V: Velfærdspenge i spil til lavere skat

Mange af de penge, der skal spares i stat og kommuner, vender formentlig ikke tilbage til velfærdsområdet. En betydelig del af dem kan bruges til skattelettelser, fortæller V-ordfører.  
Venstre åbner nu op for, at bruge det såkaldte ”omprioriteringsbidrag” til skattelettelser. Det betyder, at penge kan gå direkte fra eksempelvis uddannelse, som Venstre tidligere har kaldt ”kernevelfærd”, til at sænke topskatten.

Med regeringsgrundlaget krævede regeringen, at der de kommende år skal findes besparelser på én procent om året inden for det kommunale område og to procent om året inden for det statslige område. Pengene skal så samles i en pulje, men hvad pengene i puljen skal bruges til, står endnu ikke klart.

Hidtil har det dog været opfattelsen, at ”omprioriteringsbidrag” skulle forstås sådan, at omprioriteringen skete inden for den offentlige sektor, og at pengene derfor skulle bruges på andre tiltag i den offentlige sektor. Blandt andet til at indfri Venstres løfter inden for sundhedsområdet.

Velfærdspenge kan komme i spil
Men nu lyder der altså nye toner fra partiets finansordfører, der altså ikke længere vil udelukke, at pengene kan gå til skattelettelser.

Det sker i Børsen, hvor partiets finansordfører, Jacob Jensen svarer igen på kritik fra den liberale tænketank Cepos, som mener det er uambitiøst, at finansminister Claus Hjort Frederiksen kun vil anvende syv milliarder kroner på skattelettelser.

Jacob Jensen forklarer derfor over for Børsen, at også en del af omprioriteringsbidraget kan komme i spil til skattelettelser: ”De 2 pct. [i omprioriteringsbidrag] fra staten er i gåseøjne vores penge. Der er ikke penge, der er blevet lovet til nogen” lyder det fra Jensen, som slår fast, at ”skatteområdet får selvfølgelig også sin vægt”.

Dermed tyder meget på, at i hvert fald ikke alle pengene vender tilbage til den offentlige sektor, og at den såkaldte omprioritering derfor reelt er en spareøvelse, sådan som flere politikere har udtrykt bekymring for.

Undervisningsminister lovede pengene retur
Konsekvensen af det statslige omprioriteringsbidrag er blandt andet, at uddannelsesområdet skal spare 8,7 milliarder kroner over de næste år. Da det kom frem, at uddannelsesområdet skal holde så hårdt for, forsvarede undervisningsminister Ellen Trane Nørby ellers beslutningen med, at det netop ikke var en nedskæring, men en omprioritering.

Politikens spørgsmålet om, hvorvidt man kunne se beslutningen som et udtryk for at regeringen tog penge fra børn og unge, svarede hun, at ”Det er ikke det, det handler om. Derfor hedder det også et omprioriteringsbidrag”.

Det endnu ikke klart, hvor Venstre ønsker at sænke skatten. Venstre har blandt andet skrevet ind i regeringsgrundlaget, at ”regeringen [har] en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point, så flere vil arbejde”, hvilket er blevet udlagt som et ønske om at sænke topskatten.


Kommentarer fra Facebook