efterforskning af økonomisk kriminalitet hos Midt- og Vestjyllands Politi, afviser mandag over for Netavisen Pio at kommentere sagen. Han henviser i stedet til en kommende erklæring fra sekretariatschef i Midt- og Vestjyllands Politis kommunikationsafdeling, Mette Hermansen.

Venstre betegner Bagers oplysninger som utilstrækkelige

Netavisen Pio afslørede 13. marts, at Venstre i Favrskov-kredsen og Venstre i Region Midtjylland betegner Britt Bagers oplysninger om de fem valgkampsbidrag á 20.000 kroner som ”utilstrækkelige” og udokumenterede.

Britt Bager har skriftligt over for Ritzau og Altinget erkendt, at hun alene har oplyst Favrskov-kredsen om fem cvr-numre, men ingen firmanavne endsige navnet på den ene person, der står bag samtlige fem valgkampsbidrag.

Det mulige ulovlige forhold består i, at hvis de fem valgkampsbidrag reelt kommer fra samme bidragsyder, så skulle identiteten være oplyst over for offentligheden. Men ved at hævde, at bidragene kom fra fem forskellige bidragydere kunne Britt Bager lovligt undgå at offentliggøre navnet på bidragyderen.

Men Venstre i både Favrskov-kredsen og Region Midtjylland var så usikre på rigtigheden at Bagers oplysninger, at Venstre tog tydelige og klare forbehold over for oplysningerne i en skriftlig redegørelse, der tilgik Region Midtjylland 18. marts 2018.

Venstres formand i Djurs-kredsen, Mogens Høeg Hørning , ønsker ikke over for Netavisen Pio at kommentere, om han stadig er tryg ved Britt Bager som folketingskandidat.

Britt Bager skiftede 2016 fra Favrskov-kredsen til Djurs-kredsen.

Opdateret kl. 17.19 med oplysning om Netavisen Pio's kontakt med Venstre i Djurs-kredsen.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook