V undgår at miste EP-medlem, EL-profil gør comeback og Troels Lund får formandspost

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til tirsdagens udgave af Netavisen Pios korte nyhedsoverblik Aktuelt med nyt om dansk politik.

I dag med Venstre, som beholder en plads i Europa-Parlamentet, nyt fra Enhedslisten, som har fordelt ordførerskaber, nyt fra statsrevisorerne og endelig nyt om inflationen.

I Statsministeriet er forhandlingerne om en ny regering fortsat i gang. Den fungerende statsminister og kongelig undersøger, Mette Frederiksen (S), har i dag haft Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti til forhandlinger. Fokus for dagens forhandlinger har været økonomi, reformer og håndtering af inflation.

Tak fordi du læser med.

 

Venstre-suppleant takker ja til ledig plads i Europa-Parlamentet.

Nummer tre på Venstres suppleantliste, Erik Poulsen, har takket ja til den ledige plads i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

En plads, der er blevet ledig efter at Karen Ellemann i går meldte ud, at hun forlader folketinget for at blive ny generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Hendes plads i Folketinget overtages af Kim Valentin, som egentlig var på vej til Bruxelles, som suppleant for Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell, der begge er blevet valgt til folketinget. Den anden suppleant Venstres Bergur Løkke Rasmussen.

Skal mandatet blive hos Venstre vil det dog først kræve, at Erik Poulsen melder sig ind i partiet igen. Ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern meldte Erik Poulsen sig ud af partiet, da han tog et job som politisk rådgiver i landboforeningen Fjordland.

I oktober lød det ellers fra Erik Poulsen til avisen, at han ikke var interesseret i en plads i Europa-Parlamentet blandt andet på grund af det nye job.

Han begrundede det også med, at muligheden var "hypotetisk" på daværende tidspunkt. Da det så blev reelt, sagde han ja.

Hvis Erik Poulsen ikke havde sagt ja, havde Venstre været i den situation at den næste suppleant i rækken, Charlotte Munch, er skiftet til Danmarksdemokraterne (og netop valgt til Folketinget) og suppleanten efter er skiftet til De Konservative.

Læs hele historien her.

 

Enhedslisten fordeler ordførerskaber

Enhedslisten har i dag fordelt ordførerskaber samt valgt ledelse.

Folketingsgruppens ledelse består af politisk ordfører Mai Villadsen, der også er partiets klimaordfører.

Ledelsen består også af gruppeformand og sundhedsordfører Peder Hvelplund og Pelle Dragsted, der har været ude af folketinget i knap fire år, vender tilbage til posten som finansordfører..

Derudover fortsætter andre Enhedslisten kendinge som Rosa Lund som rets-, udlændinge- og ligestillingsordfører. Og Victoria Velásquez forbliver beskæftigelsesordfører.

Læs hele historien her.

 

Nyt formandskab for statsrevisorer

Statsrevisorerne har valgt nyt formandskab for den kommende valgperiode. Den nye formand er Troels Lund Poulsen (V), og Leif Lahn (S) skal være næstformand.

Det skriver Altinget.dk.

Man skal være medlem af et parti og stillet op til valg for at blive statsrevisor, men det er ikke et krav, at statsrevisorerne er valgt til Folketinget.

Her er de seks statsrevisorer: Troels Lund Poulsen (V), formand, Leif Lahn Jensen (S), næstformand, Mette Abildgaard (K), Sophie Løhde (V), Mikkel Irminger Sarbo (Rad.V.) og Serdal Benli (SF).

Mikkel Irminger Sarbo, Sophie Løhde og Serdal Benli er nyvalgte statsrevisorer, mens de tre øvrige blev valgt i 2021.

Med posten som statsrevisor følger et vederlag på 327.000 kroner om året.

Læs hele historien her.

 

Lønningerne kan stadig ikke følge med inflationen

Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik viser, at danske lønmodtageres realløn bliver udhulet kraftigt.

En gennemsnitlig lønstigning på 3,5 procent ville under normale omstændigheder være i den pæne ende. Men når inflationen samtidig nærmer sig ti procent, svinder købekraften markant. Det skriver Ritzau via Fagbladet 3F.

Sådan er realiteterne for de danske lønmodtagere, fremgår det af Dansk Arbejdsgiverforenings opgørelse over lønstigningerne i tredje kvartal.

De 3,5 procent er en lille tand højere end i andet kvartal, hvor tallet hed 3,4 procent. Men i lyset af de generelle prisstigninger er lønpresset altså stadig minimalt.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

TAK til Dansk Arbejdsgiverforening for at vedgå, at danske lønmodtageres realløn bliver udhulet af den høje inflation!

INGEN TAK til Folketingets nu tidligere medlemmer for at ignorere, at danske overførselsindkomster tilsvarende bliver udhulede!

DANMARKs befolkning fortjener en regering eller et politisk parti, som i den førte politik vil tilgodese samtlige overførselsindkomster med mærkbare stigninger

Det er da et fint forslag du fremsætter med flere penge til alle overførelsesindkomster, nu mangler du kun at anvise finansieringen, men det klare du vel ved at hæve topskatten og afgifter på luksusvare, hvad ellers, det er den måde Enhedslisten plejer at løse på tilsvarende forslag med, når de mangler penge til at finansiere deres planer om flere penge til dem. som er på folkepension/førtidspension eller modtager kontanthjælp. Det bliver ikke nemt at få de ønsker opfyldt, hvis deres drøm om en såkaldt "rød" regering bliver opfyldt, for de radikale har helt andre ønsker, de er et borgerligt parti og ønsker arnepension og efterløn afskaffet samt at hæve grænsen for hvornår der skal betales topskat. Jeg siger velbekomme til det "samarbejde".

Annonce